ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново лечение облекчава съня на болните от Базедова болест

В Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ прилагат нов, иновативен хирургичен метод, който облекчава симптомите при Базедова болест

Базедова болест
Д-р Асен Хаджиянев и неврохирурга д-р Деян Попов

За по-малко от месец неврохирурзите от софийската болница са оперирали повече от 15 човека. Модерното лечение беше въведено едва в края на 2019-та година.

Базедовата болест е автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза. Това състояние е известно като хипертиреоидизъм. Болестта на Грейвс, както я наричат на Запад, е една от най-честите форми на хипертиреоидизъм.

Когато човек страда от Базедова болест, имунната система създава антитела, известни като стимулиращи щитовидната жлеза имуноглобулини. След това тези антитела се прикрепят към здравите клетки на щитовидната жлеза. Именно те карат щитовидната жлеза да произвежда прекалено много хормони.

Ако не се лекува, хипертиреоидизмът може да причини загуба на тегло, емоционална нестабилност (неконтролируем плач, смях или други емоционални прояви), депресия и умствена или физическа умора.

Това сравнително широко разпространено автоимунно заболяване засяга предимно жените в активна възраст при 30-50 години

Базедовата болест засяга по-често жените

Среща се и при пациенти над 50 години. Налице е фамилно предразположение. Силният стрес е още една важна предпоставка за появата на Базедова болест. Прекомерната изпъкналост на очите е сред основните външни прояви на това заболяване. То се случва поради отдръпването на клепачите. Това дава сериозно отражение върху здравето на очите. Болните се оплакват от напрежение, болка и дори намаляване на зрението или пък двойно виждане. Най-неприятна е невъзможността на пациентите с тази диагноза да затворят клепачите си по време на сън. Иновативният метод помага, точно за разрешаването и на този проблем.

Интервенцията, която се прилага е срединна орбитална декомпресия и се извършва ендоскопски – минимално инвазивно, като достъпът е през носната кухина.

Операцията трае около 45-50 минути

Само няколко часа след нея болният е на крака, а на следващия ден вече може да бъде изписан.

„Извършването на операцията през носната кухина е много по-елегантно и нетравматично за пациента. Старите техники за декомпресия включваха кожен разрез по хода на веждата, през лицето, по „рамката на очилата“, но това си е една козметична деформация, която е много стряскаща, особено за дамите“, обяснява д-р Асен Хаджиянев, началник на Референтния център за лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия.

Заедно със своя колега, неврохирурга д-р Деян Попов те за първи път в България започват да прилагат иновативния метод, който не е нов за света, но досега беше неприложим у нас.

„Важно е да уточним, че оперативната интервенция за намаляване на орибиталното налягане е само част от комплексното лечение на болестта“, казва д-р Хаджиянев.

До месец след интервенцията пациентите възвръщат нормалния си начин на живот, като досега не са регистрирани усложнения, съобщават от лечебното заведение.

Информация за контакти

УМБАЛ „Св. Иван Рилски”
Адрес: гр. София,
бул. „Акад. Иван Гешов“ 15

Tелефон за записване и регистратура:02/952-58-78
email: pr@rilski.com
email: admin@rilski.com

Клиника по неврохирургия

Приемен кабинет №18 02/ 9523725
Консултативен кабинет №19 02/ 8510811

Канцелария кабинет № 38 02/ 9542695

Д-р Асен Хаджиянев, ръководител на Национален референтен център по ендоскопско лечение на хипофизни аденоми – тел. 0888 50 61 45

E-mail: dr_a.a.hadjianev@abv.bg

Източник: rilski.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *