ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ефективни съвети: Как да предотвратим появата на акне?

Заложете на добре балансирана диета

Мастните жлези лежат точно под повърхността на кожата. Те произвеждат себум, омазняваща секреция, която овлажнява кожата и помага на косата да запази гъвкавостта си. Тези жлези и космените фоликули се наричат космено-мастни фоликули. Тези фоликули се отварят в кожата през порите, които позволяват на себума да достигне до космите и повърхностния слой на кожата.

В някои случаи жлезите отделят повече себум, така че той не може да бъде отстранен от порите ефективно. Този излишък се появява най-често в пубертета, когато повишените нива на хормона андроген причиняват свръхпроизводството на себум.

появата на акне
Как да предотвратим появата на акне?

В допълнение клетките на фоликула умират и се изхвърлят прекалено бързо, така че започват да се слепват една с друга.

Превишеният себум заедно с мъртвите клетки образува запушване, или младежка пъпка (наричана още комедон), която обикновено не се вижда, но блокира порите. Когато фоликулът започне да се издува и се появи като малка белезникава подутина предимно под кожата, той се нарича комедон с бял връх (бяла точка), или милиум.

Ако младежката пъпка (комедонът) се отвори, горната й повърхност потъмнява и се нарича комедон с черен връх, или черна точка.

Как да претовратим появата на акне?

Няма сигурен метод за предотвратяване на акнето, но следващите стъпки могат да намалят до минимум евентуалната му поява:

– Нежно измиване на засегнатите участъци веднъж или два пъти всеки ден.
– Акупресура.
– Избягване на абразивни почистващи средства.
– Ограничена употреба на грим и овлажнители, най-вече на марки козметични продукти на петролна основа.
– Често измиване на мазната коса; косата да се вдига нагоре, така че да няма контакт с лицето.
– Добре балансирана диета, която набляга на пресните плодове и зеленчуци. Да не се консумират храни, които биха предизвикали пламване на акнето.
– Нежно измиване на лицето два пъти дневно със сапун със съдържание на сяра, невен (Calendula officinalis) или други вещества, които са полезни срещу акне.
– Да не се пипат засегнатите зони. Пъпките не трябва да се стискат или чоплят, тъй като това може да доведе до образуване на белези, както и до разпространение на акнето.
– Контрол на емоционалния стрес и емоционалното състояние.

Източник:woman.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *