Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ДОКСАЗОСИН  /  DOXAZOSIN

Съдържа доксазосин, микрокристална целулоза, безводна лактоза, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат

Предназначение

ДОКСАЗОСИН (от Ауробиндо) е вазодилататор: приемът на медикамента води до разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на високото артериално налягане.

С това лекарство може да се постигне и намаляване на напрежението в пикочните пътища и мускулната тъкан на простатата. Може да се прилага като средство за овладяване на симптоматиката при увеличена простата.

Как се приема

Приемът на този продукт трябва да бъде назначен от лекар. Дневната доза и продължителността на терапията зависят от здравословния проблем и повлияването; необходимо е проследяване и корекции.

При повишено кръвно налягане терапията по правило започва с прием на доза от 1 мг веднъж дневно. След 1-2 седмици тази доза може да се удвои, ако е необходимо. През такива интервали дневният прием нараства плавно до оптималната за конкретния пациент доза. Най-високата допустима е 16 мг дневно. Най-често дневната доза се взема вечер преди лягане.

При уголемена простата лечението също започва с доза от 1 мг веднъж дневно; впоследствие тя се увеличава плавно, но не повече от 8 мг на ден. Таблетките се поглъщат цели, с достатъчно вода.

Ако пациентът пропусне да вземе дозата си за деня, той трябва да изчака до същия час на другия ден и да продължи, без да променя компенсаторно приеманото количество.

При предозиране е възможно да се почувстват смущения от рода на световъртеж, слабост и прилошаване заради силното понижаване на кръвното. Пациентът трябва да легне, отпускайки глава надолу; наложителна е медицинска консултация.

Рязкото самоволно прекъсване на приема  може да провокира повторна проява и влошаване на симптомите.

Възможни нежелани ефекти

При сериозни странични ефекти, последващи приема на медикамента, терапията се прекратява. Необходима е медицинска намеса, ако се развият алергични реакции с отоци, затруднено дишане, хрипове, обриви; пожълтяване на кожата и склерите, хепатит, затруднени функции на жлъчката; пристъпи на ангина пекторис.

Най-често коментираните странични ефекти са инфекции на органи от дихателната и отделителната система; главоболие и замайване, сънливост; смущения в сърдечната дейност; сърбежи; миалгия; болки в корема, гадене, цистит и др.

В по-редки случаи могат да се проявят промени в апетита, подагра, депресивни състояния, болки в ставите, оток на лицето, еректилна дисфункция, шум в ушите, запек, кървене от носа, чревни възпаления, диария, необяснимо покачване на килограмите.

При един на 10 000 пациенти е възможно да се установи едно или повече отклонения в показатели на кръвната картина; алопеция, горещи вълни, бронхиални спазми, мускулни крампи, променено количество на отделената урина, зрителни смущения, гинекомастия и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДОКСАЗОСИН не се назначава при алергия към някоя от съставките, както и към други продукти от типа хиназолини.

Медикаментът е противопоказан при инфекции на пикочните пътища, камъни в пикочния мехур, непроходимост на пикочните пътища, уголемена простата; при смущения в отделянето на урина; при ортостатична хипотония.

Преценява се за конкретен пациент от рискови групи дали лечението с този медикамент е безопасно. Отнася се за хора с бъбречни и чернодробни заболявания; при сериозни заболявания на сърцето; ако пациентът трябва да спазва безсолна диета или е на диуретици.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва при бременност; не се дава при кърмене.

Пациентът на ДОКСАЗОСИН  не бива да шофира, ако медикаментът му причинява смущения от рода на замайване, слабост, влошена концентрация, проблеми със зрението.

Взаимодействие с други медикаменти

При съвместяването с някои лекарства са възможни промени във въздействията на продуктите. Това трябва да се анализира предварително и ако е необходимо да се променят дозировки и режим на прилагане. Отнася се за медикаменти като алфа-блокери, други лекарства за понижаване на кръвното, нитрати, болкоуспокояващи, противоревматични, лекарства за стомашни проблеми като циметидин.

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 30 таблетки по 2 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *