ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново лечение с лазер на щитовидната жлеза замества операцията със скалпел

Възлите на щитовидната жлеза вече ще се лекуват без скалпел, благодарение на нов метод. Лазерът буквално стопява възлите и други новообразувания, съхранявайки целостта на жлезата

щитовидната жлеза
Ново лечение с лазер на щитовидната жлеза замества операцията със скалпел

Скалпелът в ендокринологията е заменен от тънки игли, които прецизно третират само проблемната зона, без да нараняват щитовидната жлеза.

Лекарите от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ провеждат щадящото лечение върху пациентка, чието образувание в щитовидната жлеза е било толкова голямо, че за да бъде премахнато специалистите от софийската болница е трябвало да изрежат твърде голяма част от щитовидната жлеза. Това е не само болезнена операция, но и манипулация, която не съхранява функциите на този толкова важен орган в човешкото тяло.

Лекарите от специализираната болница споделят, че новия метод на лечение с лазер успява не само да съхрани функцията на жлезата, но и пести на пациентите медикаментозно лечение, което се приема до края на живота им. Преди седмица новото лечение беше приложено върху трима пациенти.

Какво представлява лазерната аблация?

С помощта на тънки игли лекарите стигат до сърцевината на възела. Иглите се използват, за да се пуснат две оптични влакна. Чрез тях енергията на лазера стопява възлите отвътре.

Ето как проф. д-р Русанка Ковачева – клиника ендокринология и болести на обмяната, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ коментира операцията пред БНТ:

Ние по този начин нараняваме възела. Така той започва да оздравява и да се свива, т.е. на мястото на мъртвата тъкан се развива съединителна тъкан и тя го свива. Ние всъщност въобще не нараняваме здравата част от жлезата.“

Новият метод се нарича лазерна аблация. Казано по-просто, това означава лазерно стопяване на тъканта. Разработен е от италиански специалисти ипостепенно навлиза в цяла Европа.

Лазерът е медицината на XXI век, хирургията която е най-старата специалност постепенно отстъпва мястото си на миниинвазивни и неинвазивни процедури. Така лечението се извършва по възможно най-малко травматичния начин и възстановяването е много по-бързо.

Макар повечето хора да свързват употребата на иглите с болка, процедурата изглежда е безболезнена, тъй като пациентката е излязла от кабинета спокойна и усмихната. Остава методът да бъде доказан и пред Здравната каса и да стане част от клинична пътека.

УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ ЕАД
Адрес: София
ул. „Здраве“ 2

Телефон: 02 895 6030, 02 895 6202

Източник: news.bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 4 до “Ново лечение с лазер на щитовидната жлеза замества операцията със скалпел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *