ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДЕХИДРОКОРТИЗОН / DEHYDROCORTISON

Съдържа преднизон, лактоза монохидратна/царевично нишесте (85:15), магнезиев стеарат

Предназначение

ДЕХИДРОКОРТИЗОН е продукт с противовъзпалително и антиалергично действие благодарение на активната съставка преднизон. Това е синтетичен кортикостероид – аналог на естествените хормони глюкокортикостероиди, продуцирани от надбъбречните жлези. Приемът на медикамента потиска отговора на имунната система и стимулира оздравителния процес при  ревматични заболявания, колагенози, тежки кожни заболявания, алерлгична хрема, болест на Крон, улцерозен колит, бронхиална астма; при онкологични страдания и след трансплантации на органи.

Как се приема

Приемът на ДЕХИДРОКОРТИЗОН се назначава от лекар; лекуващият определя дневната доза и терапевтичната схема. Дневната доза може да бъде приемана на равни части в рамките на деня; през ден – удвоено количество; наведнъж – всяка сутрин около 8 часа.

Дневната доза и режимът на прием зависят от заболяването, възрастта на пациента и начина, по който се отразява лечението.

При възрастни лечението започва с доза от 10 мг, която плавно се увеличава или намалява: търси се минималната ефективна. В някои случаи дневният прием може да достигне до 100 мг. След като лечението се определи като успяло, дневната доза започва да се намалява постепенно; приемът не бива да се спира изведнъж.

При деца дневната доза се определя индивидуално. Препоръчва се прием през ден, веднъж дневно.

Ако е пропуснат прием, лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия.

Не трябва да се удвоява приеманото количество с цел компенсиране. При предозиране е необходима консултация с лекар. Ако предозирането е за продължителен срок, може да се развият т.н. симптоми на Къшинг с натрупване на мазнини в областта на корема, ханша и лицето; поява на червени петна по лицето, поява на стрии.

Прекратяването на приема става по препоръка на лекар – бавно, с отнемане на малки количества от продукта в рамките на 2-4 седмици. При рязко спиране на приема се проявява т.н. синдром на отнемането.

Възможни нежелани ефекти

ДЕХИДРОКОРТИЗОН може да провокира алергични реакции – включително тежки, до алергичен шок.
Възможни са усложнения на лекуваните инфекции и развитие на вторични; отклонения във функциите на надбъбречните жлези – отразени в забавяне растежа и развитието на пациенти деца.

Възможни са също отклонения във водно-солевия баланс, задържане на вода и натрий, загуба на калий, променена киселинност на телесните течности.

При терапията с този медикамент не са изключени нервни нарушения – главоболие, световъртеж, влошено качество на съня, загуба на паметта, припадъци, объркване,повишено вътречерепно налягане.

Възможни са също очни проблеми – глаукома, катаракта, инфекции и трайно изпъкване на очните ябълки.

Не са изключени усложнени състояния със застойна сърдечна недостатъчност, панкреатит, възпаления и кръвоизливи в стомашно-чревния тракт.

Съобщавано е също и за повишено кръвно, понижено отделяне на урина, бъбречни кризи.

При продължителен прием могат да настъпят промени в състоянието на кожата – изтъняване, образуване на стрии, акне, точкоизни кръвоизливи, бавно заздравяване на рани. Има информация и за проява на остеопороза със счупвания на големи кости, увреждания на мускули и сухожилия.

При пациенти жени може да настъпи объркване или спиране на месечния цикъл.

Общите симптоми могат да се проявят в умора, разсеяност, отклонение в бъбречните функции.

Кога НЕ БИВА да се приема

ДЕХИДРОКОРТИЗОН не се приема при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Не се прилага при тежки бактериални, гъбични, вирусни инфекции, които засягат целия организъм.

При лечение с продукта се избягват ваксините и контактите с хора, болни от варицела и херпес зостер.

Някои пациентски групи са рискови по отношение на този медикамент; при тях прилагането следва да се обсъди предварително с оглед избягване на риска. Става дума за болни от остеопороза, диабет, хипертония, глаукома, епилепсия, болести на черния дроб, гнойни инфекции, миастения гравис, очен херпес, смущения във функционирането на щитовидната жлеза.

Специално внимание е необходимо, ако с този медикамент е лекуван човек с психично заболяване, туберкулоза, венозни възпаления.

Пациентите деца биват проследявани за промени в развитието и растежа, ако лечението с ДЕХИДРОКОРТИЗОН е продължително.

Избягва се при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

ДЕХИДРОКОРТИЗОН може да причини гърч, ако се прилага едновременно с циклоспорин и преднизон.

Някои медикаменти, приемани заедно с ДЕХЕИДРОКОРТИЗОН, отслабват ефекта му; такива са рифампицин, рифабутин, карбамазепин, фенобарбитон, фенитоин.

Ето още няколко продукта, чието действие променя това на коментирания продукт: карбамазепин, рифабутин, рифамбицин и др.

Кортикостероидът намалява лечебния ефект на медикаменти за хипертония, диабет – включително инсулин, на диуретици. Продуктът усилва действието на антикоагуланти и продукти със салицилати.

Не бива да се комбинира с грейпфрут или сок от цитруса.

________

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 60 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *