ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Италиански кардиолог дава препоръки как да поддържате сърцето си здраво

Италианският кардиолог Леонардо Кало дава няколко професионални съвета как да се грижим за здравето на сърцето

кардиолог
Според италиански кардиолог, кафето пази сърцето здраво

Какво, според италианския специалист, ще предпази добре сърцето ви от развитието на различни заболявания? Д-р Кало казва, че на първо място това е употребата на кафе. Според лекаря няколко чаши на ден са достатъчни за поддържане на сърдечната дейност. Тук той уточнява, че не става дума за познатото на всички силно и ароматно италианско еспресо. Кафето, което се пие в по-големи дози, е лек шварц и е чисто – без добавена захар или мляко.

Леонардо Кало е сигурен, че въвеждането на макаронени изделия, люти чушки, тъмен шоколад и не повече от три чаши кафе на ден в диетата ще помогне да се поддържа здравето на този жизненоважен орган в човешкото тяло.

Д-р Леонардо Кало

Директорът на кардиологичното отделение на клиниката Casilino обяснява това с високото съдържание на антиоксидантни вещества в посочените продукти. Тук трябва да се добавят и пълнозърнести продукти и зърнени култури. Основното е да приготвяте храните правилно и тогава няма да ви трябват лекарства в продължение на дълго време.

Лекарят отбелязва добър ефект върху човешкия организъм и увеличаване на продължителността на живота, когато в храната се въвеждат следните подправки: каперси, червен лук, джинджифил, къри, босилек и магданоз.

В същото време консумацията на животински протеини, сол, заместители на хляб (крекери, питки за хамбургери и други) трябва да бъде значително намалена. Тези продукти провокират производството на инсулин, причинявайки нова атака на глад.

Кои са другите храни, полезни за здравето и добрата работа на сърцето?

Консумацията на около една порция ферментирали млечни продукти на ден намалява риска от сърдечни заболявания, казва доктор Кало. Високият прием на кисело мляко и млечни продукти също така е свързан с по-малък риск от сърдечни заболявания. Австралийски и финландски изследвания потвърдиха наскоро, че млечните продукти могат да ви предпазят от сърдечни заболявания. Това са кефир и кисело мляко, в които присъстват живи бактерии.

Кардио за здраво сърце

Най-полезното физическо натоварване за сърцето е енергичното ходене. То подмладява кръвоносните съдове, ускорява кръвообращението, помага на сърдечния мускул да работи пълноценно.

За разлика от джогинга, ходенето не натоварва шоково ставите и не увеличава драстично сърдечната честота. И комбинирайки активно ходене с разходка на чист въздух, по този начин се получава двойна, ако не и тройна полза, уточнява италианският кардиолог – подобрява се работата на дихателната система и състоянието на кожата.

Спокойно, само спокойно

Това е най-трудният момент. Как в наше време да поддържаме равновесие, да не се поддаваме на влиянието на негативни обстоятелства и агресивни хора? Разбира се, в идеалния случай е по-добре да се предпазите от контакти с тях, да не гледате новини, да си създадете вътрешна бариера, която да ви пази от последиците, причинени от проблемите и настроенията на другите хора. Но колкото и да се стараем, сърцето ни ще отговори по един или друг начин. Защото не сме роботи.

И как тогава да се облекчи стреса? Най-добре е да не го задържате в себе си. Но ако това вече се е случило, опитайте се първо да се отпуснете физически. Човек под въздействието на стреса инстинктивно се свива. Всички мускули са напрегнати, на лицето се появява страдалческа гримаса. Започнете да отпускате лицето, шията и раменете – това е първо.

Здравословното чувство за хумор също помага. Развитието му се улеснява чрез комуникация с позитивни хора и прочит на висококачествена литература с добър хумор.

Това, разбира се, са само най-ключовите стъпки към здраво сърце. Случва се, обаче сърцето да не работи добре. Как да разпознаем първите признаци на проблемите със сърдечния мускул?

Доктор Кало назова и 3 най-изявени симптоми на сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност не е болест, а синдром.

Сърдечната недостатъчност бива лявокамерна и дяснокамерна.

При лявокамерна недостатъчност, богатата на кислород кръв от белите дробове тече към сърцето, но сърцето не може да изпрати цялата тази кръв по-нататък през тялото. Следователно, кръвта препълва белите дробове. Там започва стагнация и дори подуване.

При дяснокамерна недостатъчност венозната кръв се връща към сърцето, но трудно навлиза в белите дробове. От това кръвта застоява някъде долу: в краката или в стомаха. Появява се подуване.

Признаци на сърдечна недостатъчност

1. Задух . Кръвта прелива от белите дробове, налице е учестено дишане и усещане за липса на въздух.

2. Ортопнея. Това е задух, който се появява, когато човек лежи, и се облекчава когато се изправи на крака. Кръвта от самите крака лесно тече към сърцето, но слабата лява камера не може да я изпомпва. От това белите дробове преливат и се появява задух. Такива пациенти не могат да остават в легнало положение. Те трябва спешно да седнат. Постоянно си слагат още и още възглавници, за да бъде главата им на по-високо.

3. Бендопнея – сравнително нов термин.

Бендопнеята е задух, който се появява в рамките на 30 секунди след като човек се е навел или сгънал. Например, когато седне на стол, обува си чорапите или си завързва обувките.

Когато тялото се огъва, допълнителна част от кръвта се изтласква отдолу към сърцето, и слабото сърце не може да се справи с това натоварване.

Много просто може да се диагностицира този вид недостиг на въздух. Пациентът сяда на стол, лекарят му предлага да се наведе и се наблюдава дали е налице задух в продължение на 30 секунди.

В заключение, италианският кардиолог препоръчва да се наблюдава състоянието на сърцето, като за целта е необходимо хората, които са навършили 40 години, да се подлагат на кардиологични прегледи два пъти годишно.

Източник: zen.yandex.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *