Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ДУРАЦЕФ / DURACEF

Съдържа цефадроксил монохидрат, натриев бензоат, ксантанова гума, полисорбат 40, захароза, титаниев диоксид, аромати: малина, лимон, ягода

Предназначение

ДУРАЦЕФ е цефалоспоринов антибиотик; прилага се под формата на суспензия или капсули при бактериални инфекции на дихателните пътища – тонзилит и фарингит; при инфекции на кожата и меките тъкани, както и на пикочните пътища.

Как се приема

Приемът на този медикамент се назначава от лекар в дози и с продължителност, съобразени с диагнозата, възрастта и телесното тегло на болния.

Възрастни и деца с тегло над 40 кг при инфекции на пикочните пътища приемат 1-2 г от медикамента, разделени в два приема. При кожни инфекции обикновено се назначава един грам дневно наведнъж или в два приема. При стрептококови инфекции на гърлото схемата е аналогична.
Ако пациентът е дете с тегло над 5 и под 40 кг, лекуващият изчислява персонална дневна доза в рамките на 25-50 мг/кг. Препоръчва се приемът й на две равни части през 12 часа. Персонални дози се изчисляват и за пациенти с бъбречни заболявания.

Ако е пропуснат прием, терапията продължава при първа възможност; не се допуска компенсиране на пропуснатото чрез по-високи еднократни дози.

Предозирането с по-големи количества причинява стомашно-чревни нарушения и обриви с различна интензивност; необходима е медицинска намеса.

Приемът на медикамента не трябва да се спира по-рано от назначеното, тъй като инфекцията може да рецидивира с усложнения.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ДУРАЦЕФ може да причини алергични реакции с обриви и сърбеж, оток на лицето и езика, затруднен говор и преглъщане, дишане с хрипове. Тежките състояния с ангиоедем са доста редки; симптоматика като описаната изисква медицинска помощ незабавно.

Сред често съобщаваните смущения след прием на този медикамент са стомашно-чревните: гадене и повръщане, колит, диария. Симптоматиката се облекчава, ако медикаментът се приема по време на хранене.

Последици от това антибиотично лечение са гениталните смущения – сърбеж, кандидози; промени в показатели от кръвната картина, отклонения в чернодробните показатели.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките му или към други продукти от цефалоспориновата група.

Специално внимание и преценка за безопасно прилагане е необходима при пациенти с пеницилинова алергия; ако в хода на терапията се появи упорита диария; при пациенти с нарушения на бъбречните функции или стомашно-чревни заболявания.

Прилагането на медикамента при бременни и кърмачки е допустимо само при крайна необходимост и под контрол.

Вариантът на медикамента под формата на капсули от 500 мг не се прилага при деца под 6 години или с тегло под 40 кг; за тях е подходяща антибиотичната суспензия.

Взаимодействие с други медикаменти

При терапия с ДУРАЦЕФ е необходимо особено внимание, ако е налице съвместяване с други антибиотици, диуретици, пробенецид за подагра, противосъсирващи от типа на варфарин или аспирин, перорални противозачатъчни.

Лечението с този антибиотик може да повлияе върху резултатите от някои кръвни тестове или тестове за глюкоза в урината.

________

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за флакон от 60 мл за приготвяне на суспензия, или 11 лв за 12 капсули от 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *