Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво причинява акне?

Точната причина за появата на акне е неизвестна, но лекарите смятат, че то е резултат от няколко свързани фактора. Важен фактор е повишаване на хормоните, наречени андрогени (мъжки полови хормони). Това увеличение и при момчета и при момичета по време на пубертета и причинява уголемяване на мастните жлези, което води до произвеждане на повече себум. Хормоналните промени, свързани с бременността или започването и спирането на противозачатъчни хапчета също могат да причинят акне.

Друг фактор е наследствеността и генетиката. Учените смятат, че тенденцията за развитие на акне могат да се наследяват от родителите. Например, изследвания са показали, че много момчета в училищна възраст с акне имат фамилна обремененост с заболяването. Някои лекарства, включително андрогени и литий, могат да причиняват акне. Мазната козметика може  да измени клетките на фоликулите и да ги държи заедно запушвайки порите.

Факторите, които могат да направят акнето по-лошо:

• Промяна в нивата на хормоните в подрастващите момичета и възрастни жени 2-7 дни преди менструалния си период

• Масло от продукти за кожата (козметика или лубриканти) или други мазнини, срещани в работната среда (например, кухня)

• Натискът от каски или спортни съоръжения, раници, стегнати яки или стегнати спортни униформи

• Екологични дразнители, като например замърсяването и висока влажност на въздуха

• Изстискване или чоплене на пъпки

• Твърдото почистване на кожата

• Стрес.

Съществуват много вярвания за това, което причинява акне. Шоколада и мазната храна често са обвинявани, но има малко доказателства, че храните оказват ефект върху развитието и хода на акнето при повечето хора. Друго често срещано вярване е, че мръсната кожа причинява акне. Черните точки и другите увреждания от акне не са причинени от замърсяване. Стресът не предизвиква акне, но изследвания показват, че за хората, които имат акне стреса може да влоши състоянието.

Хора от много раси и възрасти получават акне. Среща се най-често при подрастващите и младите хора. Около 80 процента от всички хора на възраст между 11 и 30 имат акне в някакъв момент. При повечето хора, акнето обикновено изчезва за времето докато стигнат до тридесетте години, но някои хора, на четиридесет и петдесетте години продължават да имат този проблем с кожата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *