Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

НЕБИЗИТА / NEBIZITA

Съдържа небиволол, лактоза монхидрат, кросповидон тип А, полоксамер 188, повидон К 30, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат

Предназначение

НЕБИЗИТА се назначава за лечение на хипертония и хронична сърдечна недостатъчност при пациенти на възраст над 70 години. Медикаментът съдържа активната съставка небиволол, която действа съдоразширяващо – компонентът е от типа селективни бета-блокери.

Как се приема

Приемът на НЕБИЗИТА трябва да бъде съобразен с диагнозата, възрастта и състоянието на пациента. Таблетките се поглъщат цели, с вода, без връзка с храненията.

При хипертония се препоръчва прием на една таблетка от 5 мг веднъж дневно; лекарството се приема по едно и също време в рамките на деня. Чувствително подобрение може да се очаква след около месец. Ако пациентът е в напреднала възраст и с бъбречни проблеми, лечението може да започне с редуцирана доза от 2.5 мг.

Ако потребителят страда от хронична сърдечна недостатъчност, приемът е по схема и под лекарско наблюдение. Терапията започва с прием на четвъртинка таблетка от 5 мг веднъж дневно за срок от 1-2 седмици, след което дозата може да се удвои до половинка. Така през интервали от по седмица-две дневната доза нараства плавно до оптималната за пациента, но не повече от 10 мг или две таблетки дневно. При всяко увеличение пациентът остава за двучасово наблюдение при лекуващия. Ако се проявят необичайни симптоми в първите дни от корекцията, пациентът трябва незабавно да потърси лекуващия.

При тежки бъбречни проблеми този медикамент не трябва да се приема.

Независимо от почувстваното подобрение, пациентът не трябва да прекратява приема внезапно и без лекарска препоръка – съществува реален риск от влошаване на състоянието.

Ако е пропуснат прием на поредна доза, тя може да се вземе при първа възможност или – при по-голямо закъснение, да се изчака до следващия ден в обичайното време. Пропуснатото не се компенсира чрез самоволно увеличаване на редовната доза.

При предозиране настъпват смущения от рода на забавен пулс, спад на кръвното налягане и слабост, виене на свят. Това състояние изисква медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Най-често пациенти, лекувани с НЕБИЗИТА, се оплакват от умора и главоболие, отоци по крайниците, задух, диария или запек, световъртеж, необичаен сърбеж.

По-рядко се развиват сърдечни смущения, забавен пулс и ниско кръвно, крампи, депресивни състояния, импотентност, зрителни затруднения, обриви, хранителни смущения с образуване на газове, повръщане; влошено качество на съня и кошмари.

Има данни и за единични случаи на ангиоедем – оток на лицето, езика и гърлото, затруднен говор и преглъщане, дихателни затруднения; влошаване на съществуващ псориазис; припадъци. При редките случаи на алергични реакции освен дихателни затруднения се проявяват и различни по тежест обриви.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НЕБИЗИТА не се употребява при алергия към някоя от съставките на продукта.

Медикаментът е противопоказан при трайно ниско кръвно налягане, тежки нарушения на периферното кръвообращение, сърдечни увреждания, тумор на надбъбречната жлеза, тежки заболявания на дихателни органи и на черния дроб, нарушени чернодробни функции.

Медикаментът не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не трябва да се предписва на кърмещи майки. При бременност е допустим само в случаи на крайна необходимост, за кратко и под лекарски контрол.

При лечение с този продукт са възможни състояния, създаващи риск за шофиращия – замайване, слабост до припадък и пр. Не бива да се шофира при активна терапия с НЕБИЗИТА.

Взаимодействие с други медикаменти

НЕБИЗИТА не може да се приема едновременно с продукти, съдържащи компонентите floctafenine или sultopride.

Лекуващият преценява риска от усилване/отслабване на въздействията или интензивна проява на странични ефекти при паралелен прием с лекарства от рода на дилтиазем, верапамил, калциеви антагонисти, нитрати за лечение на гръдна болка, други лекарства за високо кръвно налягане, аритмия, трициклични антидепресанти, инсулин и противодиабетни продукти, дигоксин и други лекарства за сърдечна слабост, нестероидни противовъзпалителни, анестетици, антиациди, мускулни релаксанти, ускорители на метаболизма, антималарийни.

_________

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *