Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ГЛИКЛАДА / GLICLADA

Съдържа гликлазид, хипромелоза, лактоза монохидрат, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

ГЛИКЛАДА е перорален противодиабетичен продукт; препоръчва се при диабет 2 за намаляване стойностите на кръвната захар. Медикаментът се въвежда при пациенти, които не са се повлияли положително при спазване на диета, подходяща физическа активност и мерки за редукция на телесното тегло.

Приемът на това лекарство не отменя необходимостта от спазването на подходящ здравословен режим, чиято цел е регулация на кръвната захар и въглехидратния обмен.

Как се приема

Приемът на ГЛИКЛАДА се определя от лекуващия в дози и с продължителност, зависещи от стойностите на кръвната захар и повлияването на продукта. Препоръчителните дози обикновено са в диапазона половин до две таблетки дневно; приемат се веднъж дневно – сутрин, по време на закуска. Таблетките се поглъщат цели, с вода. Задължително е след приема им да се поеме още храна.

Ако се пропусне прием на поредната доза в обичайното време, трябва да се изчака следващия планов прием на другия ден. При предозиране е необходимо да се потърси медицинска помощ; вероятно ще се развият симптоми на хипогликемия, включително до загуба на съзнание. Състоянието се нормализира чрез прием на захар, храна или подсладена течност.

Спирането на този продукт може да става само по лекарска препоръка. Самоволното прекратяване на приема може да доведе до усложнения, типични за захарната болест.

Възможни нежелани ефекти

Най-често терапията с ГЛИКЛАДА е причинявала състояния на хипогликемия; при липса на адекватни мерки се развиват сънливост, безсилие и загуба на съзнание.

Съобщава се също за смущения във функционирането на стомашно-чревния тракт – гадене и повръщане, запек, диария, болки в корема. Приемът на лекарството с храна намалява риска от тези смущения.

В редки случаи се развиват отклонения в някои показатели на кръвната картина, смущения във функционирането на черния дроб – до жълтеница; кожни раздразнения, алергични реакции с тежки обриви; оток на устните и езика, затруднено дишане и преглъщане. Възможни са още зрителни отклонения. По-голяма част от тези смущения изчезват при прекратяване на приема.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ГЛИКЛАДА не бива да се употребява при алергия към някоя от съставките на продукта.

Продуктът не се назначава при инсулинозависим диабет, при кетонни тела и захар в урината, при тежки бъбречни и чернодробни увреждания.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Продуктът не е подходящ за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Някои състояния, провокирани от приема на ГЛИКЛАДА, могат да създадат проблеми при шофиране или работа с тежки машини, например замайване и слабост, зрителни отклонения, загуба на съзнание.

Взаимодействие с други медикаменти

Продуктът ГЛИКЛАДА е несъвместим с медикаменти против гъбични инфекции.

Някои лекарствени комбинации с ГЛИКЛАДА понижават твърде силно стойностите на кръвната захар и това изисква специално внимание при назначаването на комплексни терапии. Това се отнася за други лекарства за висока кръвна захар, антибиотици, продукти против високо кръвно и сърдечна недостатъчност, антидепресанти, противоревматични, продукти за лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника, медикаменти с алкохол.

В други случаи съвместяването причинява опасно повишаване на кръвната захар. Такива съчетания са с лекарства за болести на централната нервна система, кортикостероиди, противоастматични, лекарства против ендометриоза, силно менструално кървене и болести на млечната жлеза.

_______

Усреднена цена в аптеките – 11. 50 лв за 60 таблетки по 60 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *