Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Висок креатинин в кръвните тестове: защо е опасно?

Защо е опасно в кръвните тестове да имаме висок креатинин и какво означава това? 

креатинин
Креатинин в кръвните тестове: Каква е опасността от увеличеното му съдържание?

Има ситуации при които, след направен анализ, креатининът е с увеличено съдържание.

Като начало е добре да се знае, че креатининът е важно химично съединение за човешкото тяло. Той се произвежда и е краен резултат от определени химически реакции. Такава реакция е разграждането на креатинфосфата. Крайният резултат е фосфат и енергия, осигурена от креатинина.

Какво се случва? След верига от трансформации в мускулните миофибрили, креатининът и фосфата се образуват поради разпад, след който мускулите получават енергия, чрез която те се свиват, в зависимост от това каква работа трябва да извършат и какво натоварване поемат.

ВАЖНО! Креатининът е онзи елемент, поради който мускулите са в състояние да извършват всички необходими действия

Всичко в тялото е проектирано така, че да не усещаме химичните процеси и трансформации, които се извършват в него. В повечето случаи те се случват автоматично. Решаваме, че е необходимо да си направим кафе, и мускулите са готови за действие – отиваме до машината, слагаме капсулата, натискаме копчето, без предварително да мислим как да го правим.

Сложната система за контрол (нашият мозък) контролира количеството на произведения креатинин. Той трябва да се произвежда само толкова, колкото е необходимо за извършване на онова, което е нужно да се свърши.

Между другото, хората които са обсебени от фитнес манията, както и онези, които имат желание да оформят релефни мускули, много често използват съставки, в които се наричат Креатин. Тоест, те специално консумират веществото (креатинин, в случая), за да се увеличат показателите за сила.

Тази опция обаче практически не винаги дава резултат.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Има сериозно ограничение в целия процес – креатининът, произведен извън количеството, което е нужно на организма, не може да бъде използван никъде другаде в организма. Излишъци, които са по-високи от нормалното в кръвта, трябва да се отделят чрез бъбреците.

Нивата на креатинина, естествено произведен от организма, зависят от възрастта

Колкото по-възрастен е човек, толкова по-малко е количеството креатинин, от което има нужда, тъй като мускулите работят по-малко. Колко креатинин ще бъде синтезиран от човешкия организъм, зависи и от състоянието на мускулите.

Но! Има и още един важен фактор – състоянието на бъбреците.

Наличието на висок креатинин може да алармира за лошо състояние на бъбреците.

Нивата на креатинин са различни при мъжете и жените. Смята се, че мъжете имат повече мускулна маса, което изисква повече енергия, за да се активира, или иначе казано – креатинин.

Жените имат повече телесни мазнини, които не изискват енергия.

Разбира се, малките отклонения от нормата не бива да предизвикват притеснения, нито да са обект на кой знае какви мерки, тъй като човешкото тяло през цялото време изисква презареждане с енергия. Могат да се използват само малки излишъци във всеки следващ момент.

ВАЖНО! Но ако стойностите на креатинин са много по-високи от нормалните, е нужна реакция, тъй като излишъците, натрупани в кръвта, водят до интоксикация, което ще повлияе неблагоприятно на някои органи и системи в тялото.

Нещо повече, интоксикацията може да доведе до необходимостта от пречистване на кръвта от излишния креатинин чрез хемодиализа. Без извършване на тази процедура е възможно да настъпят някои неприятни и необратими промени.

Референтни стойности на креатинина

Варират в зависимост от възрастта и пола:

Възраст–––-Стойности (µmol/l)
0-3–––––15-37
3-5–––––27-42
5-9–––––28-55
9-11––––-34-65
11-13––––46-70
13 -15––––50-77
> 15, жени––-44-80
>15, мъже–––62-106

Източник: zen.yandex.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *