Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Повече за болестта Диабет

• Диабета е хронично състояние, свързано с необичайно високи нива на захар (глюкоза) в кръвта.

• Инсулина се произвежда от панкреаса и понижава кръвната захар.

• Липсата или недостатъчно производство на инсулин причинява диабет.

• Двата вида диабет са: тип 1 (инсулинозависим) и тип 2 (неинсулинозависим).

• Симптомите на диабета включват увеличеноотделяне на урина, жажда и глад, както и умора.

• Диабета се диагностицира чрез тестване на кръвна захар (глюкоза).

• Основните усложнения на диабета са остри и хронични.

о Остри: опасно повишаване на кръвната захар, могат да се появят необичайно ниски нива на кръвната захар, в следствие лечението.

о Хронични: заболявания на кръвоносните съдове (малки и големи), което може да увреди очите, бъбреците, нервите, сърцето.

• Лечението на диабет зависи от вида и тежестта на заболяването. Диабет от тип 1 се лекува с инсулин, упражнения и диабетна диета. Диабет от  тип 2 първо се лекува с намаляване на телесното тегло, диабетна диета и физически упражнения. Когато тези мерки не успеят да контролират повишена кръвна захар, се назначават лекарства. Ако и лекарства са все още недостатъчни, се предписва инсулин.

Какво е диабет?

Захарният диабет представлява група от метаболитни заболявания, характеризиращи се с висока кръвна захар (глюкоза), които са резултат от дефекти в секрецията или действието на инсулина. Захарения диабет за първи път е определена като заболяване в древния свят, свързвайки го с „сладка урина“ и прекомерна загуба на мускулна маса. Повишените нива на кръвната захар (хипергликемия) водят до изхвърляне на глюкозата в урината, от там и израза сладка урина.

Обикновено нивата на кръвната захар са строго контролирани от инсулина, хормон, произвеждан от панкреаса. Инсулинът понижава нивото на кръвната захар. Когато кръвната захар е повишава (например, след консумация на храна), инсулин се отделя от панкреаса за да нормализира нивото на глюкозата. При пациенти с диабет липсата или недостатъчното производство на инсулин причинява хипергликемия. Диабетът е хронично заболяване, което означава, че въпреки че може да се контролира, то трае цял живот.

Какво е влиянието на диабета?

С течение на времето, диабета може да доведе до слепота, бъбречна недостатъчност и увреждане на нервната система. Това е резултат от увреждане на малки кръвоносни съдове или микроваскуларни заболявания. Диабетът също е важен фактор при ускоряване на втвърдяването и стесняването на артериите (атеросклероза), което води до инсулти, исхемична болест на сърцето и други големи заболявания на кръвоносните съдове.

В света сега има над 300 милиона души със захарен диабет, като на всеки 10 секунди двама се разболяват, а един човек умира от захарен диабет. Всяка година 7 милиона нови диабетици, от които 70 хиляди от тях са деца. Диабетът се превръща в световна епидемия. Жалкото е, че половината от хората с диабет не знаят, че имат това заболяване. „Тихият убиец“ е водеща причина за смърт, инсулт, инфаркт, бъдеща слепота и ампутации. По последни данни на Международната федерация за борба с диабета, бройката заболели в България е повече от смущаваща – 595 700. Около 40 на сто от тях не знаят, че са носители на болестта, а други 70 – са лошо лекувани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *