ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мастурбацията помага в борбата срещу коронавируса?

Мастурбацията днес не е тема табу, каквато е била преди около 3-4 десетилетия. От нея действително има доста сериозни ползи за здравето

Мастурбацията
Мастурбацията помага да се намали болката и да се насърчи релаксацията, което може да помогне за засилване на имунната система.

Възможно ли е наистина по един оргазъм на ден да държи лекаря далеч?

Мастурбацията е в помощ тогава, когато е нужно да се намали болката и да се насърчи релаксацията. Това може да помогне за подобряване работата на имунната система. В тази връзка мастурбацията, в едно с редовното и правилно миене на ръцете, се включва в борбата срещу коронавируса. Най-превилегировани от това са хората, които скоро са навършили 50 години.

Освен моментното удоволствие, има ли и други ползи от това човек да достави сам на себе си сексуално удоволствие?

Постигането на оргазъм чрез мастурбация осигурява прилив на полезни хормони (като допамин, серотонин и окситоцин) и може да балансира нивата на кортизола (хормон, предизвикващ стрес). Това помага на нашата имунна система да функционира на по-високо ниво. Увеличаването на хормоните, които ни помагат да се чувстваме добре, също така насърчава по-спокойното състояние, което улеснява постигането на релаксиращ сън. Липсата на оптимален сън е критична част за поддържането на високо функционираща имунна система.

Точно както лошите навици могат да забавят работата на имунната система, положителните навици (като здравословен график на съня и активен сексуален живот) са в състояние да помогнат за засилването ѝ, което ще попречи да се разболеете.

Как мастурбацията се отразява на работата на мозъка

Оргазмите са сравнително често срещано явление в човешкия живот. Ползите за физическото и психическото здраве от тях са изследвани през годините. Но все още трябва да се научи много за това как нашите тела и мозъци реагират на химикалите и хормоните, освободени по време и след сексуален акт, без значение дали той се е случил с партньор или не.

„Количеството спекулации спрямо реалните данни, както за функцията, така и за стойността на оргазма, е забележително“, обяснява Джулия Хайман, директор на Института Кинси за изследвания в областта на секса, пола и репродукцията. Алфред Кинси е американски биолог и професор по ентомология, зоология и изследовател на сексуалността.

Мастурбацията причинява прилив на допамин, който е свързан със способността ни да чувстваме удоволствие. Заедно с наплива на допамин, който се отделя по време на оргазъм, има и отделяне на хормон, наречен окситоцин , който обикновено се нарича „хормон на любовта“.

Тази смес от химикали не само повишава настроението ни, но също така може да играе ключова роля за намаляване на стреса и насърчаване на релаксацията. Окситоцинът намалява кортизола, който е хормон на стреса. Той обикновено присъства (в големи обеми) по време на тревожност, страх, паника или дистрес.

Според изследователя на BDSM (БДСМ – субкултура, основаваща се на еротичния обмен на власт, нетрадиционни форми на сексуални отношения, базирани на ролеви игри на господство и подчинение) и фетиша д-р Глория Брейм, оргазмът е най-големият взрив от допамин, който се случва естествено и не може да бъде причинен като се взимат лекарства.

Д-р Глория Брейм

Повишавайки нивата на окситоцин и допамин, и впоследствие намалявайки нивата на кортизола, мозъкът започва да работи в по-спокойно, еуфорично и в същото време ефективно състояние.

Мастурбацията подобрява работата на имунната система, повишавайки броя на белите кръвни клетки

Как тези ефекти върху мозъка (от достигането на оргазъм) се превеждат до повишаване на имунната система и подобряване на общото здраве?

Повишаването на окситоцин и допамин, което причинява намаляване нивата на кортизол, може да помогне за засилване на имунната система, защото кортизолът (известен с това, че е хормон, предизвикващ стрес) всъщност помага за поддържането на имунната система, ако се освобождава в малки дози.

Според д-р Дженифър Ланда, специалист по хормонална терапия, мастурбацията може да създаде подходящия вид среда за укрепване на имунната система.

Проучване, проведено от Катедрата по медицинска психология в Университетската клиника в Есен (Германия), също показа подобни резултати. Група от 11 доброволци бяха помолени да участват в проучване, което ще разглежда ефектите на оргазма чрез мастурбация върху броя на белите кръвни клетки и имунната система.

Д-р Дженифър Ланда

По време на този експеримент се анализира броя на белите кръвни клетки на всеки участник чрез мерки, предприети 5 минути преди и 45 минути след достигане на самостоятелно предизвикан оргазъм.

Резултатите потвърдиха, че:

сексуалната възбуда и оргазмът увеличават броя на белите кръвни клетки, особено на естествените клетки убийци, които помагат в борбата с инфекциите

Констатациите потвърждават, че имунната система е повлияна положително от сексуалната възбуда и самостоятелно предизвикания оргазъм. Те насърчават още повече изследвания за положителните въздействия на сексуалната възбуда и оргазма.

Мастурбацията може да облекчи и предотврати болката, което ни позволява да постигнем спокоен сън, който помага на имунната система да остане силна и здрава.

Ползите от мастурбацията отдавна се обсъждат, но колкото повече изследвания се правят по темата, толкова повече разбираме, че има много положителни реакции, които се случват в тялото и мозъка ни, когато получаваме оргазъм, който сами сме си причинили.

Оргазмите могат да помогнат за предотвратяване или смекчаване на болката

Това засилва имунната система, предотвратявайки симптомите на настинка и грип.

Според невролога и специалист по главоболие Стефан Евърс, всеки трети пациент изпитва облекчение при мигренозни пристъпи, практикувайки сексуална активност или достигайки самостоятелно до оргазъм.

Евърс и неговият екип проведоха експеримент с 800 пациенти с мигрена и 200 пациенти, страдащи от клъстерно главоболие, за да видят как опитът им със сексуалната активност се отразява на нивата на болката, която изпитват.

Проучването показва, че 60% от страдащите от мигрена постигат облекчаване на болката след участие в сексуална активност, която е довела до оргазъм. При страдащите от клъстерно главоболие около 50% докладват, че главоболието им всъщност се е влошило след сексуална възбуда и оргазъм.

Евърс предполага в своите открития, че хората, които не са изпитали облекчаване на болката, причинена от мигрена или главоболие по време на сексуалната си активност, не отделят толкова големи количества ендорфини, колкото тези, които са изпитвали облекчаване на болката.

Според ревматолога д-р Харис Макилвен, пациентите, които страдат от хронична болка, имат имунна система, която просто не функционира с пълен капацитет. Следователно облекчаването на болката (чрез оргазъм, като пример) може да помогне за засилване на имунната система.

Д-р Харис Макилвен

Оргазмите могат да насърчат релаксацията и да улеснят заспиването

Серотонинът, окситоцинът и норепинефринът са хормони, които се отделят по време на сексуална възбуда и оргазъм. И трите са известни с противодействието на хормоните на стреса и насърчаването на релаксацията, което много улеснява заспиването.

Има няколко проучвания, които показват, че серотонинът и норепинефринът помагат на нашия цикъл на тялото по време на REM и дълбоки не-REM цикли на сън. По време на тези цикли на съня имунната система отделя протеини, наречени цитокини, които са насочени към съществуващите в тялото инфекции и възпаления. Това е критична част от нашия имунен отговор. Цитокините се произвеждат и освобождават в цялото тяло, докато спим, което доказва значението на добрия режим на съня за здрава имунна система.

Мастурбацията насърчава високо функционираща имунна система

А здравата имунна система предотвратява появата на настинка и грип. В това число и предизвикалият паника през последните седмици коронавирус.

Имунната система е балансирана мрежа от клетки и органи, които работят заедно, за да ни защитят срещу инфекции и болести от заплахи като бактерии и вируси, влезли в човешкото тяло. Въпреки че има много неща, които трябва да направим, за да поддържаме функционирането на имунната система на оптимални нива, мастурбацията (или други средства за постигане на оргазъм) е доказала, че има положителни ефекти върху имунната система, като цяло.

Източник: bigthink.com

сила за него и нея
Сила за него и нея

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *