Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СИНДЖАРДИ / SYNJARDY

Съдържа активните съставки емпаглифлозин и метформин, както и спомагателните компоненти царевично нишесте, коповидон, безводен силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 400, титанов диоксид, талк, железни оксиди

Предназначение

СИНДЖАРДИ е лекарство за диабетици с две активни съставки – емпаглифлозин и метформин. Емпаглифлозинът осигурява отделянето на кръвна захар с урината и по този начин високите й стойности се нормализират. Метформинът блокира продукцията на глюкоза в черния дроб, което също води до понижаване стойностите на кръвната захар.

Този медикамент се включва в лечението на диабет2, ако не е била достатъчна само диетата,  лечението с метформин или с метформин + друг антидиабетен продукт. СИНДЖАРДИ се дава и вместо  емпаглифлозин/ метформин като отделни медикаменти.

Как се приема

Таблетките СИНДЖАРДИ са в четири варианта, с различни комбинации на двете активни съставки емпаглифлозин и метформин – съответно 5 мг/850 мг, 5/1 000, 12,5/850, 12,5/1 000. Вариантът се избира от лекуващия в зависимост от кръвните показатели, повлияването, общото състояние на пациента.

Приемът е два пъти дневно по една таблетка. Поглъщат се цели, с вода, по време на хранене.

Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност или в планираното време за следващия. Не се приема двойна доза за компенсация.

При предозиране може да се развие лактатна ацидоза – симптомите на това състояние са затруднения в дишането, неразположение, болки в стомаха, мускулни крампи, забавен пулс и ниска температура; възможно развитие до кома. Необходима е спешна медицинска намеса.

Приемът на медикамента не бива да се прекратява самоволно заради опасност от рецидив и повишаване стойностите на кръвната захар.

Възможни нежелани ефекти

Терапията с този продукт може да причини патологични състояния, известни като лактатна ацидоза и диабетна кетоацидоза. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако развиете някои от посочените по-горе симптоми или други смущения като необичайна миризма на дъха и потта, гадене и повръщане, обърканост, жажда и др.

Не са изключени състояния на хипогликемия – ниска кръвна захар, с усещане за силен глад, главоболие, учестено сърцебиене, треперене, тревожност. Стойностите на кръвната захар при терапия с този медикамент трябва да се проследяват редовно.

Има информация също за инфекции на пикочните пътища, дехидратация. Най-често се споменават диария, загуба на апетит, гадене и повръщане.

Има данни също за вторични гъбични инфекции, обриви, сърбеж, интензивно отделяне на урина, повишени липиди в кръвта.

В по-редки случаи се развиват отклонения в стойностите на червените кръвни клетки, болка при опразването на пикочния мехур,  копривна треска, бъбречни смущения.

Много рядко се установяват данни за хепатит, ниски стойности на витамин В12, еритема.

Приемът може да е причина и за тежки алергични реакции със сериозни обриви, отоци по лицето и гърлото, затруднено дишане, дишане с хрипове.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не бива да се употребява при алергия към една или повече негови съставки.

Не се прилага при силно отслабени бъбречни функции, неконтролиран диабет с тежка симптоматика – включително кетоацидоза и лактатна ацидоза, диабетна пре-кома, тежки инфекции в дихателната или отделителната система, дехидратация, при проблеми с черния дроб или сърдечно-съдовата система, при алкохолна зависимост.

При пациенти в напреднала възраст – над 75 години, продуктът се прилага по индивидуална преценка с внимание върху водно-електролитния баланс. Ако потребителят е над 85 години, медикаментът не бива да се назначава.

Избягва се употребата му при инфекции с висока температура.

Не се назначава за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не се прилага при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Всяко лекарствено съвместяване със СИНДЖАРДИ следва да бъде преценено откъм възможно повлияване, промяна в интензивността на въздействие или прояви на странични ефекти. Лекуващият може да направи промени в терапевтичната схема, да замени един лекарствен продукт с друг или да спре приема на някой от тях за известно време.

Специално внимание е необходимо, ако пациентът приема или е приемал доскоро диулетици, инсулин или други препарати за контрол върху кръвната захар; лекарства за редуциране на метформина в кръвта; бронходилататори; кортикостероиди; нестероидни противовъзпалителни; АСЕ-инхибитори; медикаменти с алкохолно съдържание; контрастни средства с йод.

_

Усреднена цена в аптеките – 78 лв за 60 таблетки по 5/850 мг  

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *