ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Възможно ли е да се различи настинка от рак на белия дроб чрез кашлицата?

Като цяло кашлицата е приемливо и дори необходимо явление. Тя е жизненоважен защитен рефлекс на организма

кашлицата
Възможно ли е да се различи настинка от рак на белия дроб чрез кашлицата?

Кашлицата е действие, което позволява да изчистите дихателните пътища от храчки и други дразнители.

Въпреки това, кашлицата показва наличието на възпалителен процес, който протича по редица причини и следователно изисква различно лечение. За да се установи причината за кашлицата понякога помага нейният звук, казва доктор Евгений Морозкин, пулмолог.

Суха кашлица

Лекарите я наричат ​​неудобна, защото носи само дискомфорт, но не и облекчение, не изчиства дихателните пътища. Сухата кашлица може да продължи седмици или дори месеци. Хроничната суха кашлица е индикация за назначаването на антитусивни лекарства, които премахват бронхоспазма. Такива лекарства се отпускат само по лекарско предписание и се предписват при липса на слуз в бронхите.

Причината за суха кашлица може да бъде:

– Ларингит – възпаление на лигавицата на ларинкса, при което има шумна суха кашлица;
– Фарингит – инфекциозно заболяване на горните дихателни пътища, което е придружено от болки в гърлото;
– Синузитът е възпаление на лигавицата на синусите. При това заболяване кашлицата се появява главно през нощта, когато слуз от носа изтича надолу в гърлото. Отличителна черта на синузита е тъпа болка в челото и синусите;
– Алергии и излагане на прах, дим, замърсяване на въздуха.

Пароксизмална кашлица

Така се нарича силна, неконтролируема, болезнена кашлица, която често завършва с гадене, повръщане и замаяност.

Причините за пароксизмалната кашлица винаги са повече от сериозни.

Пневмонията е възпаление на белите дробове, което се характеризира със задух и кашлица, която е влажна с изобилие от храчки. Преди ерата на антибиотиците 80% от пациентите са умирали от пневмония. Но дори и днес, въпреки всички постижения на медицината, смъртността от пневмония (главно поради грешна и ненавременна диагноза) остава доста висока – около 10%.

ХОББ е хронично обструктивно белодробно заболяване, при което въздушният поток към дихателните пътища е ограничен. Заболяването се развива бавно (главно при пушачите) и при липса на лечение непрекъснато прогресира. ХОББ принадлежи към категорията на нелечимите заболявания, но правилно подбраната терапия може да облекчи симптомите, да подобри качеството на живот и да намали риска от смърт.

Основните симптоми на заболяването са задух (усещане за липса на въздух), хронична кашлица с отделяне на храчки.

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, причинено от микобактерии (бацил на Кох), което най-често засяга белите дробове. Според СЗО всяка секунда в света един човек е заразен с тази бактерия. Само 5-10% от заразените се разболяват.

Основният симптом на заболяването е кашлица. В ранен стадий – суха, с напредването на болестта се отделят храчки, които в крайна сметка стават гнойни. Заболяването често е придружено от температура – 37–38 градуса. Друг характерен признак на туберкулозата е фебрилна червенина на бузите (фебрилен руж) и нездравословен блясък на очите.

Крупна (лаеща) кашлица

Лаещата кашлица е отличителен белег на круп (ларинготрахеобронхит), вирусна инфекция, при която се появява подуване на горните дихателни пътища. Крупът най-често засяга деца под 5 години. Друг симптом на заболяването е затрудненото дишане. То става шумно и лаещо.

Първа помощ при лаеща кашлица – вдишване на пара (парна баня) или използване на пулверизатор. Ако това не помогне, се нуждаете от Бърза помощ, особено за деца под 3 години, които могат да имат „запушване“ на дихателните пътища и развиват задушаване.

Кашляне на кръв (хемоптиза)

Особено опасно е, ако кашлицата е придружена от отделяне на храчки с ивици и кръвни съсиреци. Хемоптизата говори за разрушаване на белите дробове и се отбелязва при три заболявания – крупозна пневмония (тежка форма на пневмония), напреднала туберкулоза и рак на белите дробове – едно от най-опасните онкологични заболявания, при които честотата е почти равна на смъртността (90–92% от заболеваемостта).

Заболяването в началните етапи е практически безсимптомно. Освен кашлица, нищо не притеснява пациента. Тъй като няма болка в белите дробове, тялото по никакъв начин не реагира на развитието на неоплазма. С течение на времето се появява леко (до 37,5) повишаване на температурата, хронична умора и загуба на тегло. На по-късни етапи се наблюдава системна болка в гърдите (поради нарастващия тумор) и пристъпи на кашлица с ясна кръв и гной.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *