Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

17 заболявания, които лекува дафиновият лист

Дафиновият лист е прекрасна подправка, която има потенциала на истинска лечебна билка, доказала полезните си свойства през вековете

дафиновият лист
Дафиновият лист – лекува точно толкова добре, колкото и овкусява различните ястия

Използвайте рецептите на руската лечителка Елена Свитко, дадени в статията, в полза на вашето здраве. Те по никакъв начин не са по-лоши от скъпите лекарства, които имат странични ефекти.

Дафиновият лист е истински „цар“ на подправките в кухнята. Едва ли има човек, който да не е запознат със специфичния му вкус и аромат.

В същото време малко хора смятат, че дафиновият лист е истинско лечебно растение, което от незапомнени времена се използва за профилактика и лечение на различни заболявания.

Състав на дафиновия лист

Когато се запознаете с химичния състав на дафиновите листа, ще се изненадате, че това ароматно растение има с какво да се похвали по отношение на съдържанието на хранителни вещества.

Обърнете внимание: дафиновият лист е източник на витамините A, C, B и PP, съдържа селен и манган, магнезий и фосфор, калий, калций, мед и много други минерали. В допълнение, популярната подправка има в състава си танини и диетични фибри, органични киселини и етерични масла. И освен това е дафиновият лист е богат на ароматни компоненти като линалол и цинеол, камфор и лимонен.

Ценни свойства на дафиновия лист

Сега, когато вече знаем колко богат състав има това растение, чудно ли е, че то оказва толкова благотворно влияние върху здравето? Ето списък с полезните му свойства, който ще допълни неговата стойност:

– Дафиновият лист е мощен антисептик, който перфектно дезинфекцира тялото;
– Известен е с отхрачващото действие, помага да се отървете от кашлицата;
– Има противогъбичен ефект върху кожата и лигавиците;
– Повишава имунитета, има общи укрепващи свойства;
– Снабдява организма с витамини, предотвратявайки авитаминозата;
– Премахва болката в ставите и мускулите, облекчава спазмите и треперенето на крайниците;
– Прочиства организма, като елиминира токсините и солите на тежките метали от кръвта;
– Разширява кръвоносните съдове, има антихипертензивен ефект;
– Притежава стягащи свойства, което означава, че има хемостатичен и лечебен ефект върху тялото;
– Известен е със своя диуретичен ефект и предотвратява появата на отоци;
– Подобрява храносмилането и премахва проблемите със изпражненията (тяхната честота и гъстота);
– Подобрява апетита и настроението;
– Подобрява съня и действа като успокоително;
– Има противотуморен ефект върху организма, което означава, че помага за предотвратяването на онкологичните заболявания.

Противопоказания – кой трябва да използва внимателно дафиновия лист

Въпреки всичките предимства, които има тази изключително полезна подправка, не всеки може да я използва. Например, дафиновия лист не се препоръчва при заболявания като:

– Патология на стомашно-чревния тракт (хроничен гастрит, стомашна язва или язва на дванадесетопръстника);
– Масивно увреждане на черния дроб и бъбречна недостатъчност;
– Панкреатит и остър холецистит;
– Жлъчнокаменна болест;
– Нарушения на протеиновия метаболизъм;
– Възпалителни процеси в организма;
– Хроничен запек (при това състояние не се препоръчва да се използва тинктура с дафинов лист);
– Склонност към кървене (тъй като дафиновият лист разрежда кръвта);
– Не се препоръчва да се употребява дафинов лист от жени, които кърмят;
– Свръхчувствителност към компонентите на дафиновите листа (растението е мощен алерген);
– При редовна злоупотреба с алкохол.

Рецепти с дафинов лист помагат при 17 заболявания

Сега нека разберем как дафиновият лист може да помогне за подобряване на здравето.

1. Облекчава стреса и преумората

За да се отпуснете и успокоите, за да освободите напрежението и да релаксирате нервите, достатъчно е да запалите дафинов лист в стаята и да вдишате аромата му за 15-20 минути. Благодарение на присъстващите етерични масла, дафиновият лист осигурява необходимия релаксиращ и успокояващ ефект, без да предизвиква сънливост, с което са известни повечето успокояващи лекарства.

2. Отстранява храчките от белите дробове

Това растение има невероятното свойство да премахва патогенната слуз от белите дробове при мокра кашлица. За да направите това, вдишайте аромата на подпаления лист (както е в рецептата по-горе). Между другото, полезният ефект от този аромат помага на хора с хроничен бронхит и астма. И редовният масаж на гърдите с лаврово масло е полезно за тази категория хора.

3. Подобрява храносмилането

За хората с лошо храносмилане всяко хранене се превръща в истинско предизвикателство. В отговор на продуктите, които влизат в тялото, се развиват диспепсия и метеоризъм, стомашни колики и проблеми с изпражненията. Можете да се преборите с това състояние с лекарства, но струва ли си да „тровите“ тялото, когато винаги можете да намерите дафинови листа в кухнята? Добавяйки такъв продукт към храната си, скоро ще забележите неговия благоприятен ефект, засилвайки производството на храносмилателни ензими. Болката и подуването на корема ще изчезнат и изпражненията ще се върнат към нормалното си състояние.

4. Укрепва сърцето и кръвоносните съдове

Листата на лавровото дърво са богати на едно изключително полезно съединение – кафеена киселина, която е в състояние да почисти стените на кръвоносните съдове от натрупване на холестеролни плаки и укрепва кръвоносните съдове, предотвратявайки загубата на тонус. Благодарение на тази невероятна функция, можете да се предпазите от хипертония и развитие на атеросклероза.

Не е чудно, че жителите на Средиземноморието, където дафиновият лист активно расте, са известни с ниската си смъртност от сърдечно-съдови заболявания. За да помогнете на сърцето и да укрепите кръвоносните съдове, поне веднъж на ден яжте храни, които са богато овкусени с дафинов лист.

5. Бори се с възпалението на ставите

Дафиновият лист има противовъзпалителни и аналгетични свойства, които са близки до ефекта от използването на морфин (макар и не толкова силно изразени). Ако ставите ви се възпалят, поради артрит или артроза, просто нанесете лаврово масло върху болезнените зони и болката ще отшуми само за 15-20 минути. Това средство е особено полезно за хора с хронична болка в ставите. С това естествено средство те могат да заменят нестероидните противовъзпалителни средства.

Дафиновият лист помага при стоматит

6. Лекува патологии на пикочните пътища

В случай на инфекции на пикочните пътища, не се „хващайте“ веднага за антибиотиците. В традиционната медицина има много рецепти, които могат да се справят с проблема. Една от тях включва използването на дафинов лист. Просто добавете 1 равна ч.л. прахообразен дафинов лист към чаша мляко, разбъркайте и изпийте наведнъж. Ползвайте това естествено лекарство 3 пъти на ден и само след няколко дни инфекцията ще напусне тялото ви.

7. Бъбречна недостатъчност

В случай на бъбречно заболяване дафинов лист се смила в кафемелачка и след това 1 ч.л. се изсипва в 2 чаши вода. Варете на силен огън в продължение на 10 минути. Пие се по половин чаша на прием през целия ден.

8. Помага при псориазис

За да се отървете от появилия се псориазис, вземете 10 листа от този прекрасен храст, сложете ги в термос и отгоре залейте с 500 мл. преварена вода. След затваряне на термоса оставете продукта да престои в продължение на два часа, след което можете да приемате инфузията три пъти на ден преди всяко хранене по половин чаша.

Ин дерма псориазис
ИН ДЕРМА помага при псориазис

9. Елиминира ечемика

За да се справите с такава неприятност като ечемик върху окото, изсипете чаша вряла вода върху три дафинови листа, оставете сместа да изстине малко и я приемете като чай, докато е топъл. Пийте на всеки час, като всеки път варите нови листа. За деня трябва да изпиете 7-8 чаши от напитката. В този случай през следващата нощ ечемикът ще „узрее“ и напълно ще изчезне.

10. Борба с диабета

Дафиновият лист е в състояние да понижи кръвната захар (заради полезните вещества, които съдържа), което означава, че с помощта на инфузия от дафинов лист е възможно да се подобри състоянието при диабет. За целта вземете 10 листа и ги залейте с 3 чаши топла преварена вода. След като кипне, веднага махнете от печката и оставете да престои три-четири часа. Такава инфузия трябва да се приема по половин чаша (100 мл.), три пъти на ден в продължение на седмица. Повторните курсове на лечение трябва да бъдат съгласувани с лекар. Също така е полезно да добавите дафинов лист към любимите си ястия и да се наслаждавате на техния аромат, като същевременно получавате ползи за здравето.

11. Лекува синузит

За да се справите със синузитa, вземете 10 листа от дафинов лист и ги залейте с 1 литър вода. Варете сместа в продължение на 5 минути, след което свалете от котлона и вдишайте горещите пари, като покриете с кърпа главата си. Извършете процедурата два пъти на ден и ще забележите как гнойта излиза от синусите след всяко вдишване.

12. Елиминира зъбобола

Боли ли ви зъб? Няма значение! Просто добавете 2 чаени лъжички прахообразен дафинов лист към чаша вода. Доведете сместа до кипене и оставете да къкри още 5 минути. Нека получената смес да изстине малко и можете да плакнете устата с този естествен тоник на всеки 15 минути, докато болката отшуми.

13. Помага при ухапвания

Дафиновият лист перфектно се справя с ухапвания от конски мухи, комари, пчели и оси. Необходимо е само да вземете свежи листа от дафинов лист, да ги сдъвчите леко и да ги приложите към мястото на ухапване като компрес. След час проблемът ще престане да ви притеснява.

14. Лекуват стоматит

При развитието на стоматит се дъвче свеж дафинов лист сутрин и вечер.

15. Облекчава пърхота

За да почистите главата от пърхот и да предотвратите последващото му появяване, комбинирайте маслото от лаврово дърво със същото количество нагрято масло от жожоба. След като нанесете готовата смес върху скалпа, увийте главата с хавлиена кърпа и дръжте за 40-60 минути. Освен това, можете да добавите малко дафиново масло към любимия си шампоан и само след няколко седмици няма да има следа от пърхота.

16. Облекчава гнойно възпаление в ухото

Гнойното възпаление в ухото трябва да се лекува под строгото наблюдение на лекарите, защото инфекцията лесно може да достигне до менингите. Ако обаче лекарят разреши, е възможно да се справите с този проблем със следното предписание. Вземете 10 листа дафинов лист, залейте ги с 200 мл. гореща вода и настоявайте в термос за 5 часа. Охладената смес може да се слага в болното ухо по 2-3 капки три пъти на ден или да се прилагат компреси с така получената дафинова отвара.

17. Облекчава гъбичките по краката

Ако ви измъчват гъбички по краката, вземете 10 дафинови листа, сложете ги в подходящ леген и налейте 500 мл. вряла вода отгоре. Оставете водата леко да се охлади, след това сложете краката и дръжте за около 20 минути. Извършвайте такива процедури 3-4 пъти седмично и след 15 дни гъбичките напълно ще изчезнат.

Дафиновият лист е прекрасна подправка, която лесно може да се превърне в лекарство. Не подценявайте силата на природата. Нищо не пречи да опитате алтернативно лечение с дафинов лист за заболяванията, които имате. Доверете на народната медицина, която помага на болните хора от векове.

Доктор Елена Свитко е известен натуропат, фитотерапевт, автор на много книги за лечение с рецепти от традиционната медицина, познати както в Украйна, така и в чужбина. Елена Свитко е изучила забравените рецепти на украинските народни лечители, тайните на тибетските лами, почерпила е и от опита на японските лечители. Работила е в клиника за натуропати в Ню Йорк, след това и в подобна клиника в Канада.

Елена Свитко в своя кабинет в Киев

В младостта си е практикувала йога, след това е изучавала медицинските трудове на Авицена, различни клонове на източната и европейската медицина, лечебната система на Рейки, лечение с вибрации, камъни и билки. Тя пътува много и обикаля света, за да дарява на хората своето знание.

Източник: svit-ko.info

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *