ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета без вреда и глад: Американски лекар съветва как да отслабнете бързо

Милиони хора по света търсят диета, която ще им помогне да отслабнат. Желателно е да е без вреда за здравето, и най-важното – без глад

диета
Успешна е онази диета, която се спазва цял живот

Всъщност, има такава диета. Създателят на този начин за отслабване, американският лекар Джоел Фурман, не заблуждава, когато казва: „Отслабването с помощта на моя метод средно включва загуба на 7 кг. през първия месец и 4,5 кг. през всеки следващ месец. Някои дори успяват да свалят и по половин килограм на ден. Няма да почувствате глад и можете да ядете колкото искате (обикновено дори повече храна, отколкото сте яли преди).“

Най-важното е, че такава диета предотвратява развитието на хипертония, атеросклероза, рак, затлъстяване, диабет тип 2 и много други заболявания, които представляват сериозен риск днес. И ако човек вече ги има, тогава диетата има лечебен ефект. Как е възможно това? Ето го и обяснението.

Американците бяха първите хора на планетата, които успяха да си позволят лукса да ядат висококалорична и лишена от хранителни вещества храна, която често се нарича храна с празни калории или хлебна храна“, казва д-р Фурман. „Под това имам предвид меню с ниско съдържание на хранителни вещества и протеини.“ Между другото, и българите днес се хранят по подобен начин. Забравихме за основните продукти, дори много домакинства вече не готвят вкъщи, а просто притоплят разни полуфабрикати. Младите хора все по-често си поръчват пица и други готови ястия у дома. Доставката на такива храни е най-бързо развиващия се бизнес.

Основното хранене е салатата

Всеки път, когато ядете такива храни, изключвате от диетата не само жизненоважните хранителни вещества, за които всички знаем (витамини и минерали), но също така и стотици други непознати за нас фитонутриенти, които са от решаващо значение за нормалното функциониране на човешкото тяло“, казва Дж. Фурман. Тези вещества, които се съдържат само в растителните храни, са основната характеристика на диетата му. Фитонутриентите включват каротиноиди, флавоноиди, органични серни съединения, влакна и други. Днес са известни повече от десет хиляди такива вещества. Д-р Фурман казва, че сега сме на върха на фитонутриентната революция. Доказано е, че те ни предпазват от множество болести, включително и най-лошите. „Ракът е недостиг на плодове и зеленчуци. Онкологичните заболявания са факт и заради престъпния, спрямо здравето, начин на хранене„, казва Дж. Фурман.

Полезен продукт, според д-р Фурман е този, в който има много фитонутриенти, витамини, минерали, протеини и малко калории

Той ги нарича храни с висока хранителна плътност. Според този показател американският специалист класира цялата храна от 0 до 100 точки. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-полезен е продуктът. „Диетата на Фурман“ се състои само от „високи оценки“.

Парадоксално е, че най-богати на хранителни вещества са зеленолистните зеленчуци. Не само, че има много фитонутриенти в тях, но те имат и повече протеин от месото или домашните птици. Д-р Фурман доказва това с конкретни цифри. Той сравнява съдържанието на протеини и други полезни вещества не с теглото, а с калориите. Например в парче пържола, съдържащо 100 ккал, има само 6,4 г протеин, а 100 ккал броколи съдържа почти 2 пъти повече протеин – 11,1 г. И с останалите хранителни вещества броколите също са далеч по-напред. Тук трябва да добавим, че броколите са един от най-силните антиракови продукти.

Това е и голямото предимство на диетата на д-р Фурман. „Зеленолистните зеленчуци съдържат толкова малко калории и толкова много хранителни вещества и фибри“, казва Дж. Фурман, „че колкото повече ги консумирате, толкова повече килограми ще загубите (плюс това няма да чувствате глад). Съветвам пациентите си да поставят бележка на хладилника с надпис: „Основното ястие е салата.Думата „салата“ в този контекст означава всеки зеленчук, който ядем суров. Не забравяйте, че порцията от всеки зеленчук трябва да бъде огромна, според днешните стандарти. Големите порции от тази супер здравословна храна са ключът към вашия успех. Това е не само тайната на тънката талия, но и гаранция за вашата защита срещу опасни заболявания. И не пийте плодови сокове – по-добре е да ги ядете. Соковете водят до затлъстяване.

Критични седмици

Най-важната роля в диетата играят първите 6 седмици, през които човек свиква с новия начин на хранене и новите вкусове. Този месец и половина трябва много стриктно да изпълнявате всички изисквания. Но в същото време, това е време на блестящи постижения – най-бързото отслабване се случва именно през този период (понякога до 500 г на ден).

След 6 седмици можете да ядете по-разнообразно и с по-малко ограничения. Разбира се, не бива да прекалявате. В противен случай всички постижения ще тръгнат надолу и отново ще наддадете на тегло, може би дори повече от преди. Това често се случва, когато се спазват каквито и да е диети.

Едно от основните правила за хранене през целия ви живот е правилото на 90-те процента

Диетата ви трябва да е 90 процента нерафинирани храни от растителен произход. Само 10 процента от калориите могат да идват от животински продукти (месо, пълномаслено мляко, птици и риба). Честно казано, това е много малко. Нека си го представим, като дадем пример с една средностатистическа жена. Дневно тя трябва да получава около 2000 kcal, и следователно 10 процента са само 200 kcal. Трябва да се има предвид, че 100 kcal се съдържат в 60 грама бяло птиче месо, или 45 грама червено месо, или 90 грама риба, или в тънко резенче сирене, или в 2-3 малки бисквитки. Тоест, на ден можете да консумирате не повече от две порции от този списък.

Ако не сте готови за това, не слагайте край на диетата. Дори и да откажете полуфабрикатите, готовите храни, сладкишите и брашното, но следвате правилата за консумация на растителни храни и има малко животински продукти във вашето меню, храни приготвени от истинско месо, птици и риба, а не от полуфабрикати, тогава ползата ще бъде същата.

Между другото

Първите 6 седмици от диетата включват спазване на ето този режим.

Можете да ядете колкото искате:

  • Всички сурови зеленчуци (цел – 500 грама на ден).
    Варени зеленолистни и други зеленчуци: домати, патладжан, гъби, чушки, лук, моркови, всякакво зеле и др. (цел – още 500 г на ден).
    Фасул и всички бобови растения във всякаква форма, включително зелен фасул и тофу (цел – 1 чаша на ден).
    Пресни плодове (поне 4 броя на ден).

Можете да ядете ограничено:

  • Тиква, царевица, всякакви картофи, ориз, хляб (само пълнозърнести храни), пълнозърнести зърнени култури (не повече от 1 порция или 1 чаша на ден).
    Сурови ядки и семена (не повече от 30 грама на ден).
    Авокадо (не повече от 60 г на ден).
    Сушени плодове (не повече от 2 супени лъжици на ден).
    Ленено семе (не повече от 1 супена лъжица на ден).

Абсолютно забранено е:

  • Всички млечни и животински продукти.
    Закуски между храненията.
    Плодови сокове.
    Масла и мазнини.

Най-удобният план за хранене:

  • Закуска : пресни плодове.
  • Обяд : салата, боб и плодове.
  • Вечеря : салата и два варени зеленчука (500 г), плодов десерт.

За да подсилите вкуса, използвайте натурални подправки и подправки без сол. Можете да направите сос от доматено пюре, лук и чесън, но без олио и сол.

Джоел Фурман e доктор по медицина, известен американски семеен лекар, диетолог

Роден е на 2 декември 1953 г. в Ню Йорк. Д-р Фурман е член на националния отбор по фигурно пързаляне на САЩ и завършва на второ място в първенството на САЩ през 1973 г. Малко след това той преживява контузия на петата, която слага край на състезателната му кариера. Фурман твърди, че алтернативната медицина е помогнала за бързото му възстановяване и го е насърчила да стане лекар.

Джоел Фурман

През 1988 г. Джоел Фурман завършва Медицинския университет в Пенсилвания. Работил е във Фондация за изследвания на храненето. Автор е на няколко популярни  питателни и ограничаващи диети. Той популяризира концепцията за плътност на хранителните вещества и създава собствена формула на здравето: здраве = хранителни вещества+калории.

В своята работа лекарят предпочита ефективни методи и принципи, които помагат на тялото бързо да отслабне, като същевременно увеличава жизнената енергия, без да се нарушава здравето. Препоръките на Фурман отхвърлят хранителната индустрия и нейните модерни, но вредни храни. Лекарят предлага да използваме само чисти и свежи продукти и изключва употребата на масовите лекарства, които имат само краткосрочни ползи.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *