ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МЕТАМИЗОЛ СОДИУМ ВП / METAMIZOLE SODIUM VP

Съдържа метамизол натрий и вода за инжекции

Предназначение

МЕТАМИЗОЛ (Метамизол содиум ВП) е инжекционен разтвор тип пиразолон. Въвеждането му осигурява бързо, но краткотрайно овладяване на болка и повишена температура. Прилага се при остри състояния с до силна болка, обикновено в постоперативни състояния; при спазми на пикочните или жлъчните пътища (кризи).

Как се приема

Разтворът МЕТАМИЗОЛ се въвежда чрез мускулна инжекция. При възрастни пациенти максималната еднократна доза е 500 мг, а пределната дневна – 1500 мг. Лечението с този медикамент не бива да продължава повече от няколко дни, освен ако лекуващият назначи продължение.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия по график; не бива да се инжектира по-голямо количество като еднократна доза с цел компенсиране на пропуснатото.

Предозирането може да има сериозни последици от рода на цианоза, гадене, болки в корема, гърчове и припадъци. Необходима е спешна медицинска помощ; възможно е да се наложи елиминиране на продукта чрез хемодиализа или филтриращи процедури.

Възможни нежелани ефекти

В редки случаи инжектирането на МЕТАМИЗОЛ може да причини алергични реакции – уртикарии, дихателни затруднения, анафилактичен шок.

Сред сравнително редките странични ефекти са отклонения в бъбречните функции, остър нефрит, остри пристъпи при астматици, намаляване на белите кръвни клетки, влошаване процеса на кръвотворене, тромбоцитопения. Не са изключени хипотонични състояния със замайване и слабост.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МЕТАМИЗОЛ не се назначава при алергия към продукта, както и към други пиразолонови лекарства; към ацетилсалицилова киселина или нестероидни противовъзпалителни от рода на пироксикам, волтарен, индометацин.

Медикаментът не се използва за лечението на деца под 15 години.

Не трябва да се инжектира на бременни в първи и трети триместър от бременността; на кърмачки.

Противопоказан при нарушения в кръвотворенето; при остра чернодробна порфирия; при наследствен дефицит на ензима глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназа. При пациенти с хемолитични проблеми е допустимо прилагане след преценка на риска.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием с други нестероидни противовъзпалителни увеличава риска от алергични реакции.

Съчетаването на МЕТАМИЗОЛ с други лекарства може да промени интензивността на въздействието им. Така е в случаите, когато е налице паралелно прилагане с метотрексат, продукти със златни соли, алкохол, трициклични антидепресанти, перорални контрацептиви, алопуринол, кумаринови антикоагуланти, циклоспорин, темпидон. Отчитането на този факт позволява да се направят корекции на дневните дози или да се направи замяна на някои от продуктите.

Усреднена цена в аптеките – 0.70 лв за ампула от 2 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *