ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Само скалпел оправя оплакванията след операция от рак на дебелото черво

Здравейте, опериран съм преди четири години от рак на дебелото черво и чернодробни метастази в Университетската болница в Стара Загора. Правя си прегледи на скенер и за щастие туморите не се появяват отново, но периодично имам болки в корема след хранене  и не мога да ги свържа с точно определени храни. Моят хирург ми каза, че няма лечение , което да ме предпази от тези кризи и че това се дължи на сраствания от операцията. Има ли някакви диети или лекарства, които да помогнат за тези сраствания?

Даниел Донев – Стара Загора

Срастванията се лекуват оперативно, без да има гаранция впоследствие, че пак няма да се развият. Ако раната и локалният статус са неусложнени, ако няма възпаление, температура или секреция, други някакви притеснителни симптоми, може да се изчака извест­но време на обезболяващи медикаменти. Но в случая е важно периодично да се правят контролни прегледи, за да не се пропусне нещо важно. Няма диета, която да помогне за отстраняване на постоперативните срас­твания, но един щадящ хранителен режим би помогнал за облекчаване на симптомите.

Предназначението на диетата е да се отстранят дразнителите на храносмилателния тракт.

  • Механични дразнители: изключват се храни, бога­ти на груба целулоза, трудно смилаеми.
  • Химични дразнители: изключват се храни, съдър­жащи остри подправки, пикантни ястия.
  • Термично: храната да бъде с умерена температура (изключва се прием на горещи и много студени храни)
  • Прием на храни, богати на витамини.
  • Храната задължително трябва да бъде варена, пече­на и никога – пържена, панирана или опушвана.
  • Да не се яде бързо, да се сдъвква храната добре, да се приема на няколко хранения в малки количества.

Разрешени примерни храни: прясно мляко, плодово мляко, диетична извара, обезсолено сирене, млечни кремове, крехко нетлъсто месо, пиле, бяла риба, нетлъста шунка, яйца (варени ), сухар, бисквити, ориз, грис, овесени ядки, мед, картофи, моркови, карфиол, тиквички, плодове (да не са цитрусови) ябълки, круши, банани, пъпеши, отвара от шипки, слаб чай, минерална негазирана вода.

Категорично да се избягва консумация на пържени, мазни храни, силни подправки, оцет, кафе, черен чай, кока кола, горчица, газирани напитки, шоколад, солени и пикантни сирена, сладолед, тлъсто месо и пастърма, както и малини, кайсии и грозде.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *