Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 възможни причини за мозъчна мъгла

Какво представлява, какви са симптомите и как се лекува мозъчна мъгла?

мозъчна мъгла
Мозъчна мъгла – състояние, което присъства при много заболявания

Мозъчна мъгла не е самостоятелно медицинско състояние, а по-скоро симптом на други заболявания. Това е вид когнитивна дисфункция, включваща:

– проблеми с паметта;
– липса на умствена яснота;
– лоша концентрация;
– невъзможност за фокусиране.

Някои хора описват мозъчната мъгла като умствена умора. В зависимост от тежестта на състоянието, тя може да попречи на работата или социалния живот.

Какви са причините за мозъчна мъгла?

Има многобройни обяснения защо възниква мозъчна мъгла. След като идентифицирате основната причина, можете да започнете да отстранявате проблема. Ето шест възможни причини за възникване на умствена умора.

1. Стрес

Хроничният стрес може да повиши кръвното налягане, да отслаби имунната система и да предизвика депресия. Той, също така, може да причини и умствена умора. Когато мозъкът ви се изтощи, става по-трудно да мислите, да разсъждавате и да се съсредоточавате.

2. Липса на сън

Лошото качество на съня също може да попречи на това колко добре функционира мозъкът ви. Старайте се да спите 8 до 9 часа на нощ. Сънят, който е твърде малко, може да доведе до лоша концентрация и разфокусирани мисли.

3. Хормонални промени

Хормоналните промени също могат да предизвикат мозъчна мъгла. Нивата на хормоните прогестерон и естроген се повишават по време на бременност. Тази промяна може да повлияе на паметта и да причини краткосрочно когнитивно увреждане.

По същия начин, спадът на нивото на естроген по време на менопаузата, може да причини забравяне, лоша концентрация и мозъчна мъгла.

4. Диета

Диетата със сигурност играе роля за появата на мозъчна мъгла. Витамин В-12 поддържа здрава мозъчна функция, а дефицитът на витамин В-12 може да доведе до проблеми в работата на мозъка.

Ако имате хранителни алергии или чувствителност, мозъчната мъгла може да се развие след консумация на определени храни. Възможните виновници включват:

– Мононатриев глутамат (MSG);
– Аспартам;
– Фъстъци;
– Някои екзотични видове сирене, чиято особеност е образуване на плесен.

Премахването на задействащите храни от вашата диета може да подобри симптомите.

5. Медикаменти

Ако започне да се появява мозъчна мъгла, докато приемате лекарства, говорете с Вашия лекар. Мозъчната мъгла може да бъде страничен ефект на медикамента. Намаляването на дозата или преминаването към друго лекарство е възможно да подобри симптомите.

Мозъчна мъгла може да се появи и след лечение на рак. Това се нарича химио мозък.

6. Медицински състояния

Медицинските състояния, свързани с възпаление, умора или промени в нивото на кръвната глюкоза, също могат да причинят умствена умора. Например, мозъчната мъгла е симптом на Синдрома на хроничната умора, който включва постоянно чувство на отпадналост и умора в продължение на повече от шест месеца.

Хората, които имат фибромиалгия, могат да изпитват подобно състояние ежедневно.

Други състояния, които могат да причинят мозъчна мъгла, включват:

– Анемия;
– Депресия;
– Диабет;
– Синдром на Сьогрен;
– Мигрена;
– Болест на Алцхаймер;
– Хипотиреоидизъм;
– Автоимунни заболявания като лупус, артрит и множествена склероза;
– Дехидрация.

Как се диагностицира?

Посетете личния лекар, ако имате постоянна липса на яснота, която се влошава или не се подобрява. Един тест не може да диагностицира мозъчната мъгла. Това състояние е възможно да сигнализира за основен проблем, така че вашият лекар ще проведе физически преглед и ще попита за:

– Душевно здраве;
– Диета;
– Ниво на физическа активност;
– Какви лекарства или добавки взимате.

Трябва да уведомите Вашия лекар за други симптоми, които може да имате. Например, човек с хипотиреоидизъм може да има мозъчна мъгла заедно с косопад, суха кожа, наддаване на тегло или чупливи нокти.

Изследване на кръвта може да помогне на Вашия лекар да установи причината за мозъчната мъгла. Кръвният тест може да открие следното:

– Анормални нива на глюкоза;
– Лоша функция на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза;
– Хранителни дефицити;
– Инфекции;
– Възпалителни заболявания.

Въз основа на резултатите лекарят ще определи дали да изследва допълнително. Други инструменти за диагностика могат да включват тестове за образна диагностика, за да се огледа вътре в тялото, като рентгенови снимки, ЯМР или КТ. Лекарят може също така да проведе тест за алергия или изследване на съня, за да провери за евентуално нарушение на съня.

Воденето на дневник за храната, която се консумира, може да ви помогне да определите дали диетата ви допринася за наличието на мозъчната мъгла.

Как се лекува?

Лечението на мозъчната мъгла зависи от причината.

Например, ако сте анемични, добавките с желязо могат да увеличат производството на червени кръвни клетки и да намалят мозъчната ви мъгла. Ако сте диагностицирани с автоимунно заболяване, вашият лекар може да препоръча кортикостероид или други лекарства за намаляване на възпалението или потискане на имунната система.

Понякога облекчаването на мозъчната мъгла е въпрос на коригиране на хранителен дефицит, смяна на лекарства или подобряване качеството на вашия сън.

Онова, което вие може да направите за подобряване на състоянието, ако имате мозъчната мъгла включват:

– Да спите от 8 до 9 часа на нощ;
– Управление на стреса, като знаете вашите ограничения и избягвате прекомерния алкохол и кофеин;
– Редовни физически упражнения;
– Укрепване на мозъчната сила (решавайте кръстословици, редете пъзели, учете чужд език);
– Практикуване на приятни занимания;
– Увеличаване приема на протеини, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини.

Каква е перспективата при дълговременно наличие на мозъчна мъгла?

Мозъчната мъгла може да бъде тежко преживяване и сериозно предизвикателство, но е възможно да се постигне облекчение. Не пренебрегвайте симптомите. Не си мислете, че ще мине от самосебе си. Ако не се лекува, мозъчната мъгла може да повлияе на качеството на личния и социален живот. След като бъде отстранена основната причина, умствената яснота значително ще се подобри.

Източници: https://www.healthline.com; https://pixabay.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *