Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коронавирус или грип: Как да различим двете инфекции?

Инфекциите са много сходни и затова лесно се объркват. Има ли признаци, които могат да подскажат каква точно е инфекцията?

коронавирус
Коронавирус или грип: и двете инфекции могат да бъдат смъртоносни

Грипните и коронавирусните инфекции са сходни по своите прояви, но има и доста различия между тях. Как може да се разбере от какво точно е болен човек?

Как да различим китайския коронавирус от грип? Информация по актуалната тема дават немските портали Focus.de и dw.com.

Накратко!

Симптоми. Новият вирус от Китай, който заразява белите дробове, всъщност е лесно да се обърка с грипа. Ето често срещаните симптоми на инфекции:

– треска;
– суха кашлица;
– недостиг на въздух;
– умора.

Каква е разликата между коронавирусната инфекция? Пациентите не хващат настинка, защото вирусът заразява долните дихателни пътища.

Инфекциозен начин. Грипните вируси са силно вирулентни. Това означава, че дори и в малки количества, те вече могат да причинят появата на грип.

Как да различим китайския коронавирус? За разлика от грипа, коронавирусите не са много заразни; повечето хора имат имунна система, устойчива на инфекцията.

Инкубационен период. Грипът има кратък инкубационен период от един до два дни. През това време, дори без да проявява признаци на заболяването, самият човек, заразен със грип, е много заразен и остава такъв за една седмица.

Какъв е инкубационния период при зараза с коронавирус? Инкубационният период е от 2 до 14 дни. Колко дълго хората остават заразни преди проявата на болестта, все още не е ясно. Колко дълго те остават заразни след появата на първите симптоми – не се знае.

Подробно за приликите и разликите между смъртоносния коронавирус и грип

Както стана ясно, на първия етап на заболяването симптомите на новия коронавирус 2019-nCoV могат лесно да се объркат с проявите на грипа. В повечето случаи това са симптоми като треска, суха кашлица, задух, мускулна болка, слабост, а в някои случаи и главоболие. Но има два основни симптома, с помощта на които може спокойно да се предположи, че говорим за настинка или грип, а не за коронавирус: това са хрема и болки в гърлото.

Тези два симптома са типични признаци на инфекция на горните дихателни пътища. Тъй като новият патоген засяга главно долните дихателни пътища, заразеният човек ще има предимно суха кашлица, задух и/или пневмония, но не и възпалено гърло.

При много заразени инкубационният период на заболяване, причинено от вируса 2019-nCoV, може да продължи до 14 дни. Често протича незабележимо и безсимптомно. Ако изпитвате несигурност или страх, трябва да се консултирате с лекар. Ако е необходимо, той ще изпрати проба от вашите храчки в лаборатория, за да провери за наличие на респираторни вируси.

Как да се предпазите от коронавирус?

Локалният коронавирус 2019-nCoV се предава главно чрез въздушни капчици, както и чрез докосване на заразени повърхности или заразен човек. Следователно, медицинските маски не могат напълно да предпазват от коронавирус. На първо място, трябва да миете ръцете си по-често със сапун, да използвате хартиени кърпи за еднократна употреба и да избягвате директен контакт с хора, които може да са заразени с коронавирус.

Кое е по-смъртоносно – грипът или коронавирусът?

Изключително трудно е да се формулира адекватна оценка на новия коронавирус, който не е имал време да се установи в човешката популация. Като нова болест е възможно тя да има по-висока смъртност, тъй като малко хора ще имат защита срещу нея.

Най-общо казано, приблизително 0,05% от хората, които се заразят с грип, ще умрат от него. Някои много груби оценки на смъртността от коронавирус поставят смъртността на 2%, приблизително 40 пъти по-висока от тази на грипа. Въпреки това, има много малка стойност в такива оценки на този етап от прогресията на болестта и е по-вероятно да падне, отколкото да се увеличи, особено когато лечението се подобрява и преди това се отчитат и леки, недиагностицирани случаи.

Грип или обикновена настинка: как да различим?

Дори на лекарите понякога е трудно да разграничат грипа от обикновена настинка въз основа на симптомите. Настинка обикновено започва с болки в гърлото и хрема, след това се появява кашлица, която може да бъде суха или с храчки. В продължение на няколко дни човек има болки в гърлото, запушен нос, леко повишена температура, чувства слабост и главоболие.

Грипът, за разлика от обикновената настинка, се проявява внезапно и незабавно – „в пълен размер“. Сред характерните му признаци са главоболие, болки в ставите, суха кашлица, болка и хрипове в гърлото, температурата се повишава до 41 градуса и често е придружена от втрисане. Пациентът изпитва обща слабост и често му се приспива.

Симптомите на обикновена настинка отшумяват след няколко дни и напълно изчезват след около седмица. Обикновено грипът продължава по-дълго: през първата седмица човек е напълно неработоспособен и може да са нужни няколко седмици за пълно възстановяване.

Немските лекари съветват всяка година всички, изложени на висок риск от грип, да бъдат ваксинирани. Рисковата група включва по-специално страдащите от хронични заболявания, бременните жени и хората над 60 години. Също така има, смисъл да се направи ваксина на онези, които поради професионална нужда постоянно общуват с голям брой хора (например медицински работници и служители на публични институции, сервитьори и продавачи).

Кога има смисъл да приемате антибиотици?

Причинителите на повечето настинки и грип са вируси, срещу които антибиотиците са неефективни, така че няма смисъл да ги приемате при лечението на подобни заболявания.

Антибиотиците действат върху бактериите по различни начини: или като ги убиват, или като предотвратяват разпространението им. В същото време те атакуват клетъчната мембрана или засягат метаболизма на бактериите. Пеницилините например инхибират (забавят или спират) синтеза на бактериални клетъчни стени, докато стените са перфорирани, което води до тяхното разрушаване и бактерията умира.

По този начин приемането на антибиотици има смисъл само когато става дума за бактериална инфекция. Тя, в някои случаи, може да се развие на вирусен фон – бактериите влизат в тялото чрез отслабената имунна система, което води до усложнения в работата на целия организъм. Заболявания като пневмония, тонзилит, цистит и менингит обикновено се причиняват от бактерии и използването на антибиотици в тези случаи е необходимо.

витамин Б17 комплекс
Оригиналният витамин Б17 подсилва имунната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *