ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КОЗАР  /  COZAAR

Съдържа лосартан калий, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, прежелатинирано царевично нишесте, хидроксипропил целулоза, хипромелоза, карнаубски восък, титаниев диоксид, оцветители

Предназначение

КОЗАР се прилага при лечението на хипертония; приемът на медикамента постига отпускане и разширяване на кръвоносните съдове. По този начин се улеснява кръвообращението и повишеното артериално налягане се нормализира.

Продуктът се използва при лечението на хипертония у възрастни  и деца над 6 години. Подходящ е за пациенти с диабет-2, които предпазва от прогресия на бъбречни увреждания и протеинурия. Правилно приложен, медикаментът намалява риска от сърдечен удар. Препоръчва се и при сърдечна недостатъчност за пациенти над 60 години.

Как се приема

Приемът на КОЗАР (КОЗААР) се назначава от лекар в зависимост от състоянието му и от здравословния проблем. Таблетките с поглъщат цели, с вода, преди или след хранене.

При хипертония обикновено дозата е 50 мг веднъж дневно; ефектът настъпва от три до шест седмици след първия прием. При някои пациенти дневната доза може да е 100 мг. Продуктът се комбинира с диуретици. Подобно е дозирането и при потребители с диабет2 и протенурия.

Терапията при сърдечна недостатъчност е първоначално 12.5 мг; след седмица удвояваме на 25 мг, след още една – до 50 мг веднъж на ден.

Продуктът се прилага при деца над 6 години в дози, определени от лекар в зависимост от телесното тегло и възрастта.

Пропуснатият прием не се компенсира с по-висока доза. При предозиране е задължително да се потърси медицинска помощ. Възможните смущения са ускорена или забавена сърдечна дейност, понижено кръвно налягане.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да причини алергични реакции с обриви и оток на лицето, на устните и гърлото, затруднено преглъщане и говор. При подобно положение спешно се търси медицинска помощ.

Сред честите странични ефекти са сочени понижено кръвно налягане със замайване, слабост и умора; ниски стойности на кръвната захар – хипогликемия, или високо ниво на калий в кръвта –  хиперкалиемия.

В по-редки случаи могат да се проявят смущения като главоболие, влошено качество на съня, сърцебиене, болки в гърдите – гръдна жаба; болки в корема, замайване при изправяне от седнало или легнало положение; задух, запек, диария, гадене и повръщане, обриви, хепатит.

В редки случаи пациентът развива възпаление на кръвоносните съдове, схващане и изтръпване, краткотрайна загуба на съзнание – синкоп; предсърдно мъждене, инсулт, хепатит, промени в кръвната картина.

Не са изключени влошени кръвни показатели за тромбоцити и еритроцити, мигрена и кашлица, болки в мускулите и ставите, болки в гърба, инфекция на пикочните пътища, грипоподобни симптоми.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КОЗАР не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не е подходящ за пациенти с тежки чернодробни увреждания.

Не се назначава на бременни и кърмачки.

Необходима е индивидуална преценка за безопасно прилагане при пациенти, които имат стеснени кръвоносни съдове на бъбреците или са с трансплантиран бъбрек; при обезводнени или приемащи диуретици; при сърдечни заболявания, включително намалено кръвоснабдяване на сърдечния мускул и мозъка; при аномални функции на надбъбречните жлези.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява конкретно за всеки пациент как безопасно да бъдат съчетани с КОЗАР необходимите за него медикаменти.

Необходима е точна преценка при паралелен прием с трициклични антидепресанти, антипсихотици, баклофен, амифостин – те могат допълнително да понижат кръвното налягане. Обсъждат се и вариантите за съчетаване с калий съхраняващи  медикаменти и хранителни добавки

При съчетаване с нестероидни противовъзпалителни е възможно ефектът от КОЗАР да бъде по-слаб от очакваното.

Паралелният прием с литий изисква постоянно наблюдение от медицински специалист.

______

Усреднена цена в аптеките – 41 лв за 21 таблетки по 12.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *