Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

БУДЕНОФАЛК / BUDENOFALK

Съдържа будезонид, повидон К25, лактоза монохидрат, захароза, талк, царевично нишесте, съполимери на метакрилова киселина, съполимери на амониев метакрилат, триетилов цитрат, титаниев диоксид, желатин, еритрозин, железни оксиди, натриев лаурилсулфат, вода

Предназначение

Капсулите БУДЕНОФАЛК действат на чревния тракт и черния дроб; съдържат локалния кортизонов компонент будезонид, прилаган при лечението на хронични възпаления.

Медикаментът се назначава в случаи на болестта на Крон, когато са засегнати тънките черва или дебелото черво. Прилага се също при хронична диария от колагенозен колит и при автоимунен хепатит.

Как се приема

Пероралните капсули БУДЕНОФАЛК се поглъщат цели, с чаша вода, половин час преди хранене.

За всички диагнози обичайният прием при обостряне на хроничното заболяване е три пъти дневно по една капсула; дозата е стандартна за потребители над 18 години. За автоимунен хепатит се препоръчва и поддържащо лечение с два приема по една капсула дневно – сутрин и вечер.

Продължителността на приема зависи от повлияването, но при болестта на Крон и колагенозен колит обикновено е два месеца.

Случайното пропускане на планирана доза не изисква компенсиране с по-висока при следващия прием. При предозиране задължително се прави медицинска консултация, дори ако липсват обезпокоителни симптоми.

Прекратяването на приема става само по лекарска препоръка. Самоволното спиране на приема може да влоши болестната симптоматика. Редно е отказът от лекарството да става с плавна редукция, като всяка седмица се спира по един прием дневно.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този продукт се прекратява незабавно при симптоми като упорито главоболие, депресивни състояния и раздразнителност, необясними инфекции; задължително е да се потърси медицинска помощ.

Сред споменаваните нежелани симптоми са синдром на Кушинг, болки в мускулите и ставите, мускулни спазми, запек, общо неразположение, повишено вътреочно или вътречерепно налягане. Синдромът на Кушинг се изразява в задържане на течности и отоци на крайниците, лунообразно лице, диабет, липса на месечен цикъл или импотентност, затлъстяване на торса и пр.

Възможни са симптоми, присъщи на индивидуална чувствителност към кортизонови препарати като влошено зрение, възпаление на кръвоносни съдове, повишено кръвно налягане, повишен риск от образуване на тромби; болки в стомаха, гадене и повръщане, образуване на язви в стомаха и червата, панкреатит; кожни кръвоизливи, контактен дерматит, акне; загуба на костна тъкан и хрущял при асептична костна некроза.

Кога НЕ БИВА да се употребява

БУДЕНОФАЛК не се употребява при алергия към някой от компонентите на лекарството.

Продуктът е несъвместим с чернодробните заболявания в тежка форма.

Лекуващият преценява дали приемът е безопасен, ако пациентът страда от туберкулоза, хипертония, остеопороза, диабет, пептична язва, глаукома или катаракта. Важно е да се установи и дали пациентът има фамилна обремененост в такава посока.

При лечение с БУДЕНОФАЛК пациентът трябва да избягва контакти с хора, заразени с херпес зостер, морбили или варицела – ако не е прекарал тези заболявания следва да информира за това лекуващия.

Лекуващият следва да бъде осведомен и ако пациентът е бил лекуван доскоро с друг кортизонов продукт или ако му предстои хирургична интервенция.

Медикаментът не се прилага за лечение на деца под 12 години. Съществуват ограничени данни за прилагането му във възрастовата група 12-18 години.

Не се назначава на кърмачки. При бременност е допустим по изключение и само под лекарски контрол.

При лечение с този медикамент се прекратява консумацията на грейпфрут и на сок от цитруса.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването на БУДЕНОФАЛК с други лекарства трябва да се анализира предварително с оглед избягването на нежелани последици. Повишено внимание при паралелен прием с диуретици, сърдечни гликозиди, ритонавир, антибиотици, карбамазепин, рифампицин, естрогени и орални контрацептиви, циметидин.

Препоръчва се разделно приемане с интервал от два часа, ако пациентът трябва да пие и холестирамин или антиациди.

Усреднена цена в аптеките – 160 лв за 100 капсули по 3 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *