Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кървенето от дихателните пътища може да е заради травма

Какви може да бъдат причините за наличие на кръв в храчките?

Марин Григоров – Пловдив

Кръвотечението от дихателните пътища винаги е сериозен симптом. Обикновено се проявява с кашлица и храчки, съдържащи кървави жилки или чиста кръв. Когато в храчките се открива чиста кръв, се говори за хемоптое, а ако са налице кръвни жилки – хемоптиза.

Заболяванията, при които се наблюдава кръвотечение от дихателната система, са: бе­лодробна туберкулоза, белодробен карцином, бронхиектазии, пневмонии, белодробен абсцес, чуждо тяло в дихателните пътища, белодробен инфаркт, аномалии на белодробните съдове, травма на белия дроб, застойна сърдечна недос­татъчност – белодробен оток, митрална стеноза, системен лупус еритематодес, грануломатоза на Вагнер, прием на някои медикаменти – лечение с антикоагуланти.

Кръвотечението от дихателните пътища е по-характерно за възрастните. В детска възраст се среща рядко. Най-често се дължи на бронхиекта­зии, а при децата – на бронхити.

Появата на задух, съпровождащ кръвотече­нието, говори за наличие на белодробен инфаркт или белодробна хипертония. При откриване на кръвотечение от дихателните пътища трябва да се установи: дали то е от дихателните пътища или е от устната кухина – възпалени венци, гингивит. Други възможни източници за кръвотечение са носът, фаринксът и храносмилателният тракт. Трябва да се установи дали кръвотечението е свързано с гръдна болка. Тя насочва към белодро­бен инфаркт, гръдна травма, инфекции на долните дихателни пътища.

Лечението на кръвотечението е предимно патогенетично, т.е. установяване на причината, до­вела до появата му, и лечение на заболяването.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Кървенето от дихателните пътища може да е заради травма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *