ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ФИНЛЕПСИН / FINLEPSIN

Съдържа карбамазепин, микрокристална целулоза, желатин, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат

Предназначение

ФИНЛЕПСИН е антиепилептичен и противоболков продукт. Прилага се при епилептични пристъпи; при невралгии – срещу болки на лицето и гърлото, диабетна невропатия; в случаи на остра мания, за поддържащо лечение при биполярни афективни разстройства; за избягване на остри състояния, свързани с алкохолна абстиненция.

Как се приема

Лечението с ФИНЛЕПСИН се назначава от лекар; той определя индивидуална доза за всеки пациент в зависимост от диагнозата, възрастта и повлияването. Дневната доза се разпределя за 3-4 примера по равно. Таблетките се поглъщат цели, с неголямо количество вода по време на хранене или непосредствено след това.

Терапията с този медикамент трябва да започне с неголеми дози, които плавно се увеличават до достигане на оптималната за пациента. По същия начин, чрез постепенна редукция се постига и безопасно прекратяване на приема.

При лечение на епилепсия се препоръчват дневни дози в диапазона 400-1200 мг. За пациенти в напреднала възраст или с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдови, лекуващият препоръчва по-ниски дози.

За антиконвулсивно лечение при възрастни се препоръчва стартова доза от 200-300 мг дневно и постепенното й нарастване до не повече от 1200 мг. При деца обикновено се изчислява индивидуална дневна доза в зависимост от възрастта и телесното тегло, в диапазона 10-20 мг/кг.

Медикаментът се прилага в болнични условия за лечение на алкохолизъм; най-често терапията включва три приема по 200 мг дневно.

Лечението на болков синдром от различно естество и на пристъпи от множествена склероза включва 3-4 приема на ден от по 200 до 400 мг.

При терапия за профилактика на биполярно афективно разстройство най-често се определя дневна доза от 400-600 мг, разпределени за три приема.

Ако е пропуснат прием, поредната доза се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващата. При предозиране са възможни смущения във функционирането на нервната, сърдечно-съдовата и дихателната система. Не са изключени животозастрашаващи състояния, включително спиране на дишането и сърдечната дейност. Ето защо в подобни случаи е задължително да се потърси спешно медицинска помощ.

Продължителността на приема може да се определи само от лекуващия; спирането на медикамента става плавно, чрез постепенно редуциране на приеманите дози.

Възможни нежелани ефекти

Сред често коментираните странични ефекти са различни отклонения в показателите на кръвната картина; най-често се касае за доброкачествена левкопения.

Възможни са алергични реакции – включително ангиоедем и анафилактичен шок; отклонения във функциите на черния дроб, както и на други вътрешни органи. Съобщавано е за обриви с различна интензивност.

Възможни са също промени в нормалните функции на ендокринните жлези, задържане на течности, неврологични смущения, главоболие и повръщане, нарушен костен метаболизъм.

В редки случаи се развиват психози, състояния с халюцинации, депресия, обърканост, агресивни прояви.

Много често пациенти се оплакват от сънливост и отпадналост, замаяност; по-рядко се описват различни неволеви движения.

Подавана е информация за нарушения на зрението и слуха от различен тип; промени в стойностите на кръвното налягане; запек или диария, болки в корема, панкреатит, стоматит.

Констатират се и различни обриви, мускулна слабост и спазми на мускулите, отслабване на костната плътност, импотентност и нарушения на мъжкия фертилитет.

Някои от състоянията, които се свързват с приема на ФИНЛЕПСИН, изискват незабавна медицинска намеса, например комбинацията от кожни алергични реакции, повишена температура и болки в гърлото.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не трябва да се прилага при алергия към негови съставки или към трициклични антидепресанти.

Противопоказан е при пациенти с увреждане на костния мозък, нарушения на сърдечната дейност, порфирия.

Преценява се дали приемът е безопасен, ако пациентът е с хематологично заболяване, при тежки заболявания на бъбреците, черния дроб и сърцето, както и при отклонения в натриевата обмяна. Оценка на риска е необходима и при глаукома.

Лечението на деца под 6-годишна възраст с този медикамент се допуска само след стриктен анализ на съотношението полза/риск.

Не се препоръчва за бременни и кърмачки, но се допуска в крайни случаи и под лекарски контрол.

Не бива да се шофира, ако приемът на ФИНЛЕПСИН причинява смущения в зрението, координацията на движения и бързина на реакциите.

Взаимодействие с други медикаменти

ФИНЛЕПСИН не трябва да се взема едновременнно с литий, вориконазол, МАО-инхибитори.

Необходима е преценка на приеманите дози заради възможно усилване или отслабване на действието, ако ФИНЛЕПСИН се взема едновременно с други противоепилептични, антикоагуланти, антибиотици, противотуберкулозни, калциеви антагонисти, обезболяващи, пропоксифен, противогъбични и противопаразитни.

______

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 50 таблетки по 200 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *