Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Горещи стъпала: причини и лечение на синдрома на Гопалан

Кога трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да избегнете последствията от този на пръв поглед лек симптом – горещи стъпала?

стъпала
Горещи стъпала: причини и последствия

Синдромът на изгаряне на краката се изразява в усещане за пареща болка в стъпалата. Наричан е още и синдром на Гопалан в чест на индийския биохимик, който пръв е описал това състояние през 1946 г. Изгарянето може да се комбинира с изтръпване и „мравучкане“. Това най-често се свързва с увреждане на нервите (периферна невропатия). Има много и различни причини за синдрома на горещите крака.

Горещи стъпала, синдрома на Гопалан: какво го предизвиква?

Увреждане или притискане на нерв

Притиснатият нерв може да се появи заради наранявания или дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, или от токсичните ефекти на лекарства, токсини, химиотерапия.

Периферна невропатия

Това е най-честата причина. Периферната невропатия обикновено е усложнение на диабета. Подобна състояние се проявява при автоимунни заболявания като ревматоиден артрит. Нервите също могат да бъдат увредени от химиотерапевтични лекарства, различни химикали, алкохол, инфекции и неправилно хранене.

Тарзален тунелен синдром

Един от нервите се компресира в стъпалото и се появява усещане за парене.

Неврома на Мортън

Неврома на Мортън е болезнено състояние, което засяга най-често областта между третия и четвъртия пръст на краката. Неврома на Мортън може да се усеща така, сякаш имате камъче в обувката или на гънка на чорапа.

Неврома на Мортън включва удебеляване на тъканта около един от нервите, водещ до пръстите на краката. Това може да причини остра, пареща болка в предната част на крака. От парещото усещане са засегнати и пръстите.

Обувките на висок ток са свързани с развитието на неврома на Мортън. Много хора изпитват облекчение, преминавайки към обувки с по-ниски токчета и с по-широка предна част. Понякога може да са необходими кортикостероидни инжекции или операция, за да се коригира състоянието при неврома на Мортън.

Регионален болков синдром

Много лоша болест. След нараняване, фрактура или нещо подобно, нормалната нервна регулация в стъпалото се нарушава и то започва да боли. За предотвратяване на този конкретен синдром след фрактури се предписва аскорбинова киселина. Той предотвратява развитието на регионалния болков синдром.

Болест на Шарко-Мари-Тут

Това е наследствено заболяване на нервите. Нервите са повредени отдолу нагоре. Краката отслабват, деформират се и се появяват неприятни усещания в тях.

Ендокринни заболявания

На първо място е диабетът, а след това хипотиреоидизмът.

Инфекция

Тук обикновено става въпрос за така наречената инфекция „крак на спортист“ – гъбична инфекция на краката. Като допълнение към неприятната миризма се появява и остро парещо усещане, сърбеж и лека болка.

И още: усещането за горещо, направо парещо стъпало може да се почувства, когато дълго време се носят неудобни и тесни обувки, когато е налице алергична реакция и контактен дерматит. Някои редки заболявания, като множествена склероза, могат да предизвикат психогенно парене и горещи стъпала без видима причина.

Кога трябва спешно да потърсите медицинска помощ?

– Ако усещането за парене в краката се появи внезапно, особено ако има подозрение, че сте били отровени с някакъв вид токсин;

– Ако сте имали язва или рана на крака, а след това се появи усещане за парене.

На лекар, но не веднага, трябва да отидете и ако:

– Усещането за парене и изгаряне продължава няколко седмици;

– Постепенно се влошава;

– Изгарянето се разпространява нагоре по крака;

– Чувствителността на стъпалото или пръстите е нарушена.

Източник: zen.yandex.ru/georgy_sapego

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *