ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛАНЗАЦИД / LANZACID

Съдържа ланзопразол, захарни сфери, натриев лаурил сулфат, меглумин, манитол, хипромелоза, макрогол 6000, талк, полисорбат 80, титанов диоксид, съполимер на метакриловата киселина, желатин

Предназначение

ЛАНЗАЦИД е инхибитор на протонната помпа. Препоръчва се в случаите, когато е необходимо да се намали продукцията на киселини в стомашните сокове. Прилага се при язва на стомаха и дванадесетопръстника, за предотвратяване появата на медикаментозна стомашна язва при лечение с нестероидни противовъзпалителни, при гастро-езофагеален рефлукс.
Активната съставка в продукта – ланзопразол, успокоява при смущения в храносмилането с болка или киселини. Дава се като част от комплексна терапия при стомашни инфекции с причинител хеликобактер пилори.

Как се приема

Капсулите ЛАНЗАЦИД трябва да се поглъщат цели, без дъвчене, с чаша вода. Дневната доза може да се взема наведнъж и това става сутрин, преди закуска. Ако приемите са два на ден, вторият трябва да е вечер преди лягане.

При язва на стомаха терапията е по схема една капсула от 30 мг дневно за месец.

При язва на дванадесетопръстника една капсула от 30 мг се приема всеки ден в продължение на две седмици до излекуване. По преценка на лекуващия може да се назначи продължение с по 15 мг веднъж дневно за известно време.

Сходна терапия се прилага при язва на стомаха и дванадесетопръстника след продължително лечение с нестероидни противовъзпалителни: прием на една капсула от 30 мг за две седмици с възможно продължение от 15 или 30 мг дневно за срок, определен от лекуващия.

За предотвратяване на медикаментозни язви при продължително лечение с нестероидни противовъзпалителни може да се проведе профилактика с по една капсула от 15 или 30 мг дневно за срок, определен от лекуващия.

Ако пациент страда от инфекция, провокирана от хеликобактер пилори, ЛАНЗАЦИД се взема сутрин и вечер – по 30 мг, заедно с комбинация от два анибиотика по лекарско назначение.

Срещу гастро-езофагеален рефлукс се препоръчва една капсула от 30 мг дневно за четири седмици. Рецидив на заболяването се предотвратява с прием на 15-30 мг от продукта веднъж на ден за срок, назначен от лекар.

Дискомфорт от стомашни киселини се неутрализира с една капсула от 15 или 30 мг ЛАНЗАЦИД дневно за две до четири седмици.

При синдром на Цьолингер-Елисон лечението започва с две капсули по 30 мг дневно и продължава според повлияването и по лекарска преценка.

Пациенти с чернодробни заболявания могат да се лекуват с редуцирани дози.

Ако пациентът пропусне прием, той може да вземе поредната доза при първа възможност или да изчака до времето за следващия. При предозиране е необходима бърза медицинска консултация.

Прекратяването на терапията с този медикамент трябва да бъде обявено от лекуващия. Самоволното спиране на приема може да провокира рецидиви на лекуваното заболяване.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този продукт може да провокира алергични реакции като сърбящи обриви, уртикарии, оток на лицето, устните и гърлото, затруднено дишане; в такъв случай е необходима незабавна медицинска помощ.

Сериозно внимание е необходимо при симптоми, последвали приема на ЛАНЗАЦИД, като мехури с белене на кожата и кървене около устните и гениталиите, симптоми на грип и повишена температура – вероятно се касае за реакция, известна като синдром на Стивънс – Джонсън. Спешна медицинска намеса изискват също проявите на токсична епидермална некролиза и хепатит.

Други тревожни състояния са продължителната диария с хипотеза за стомашна инфекция; панкреатит; отклонения в показатели на кръвната картина и смущения в бъбречните функции.

Най-често пациенти са съобщавали за странични ефекти като стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, диария или запек, газове, възпаление на гърлото и устната кухина, обриви.

Има данни също за болки в мускулите и ставите, депресивни състояния, задържане на течности с отоци на крайниците, фрактури на големи кости, отклонения на кръвни показатели.

Редки са смущенията от типа на сънливост, халюцинации, зрителни затруднения; усещане за изтръпване и мравучкане, бодежи и парене; замайване, алопеция, тремор, вторични гъбични инфекции и пр.

Съобщавано е още и за единични случаи с чревни възпаления, стоматит, промяна в стойностите на холестерина и триглицеридите. Продължителният прием може да е причина за магнезиев дефицит.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛАНЗАЦИД е противопоказан при алергия към някоя от съставките му.

При рискови пациенти е необходима предварителна преценка за възможно безопасно прилагане; отнася се за случаи с чернодробни смущения, дефицит на витамин В12. Терапията се прекратява, ако след първите дози се появи упорит обрив или диария.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Пациентът не бива да шофира, ако приемът на този продукт му причинява замайване, влошено зрение, тремор, влошена концентрация.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи.

Взаимодействие с други медикаменти

ЛАНЗАЦИД не се прилага едновременно с лекарства, които съдържат атазанавир.

Специален анализ е необходим в случаите, когато пациентът приема или е приемал доскоро медикаменти, съдържащи метотрексат; продуекти срещу гъбични инфекции, дигоксин – за лечение на сърдечни заболявания; противосъсирващи от типа на варфарин; теофилин, такролимус, лекарства против депресия и психични заболявания, антиациди, сукралфат, продукти с жълт кантарион.
ЛАНЗАЦИД не трябва да се смесва с храна; приоема се около половин час преди хранене.

________

Усреднена цена в аптеките – 14 лв за 30 капсули по 30 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *