ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Старозагорски лекари спасиха слуха на 8-годишно дете

Уникална операция, дело на лекарите от старозагорската болница „Тракия, направи възможно едно дете да не загуби слуха си

слуха
Доц. д-р Петър Руев по време на операция

Момиченце на 8 години от Стара Загора претърпя операция за имплантиране на слухов имплант, който ще запази слуха ѝ. С негова помощ звукът се предава чрез вибрации по костен път.

Кохлеарните импланти стимулират кохлеята по електрически път. Имплантът, който бе поставен на детето, стимулира едновременно и двете уши чрез костни вибрации към вътрешното ухо. Особеното при поставянето на импланта е, че пациентът трябва да бъде с относително запазена функции на вътрешното ухо.

Имплантацията премина успешно в центъра по кохлеарни имплантации на болница „Тракия“. Тя беше извършена от ръководителя на Центъра, доц. д-р Петър Руев, д.м. Момиченцето е носило конвенционални апарати, които са били имплантирани по костен път, заради вроден двустранен холестеатом с наличие на други малформативнибелези. Заради сериозния здравословен проблем, който е имало, то е било многократно оперирано в УНГ-отделението на болница „Тракия“.

Новопоставеният слухов имплант има много по-добри функционални характеристики

Той е и доста по-ефективен от конвенционалните слухови апарати по костен път. Детето вече чува и реагира много по-добре. От операцията са минали три месеца, като през това време детето е било под лекарско наблюдение и му е направена рехабилитация.

Цената на този вид слухови импланти е около 10 000 евро. Те все още не се реимбурсират от Здравната каса, но след преминаването на Агенцията за деца с физически увреждания в структурата на касата, финансирането е станало възможно по индивидуален път.

„Имаме опериран преди време възрастен пациент с такъв имплант с много добри аудиологични резултати“, посочи д-р Руев.

Надеждата на УНГ-специалистите е Здравната каса да включи в списъка за реимбурсиранепри съответните индикации и други видове слухови импланти, освен кохлеарните, за да могат повече пациенти да намерят ефективно решение на здравословните си проблеми.

Болница „Тракия“ Парк

Стара Загора, Парк „Аязмо“ (Парк „Митрополит Методий Кусев“)
Адрес: ул. „Дунав“ 1

тел.042/987777, 042/987778

Доц. д-р Петър Руев, д.м.не работи по договор с НЗОК

Сайт на доц. Руев – www.rouev-orl.com

Адрес: бул. Стара Загора, „Св. Патриарх Евтимий“ 97

Телефон за връзка: 042/ 60 27 38

Email: petar.rouev@gmail.com

Източник: www.trakiahospital.com

подобряване на слуха
Капсули за подобряване на слуха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *