ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НОРМОДИАБ / NORMODIAB

Съдържа гликлазид, микрокристална целулоза, прежелатинизирано нишесте, царевично нишесте, стеаринова киселина, магнезиев стеарат

Предназначение

НОРМОДИАБ е антидиабетичен перорален продукт. Прилага се за контрол върху стойности на кръвната захар над нормата при възрастни с диабет2. Медикаментът е от групата на т.н. сулфанилурейни. Обикновено се включва в комплексна терапия, когато стандартните препоръки за диета, редукция на теглото и умерени физически натоварвания не дават очаквания резултат.

Как се приема

НОРМОДИАБ се взема в дневни дози, определени от лекар в зависимост от потребностите на конкретен пациент и повлияването му от медикамента. Тази доза варира от половин до четири таблетки дневно. Приемът е 30 минути преди хранене; таблетките се поглъщат цели, с чаша вода. Ако дозата е до две таблетки, те могат да се вземат наведнъж само сутрин; при по-голяма от тази доза се препоръчват два приема, сутрин и вечер.

При пропуснат прием за деня терапията продължавана следващия ден, без да се правят опити за компенсация с увеличаване на обичайното количество.

Предозирането може да причини хипогликемия, разпознаваема по признаци като бледност, неравномерен сърдечен ритъм, изпотяване, умора. При подобни симптоми е необходима медицинска консултация; първите мерки се изразяват в прием на подсладена напитка и храна.
Трайното прекратяване на приема ще влоши болестната симптоматика, затова не бива да се предприема. НОРМОДИАБ се приема до момента, в който лекуващият реши да промени терапията.

Възможни нежелани ефекти

Най-често коментиран страничен ефект при терапия с този продукт е хипогликемията (симптомите на това състояние описахме по-горе).

Сред нежеланите ефекти са още и различни храносмилателни отклонения като дискомфорт и болка в стомаха, гадене и повръщане, диария или запек. Голяма част от тях могат да се избегнат, като приемът се ориентира към храненето.

Възможни са също алергични реакции, изразени в обриви и сърбеж по кожата, уртикарии, оток на лицето и устните, затруднено преглъщане.

Не са изключени отклонения във функциите на черния дроб, видими по пожълтяването на кожата и склерите. При кръвен анализ могат да се установят отклонения в някои показатели. Има данни и за зрителни нарушения в началната фаза на терапията.

За избягването на някои от страничните ефекти е необходимо пациентът да спазва точно препоръчания режим на хранене; да следи за стойностите на кръвната си захар и редовно да приема предписаните медикаменти.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НОРМОДИАБ не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Продуктът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Пациентът следва да избягва шофирането, ако приемът на медикамента провокира чести симптоми на хипогликемия. В такива случаи се влошават концентрацията и бързината на реакциите, не са изключени и припадъци – това определено създава рискови ситуации на пътя.

Взаимодействие с други медикаменти

Съчетаването на НОРМОДИАБ с някои медикаменти може да провокира по-често състояния на хипогликемия; това се отнася за продукти като антибактериални средства, други лекарства за понижаване стойностите на кръвната захар, лекарства за високо кръвно и сърдечна недостатъчност, за гъбични инфекции, за язва на стомаха и дванадесетопръстника. Предупреждението се отнася също до антидепресанти, обезболяващи, антиревматични.

Други съчетания причиняват отслабване на ефекта от НОРМОДИАБ, което не позволява да се коригира високата кръвна захар – така действа съвместяването с кортикостероиди, хлорпромазин, лекарства за астма, даназол, рифампицин.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 60 таблетки по 80 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *