ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Псориазис: Как да избегнете обострянето?

За да се избегне обострянето на болестта псориазис, на първо място, трябва да знаете тригерите на това заболяване

псориазис
Обострянето при псориазис може да бъде избегнато с правилна диета и режим на живот

Трябва да сте запознати и с начините за облекчаване на симптомите му. За съжаление псориазисът е 100 процента невъзможно да се излекува. Но с компетентна терапия продължителната ремисия е съвсем реалистично постижима. Така нежеланите симптоми почти напълно ще изчезват.

За да се застраховате от обостряне при псориазис, първо трябва да се настроите вътрешно за онова, което предстои. Това означава да се посветите изцяло на оздравителния процес.

Предотвратяване на обострянето при псориазис

Преди всичко трябва да се знае, че псориазисът не е заразен. Не можем да се заразим или да го предадем на някого. Въпреки това, болестта може да прогресира, като се разпространи върху различни части на тялото.

Как да избегнем обострянето и да попречим на болестта да „превземе“ все повече и повече нови зони?

Лекарите казват, че това кожно заболяване има автоимунен характер. Псориазисът възниква и се развива поради прекомерно натрупване на мъртви кожни клетки по кожата. В резултат на това червените, изсъхнали, удебелени плаки се появяват най-често в областта на лактите, коленете, скалпа и т.н.

Причини за обостряне на псориазиса

Честа форма на това заболяване са така наречените зачервени, грапави плаки, които причиняват сърбеж. Възможни са удебелени лъскави люспи и петна, които също са придружени от сърбеж, сухота и дискомфорт.

В тежки случаи се засяга до 10 процента от повърхността на тялото.

Точните причини за появата и развитието на заболяването псориазис, експертите все още не могат да назоват. Но две от тях са установени – това е наследствеността и проблемите с имунната защита.

Налице ​​са и други, по-малко значими фактори: лоши навици, неблагоприятна околна среда, стрес и грешки в диетата.

Хората, страдащи от това заболяване, изпитват постоянен дискомфорт и качеството им на живот е значително понижено. Например, човек трябва да избере по-затворени модели дрехи дори през лятото, за да не се показват областите, засегнати от болестта. Или да не посещава обществени места, като фитнес зали и плаж.

На пръв поглед дерматологичните заболявания не са толкова лесни за диагностициране. Следователно, другите хора са донякъде предпазливи към онези, които имат определени кожни проблеми. Вече беше казано, че псориазисът не е заразен. Но не всеки може веднага да диагностицира псориазис, за да не го обърка с болест, която се предава от човек на човек. Следователно, болестта причинява не само физиологични, но и психологически проблеми.

Практически съвети как да избегнем обострянето на това заболяване

Промяната на начина на живот, в комбинация с назначените терапевтични мерки, със сигурност ще донесе положителен ефект.

1. Правилно хранене. Здравословната диета включва: изключване консумацията на алкохол и храни, които са източници на глутен. В допълнение, увеличаване приема на храни с висока концентрация на омега-3 мастни киселини, витамин D и антиоксиданти. Това ще рече, че трябва да се включат в менюто допълнителни порции плодове, зеленчуци и рибено масло. Малко по-нататък ще дадем няколко по-подробни препоръки относно диетата при псориазис.

2. Отказ от тютюнопушенето. Този лош навик се определя като категорична причина за обостряне на болестта.

3. Грижа за кожата. Използването на емолиентни кремове облекчава сърбежа и намалява сухотата на кожата. Мерките за защита на кожата са следните: използването на слънцезащитни продукти, употребата на вода в значително количество, избягването на порязвания и драскотини, както и често практикуване на по-хладки душове.

4. Контрол на стреса. При стрес проявите на псориазис се активират. Затова е важно да се научите да контролирате собствените си емоции и да спазвате правилния режим на сън, работа и почивка.

5. Пълноценен сън. Дефицитът на сън може да бъде причинен заради наличието на прекомерен стрес и да предизвика нови огнища на псориазис. Опитайте се да си осигурите здравословен сън в рамките на 7-8 часа всяка нощ. Лягайте си преди полунощ и си създайте навик да заспивате по едно и също време. Добрият сън укрепва имунната защита, помага за поддържане на оптимално телесно тегло, засилва и подобрява работата на имунната система. Всичко това влияе положително върху контрола на динамиката на псориазиса.

За да се поддържа състоянието на ремисия възможно най-дълго, е необходимо да се спазва специфична диета при псориазис.

Ето основните принципи, върху които трябва да се изгражда храненето на човек, страдащ от псориазис

Храненето трябва да отговаря на едно ключово изискване: важно е да се поддържа специфичен киселинно-алкален баланс в организма.

Алкалният елемент трябва да преобладава над киселинния: препоръчително е да се яде до 70 процента алкалообразуващи продукти и 30 процента киселинно образуващи.

Пресните плодове трябва да бъдат подбирани внимателно при псориазис

Алкалообразуващи храни са: плодове и зеленчуци. Киселиннообразуващи – тези, които съдържат мазнини и нишестени протеини (месо, зърнени храни, картофи, сметана, сирене и други местни и млечни продукти).

Припомняме, че е важно да пиете достатъчно количество вода – 2 – 2,5 литра на ден. Освен това, не е забранено да се приемат леки билкови чайове, както и зелен чай.

Какво не се препоръчва за употреба при псориазис

– „Тежко“ месо: свинско, овнешко, патешко и сланина;
– Преработени месни производни: пастет от дроб, наденици и други;
– Пушено месо и рибни продукти, сирене (също пушено);
– Богат бульон от месо;
– Майонеза;
– Продукти от така наречената „бърза храна“;
– Масло, млечни продукти с високо и средно съдържание на мазнини;
– Яйца (не повече от едно яйце за 7 дни);
– Пъдпъдъчи яйца (не повече от 3 броя за 7 дни);
– Плодове: нар, портокали, мандарина, грейпфрут,
– Горски плодове: ягоди, малини;
– Зеленчуци: домати, патладжан, червен пипер;
– Шоколад;
– Спиртни напитки и кофеин;
– Прясно изцедени концентрирани сокове.

Продукти, които е разрешено да се консумират при псориазис

В неограничени количества:

– Кайсии, праскови, манго, райска ябълка, зелени ябълки и круши;
– Моркови, цвекло, различни сортове зеле, целина, аспержи, зелен и жълт пипер, краставици, тиквички, тиква;
– Извара с ниско съдържание на мазнини, сирене, кефир, ферментирало мляко, прясно мляко с ниско съдържание на мазнини, заквасена сметана до 10 процента;
– Елда, овесени ядки, ечемик, булгур, пшенична крупа, трици и зърнени храни, макаронени изделия ;
– Варена риба;
– „Постно“ месо: пилешко, пуешко, заешко;
– Растителни масла: маслиново, слънчогледово, тиквено, ленено и някои други.

Продукти, за които има определени ограничения

– Ананас (освен по време на ремисия); – Ябълки (с изключение на червените ябълки), червени боровинки, боровинки, (само в ограничени количества);
– Царевица;
– Ориз (за предпочитане кафяв, не повече от 1-2 пъти за 7 дни), царевична каша;
– Пържена и печена риба;
– Нискомаслено говеждо или телешко месо (не повече от 2 пъти за 7 дни);
Царевично масло;

Режим за хранене при псориазис на Джон Пaгано

Посочената диета при псориазис изключва консумацията на такива продукти:

– Алкохолни напитки;
– Сладки газирани напитки;
– Домати (доматено пюре, сок);
– Пържени храни;
– Храна, която съдържа висока концентрация на мазнини и въглехидрати.

Ежедневно хранене

Закуската трябва да съдържа каша (от овесени ядки или елда), задушен омлет или варени яйца.

Може да разнообразявате сутрешното меню със сушени плодове или печени ябълки.

Втора закуска: печени ябълки, сушени плодове, бисквити, горски плодове и сезонни плодове, билков чай.

Обяд: значително количество зеленчуци, месни/рибни ястия. Пример: филийка месо/риба със салата или печени зеленчуци с гарнитура от паста.

Вечеря – по-често постни зеленчукови супи или сезонни салати. Преди да си легнете, не забравяйте да пиете кефир или да ядете леко мазно кисело мляко без добавки.

Както най-вероятно разбирате, псориазисът не винаги означава лечение и страдание без край. Ако внимателно организирате спазването на личната хигиена, подходящ начин на живот и диета, тогава ще бъде възможно да се избегнат усложнения и нежеланото развитие на псориазис.

Достатъчно е да имате сила на волята и да започнете да изключвате продуктите – тригери, споменати по-горе. Съставете си правилно меню, не злоупотребявайте с продукти, провокиращи обостряне на псориазиса, пийте необходимото количество чиста вода и това иначе неприятно заболяване няма да ви притеснява в чак толкова голяма голяма степен.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *