ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Радиохирургията: успешно лечение на затруднено дишане и рак

За радиохирургията лекарите казват, че успява там, където скалпела е безсилен и не може да се справи


Радиохирургията е процедура, използваща много точно насочена радиация в големи дози за ефективно убиване на тумор или унищожаване на лезия. Счита се за неинвазивна процедура, която се използва като ефективна алтернатива на операцията или конвенционалната стандартна фракционирана лъчева терапия за лечение на малки тумори и други избрани медицински състояния.

Д-р Илиана Колева, началник Отделение по лъчелечение към УМБАЛ „Св. Иван Рилски „, София обяснява този метод още по-достъпно. Радиохирургията е вид лъчетерапия. При нея обаче се реализира висока доза в малък обем. Има състояния, които се повлияват добре дори и само от едно-единствено облъчване. При други заболявания, както и според зависимост от фазата в която са, са нужни от 3 до 5 облъчвания. Най-широко този иновативен метод се използва в онкологията. Но, приложението на радиохирургията съвсем не се изчерпва с това.

Радиохирургията е безкръвна алтернатива на операцията. Но тя допълва и ефекта от стандартната хирургична интервенция.

Радиохирургията работи по същия начин като другите видове терапевтична рентгенология. Тя уврежда или унищожава ДНК на туморните клетки, причинявайки им невъзможност да се възпроизвеждат и да растат. Туморът ще се свие по размер с течение на времето. При лезии на кръвоносните съдове, като артериовенозна малформация, кръвоносните съдове в крайна сметка се затварят след лечението.

Освен липсата на кръв, радиохирургията спестява и нуждата от анестезия

Д-р Илиана Колева

Единствено изключение са децата, казва д-р Колева, при които е наложително да са упоени, с оглед на това да са обездвижени по време на интервенцията, за да може да се работи по-прецизно.

Много удачно е използването на радиочестотна хирургия /РТК/ при някои от следните заболявания:

– малко на брой и неособено големи мозъчни метастази;
– ранни карциноми на белия дроб;
– метастазите в надбъбречните жлези;
– при лечение на затруднено дишане и апнея (хъркане):
– ранни карциноми на черния дроб.

Този вид иновативно лечение се прилага когато оперативният достъп е труден или има отказ от страна на пациента за провеждане на класическа оперативна интервенция.

При затруднено дишане и апнея

Д-р Петър Колев

Д-р Петър Колев – водещ отоларинголог в МБАЛ ВИТА уточнява, че при тези две състояния времето, което е необходимо за радиочестотна хирургия е не повече от 10 минути. В повечето случаи обаче е наложително използването на местна анестезия. Ако пациента желае може да бъде приложена и по-сериозна упойка. И в двата случая обаче не е необходимо да се остава в болницата след операцията. За подобряване на състоянието е нужна само една операция.

Липсата на усложнения, сравнително краткото време и добрите резултати, които радиохирургията дава, я правят предпочитан съвременен метод за лечение в ранните стадии на сериозни заболявания и по-леки проблеми, като хъркането. Освен всичко друго, радиочестотната хирургия има и доживотна гаранция, стига да няма допълнителни във времето заболявания.

Адреси и телефони за контакт и допълнителна информация:

Отделение по лъчелечение с центрър по радиохирургия – УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕАД

Д-р Илиана Колева, линеен ускорител, Лъчелечение, радиохирургия, съвременни методи за лечение на онкологични заболявания, началник на Отделение по лъчелечение с центрър по радиохирургия

гр. София
бул. „Академик Иван Гешов“ № 15

Регистратура: 02/8511239

И още:

тел: 851 08 14
тел: 952 20 18
email: pr@rilski.com

***

Болница ВИТА База 1 

София, ул. Драговица №9, (02) 960 49 50

Болница ВИТА База 2

София, ул. Филип Кутев №10, (02) 45 22 000, 088 99 22 000

e-mail: vitabaza2@vita.bg

Работно време:

Понеделник: От 12:30 до 18:00 часа;
Вторник: От 08:00 до 16:30 часа;
Сряда: От 12:30 до 16:30 часа;
Четвъртък: От 08:00 до 16:30 часа;
Петък: От 12:30 до 16:00 часа.

Източници: clinica.bg и dnes.dir.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *