ЕРЕЛАН / ERELAN

Съдържа моксифлоксацин, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол, титанов диоксид, червен железен оксид

Предназначение

ЕРЕЛАН е антибиотик от група флуорохинолони. Активната съставка моксифлоксацин е ефикасна срещу бактериални инфекции на синусите и гърлото, при възпаление на дихателните пътища и белите дробове. Препоръчва се също при тазова възпалителна болест у пациенти жени; прилага се успешно, когато инфекцията засяга горния генитален тракт – фалопиевите тръби или маточната лигавица.
Практикува се съчетана терапия с други антибиотици; възможно е успешно лечение с този продукт при възпаления на кожата и меките тъкани.

Как се приема

Медикаментът се приема по лекарско предписание; обичайната доза е една таблетка от 400 мг дневно. Поглъща се цяла, с много вода – без връзка с храненията. Препоръчва се приемът да става в един и същи час на деня.

Продължителността на приема е в зависимост от здравословния проблем. При обостряне на хроничен бронхит таблетките се вземат 5-10 дни. Белодробни инфекции се нуждаят от 10-дневен прием; една седмица е достатъчна за бактериален синузит. За диагнози, свързани с тазова възпалителна болест, препоръката е за двуседмична терапия.

Ако пациентът вече е бил подложен на антибиотично лечение и се нуждае от заключителен цикъл, може да долекува пневмония с едно-двуседмичен прием. За инфекции на кожата и меките тъкани понякога са необходими до три седмици.

Ако приемът е пропуснат по някаква причина, таблетката се взема при първа възможност или се изчаква до другия ден – при това не се търси компенсация чрез по-висока доза.

Предозирането изисква медицинска намеса.

Приемът не бива да се прекратява самоволно преди посочения от лекуващия срок. Условието важи и в случаите, когато пациентът е получил подобрение и се самоопределя за излекуван.

Възможни нежелани ефекти

Най-тежките странични ефекти от приема на ЕРЕЛАН могат да са свързани със смущения на сърдечния ритъм; отклонения в чернодробните функции и хепатит; депресивни състояния, суицидни мисли; парене и болки от различен тип; скованост на крайниците; възпаление на кръвоносните съдове; болка, оток и скъсване на сухожилие; тежка диария с кръв.

Възможни са и тежки алергични състояния с оток на лицето и гърлото, генерализирани обриви, дихателни затруднения, анафилактичен шок. При изброените дотук прояви приемът се прекратява, необходима е медицинска помощ.

Случаите, при които се налага спешна намеса на лекар са също рязко отслабване или загуба на зрението, влошаване на хронични заболявания като миастения гравис, диабет, бъбречни страдания. При бъбречно болни в напреднала възраст опасни симптоми са промененото количество на отделена урина, отоци, гадене, сънливост и умора.

Най-често оплакванията са свързани с гадене и повръщане, болки в корема, диария, замайване, вторични гъбични инфекции, променен сърдечен ритъм.

В по-редки случаи се съобщава за различни обриви, храносмилателни смущения, сърбежи, запек, болки в гърба и крайниците, промени в показатели на кръвната картина, различни сърдечни смущения, тремор, обезводняване, забавено кръвосъсирване, повишени стойности на липидите в кръвта.

Има данни също за повишаване или понижаване на кръвното, халюцинации, влошено качество на съня, влошена координация и замайване, влошена памет, проблеми със зрението и слуха, припадъци, емоционална нестабилност, повишена пикочна киселина в кръвта, трудности с говора и пр.

Много редки са случаите на деперсонализация, ригидност на мускулите, ускорено съсирване на кръвта, намалени показатели на бели иличервени кръвни клетки, високи нива на натрий или калций в кръвта, фоточувствителност.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕРЕЛАН не се прилага при алергия към активната съставка или към някое от помощните вещества.
Противопоказан при бременност и кърмене.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Този антибиотик не е подходящ за пациенти с нарушения на сърдечния ритъм, нарушен солеви баланс, заболявания на сухожилията, брадикардия, сърдечна недостатъчност, тежки чернодробни увреждания.
Като рискови се определят пациентите с няколко диагнози за хронични заболявания: епилепсия, миастения гравис, нарушен баланс на калия, при психични проблеми, при глюкозо-6-фосфат дехидрогеназна недостатъчност, хронични инфекции на женската репродуктивна система. В такива случаи лекуващият преценява дали приемът на този антибиотик е безопасен.

Не се препоръчва шофиране, ако приемът на антибиотика влошава концентрацията, паметта, зрението и двигателната активност.

Взаимодействие с други медикаменти

ЕРЕЛАН не може да се приема едновременно с антиаритмици, антипсихотици, трициклични антидепресанти, антихистамини, някои антимикробни препарати.

Паралелният прием с други продукти променя лекарственото въздействие, което трябва да бъде отчетено при определянето на дози и режим на прилагане. Отнася се до комбинации с диуретици и лаксативи, кортикостероиди, активен въглен, сукралфат, антиациди, диданозин, цинк, желязо.
При съвместна употреба с антикоагуланти се изисква наблюдение за показателите на кръвосъсирване.

Усреднена цена в аптеките – 20 лв за 7 таблетки по 400 мг

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.