ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сок от лайм и 8 други естествени начина да се откажете от тютюнопушенето

Има повече причини да се откажете от тютюнопушенето, отколкото ефективни начини да го направите

тютюнопушенето
Зеленият лимон, познат още и като лайм, ще ви помогне да се откажете от тютюнопушенето

Последните проучвания показват, че тютюнът съдържа канцерогенният изотоп полоний-210. Това обаче не спира милиони пушачи по целия свят, които знаят знаят, че тютюнопушенето увеличава риска от рак и преждевременна смърт, да пушат все по-често и постепенно да увеличават броя на изпушените цигари. Желанието за пушене изглежда е по-силно от инстинкта за самосъхранение.

Понякога лекарствата, които намаляват зависимостта от тютюнопушенето, трябва да се търсят не в аптеката, а в сектора за плодове и зеленчуци на най-близкия магазин.

В ново проучване, публикувано в списанието на Медицинската асоциация на Тайланд, озаглавено „Ефикасно ли е използването на сок от лайм (зелен лимон) за спиране на тютюнопушенето“, изследователи от Srinakharinwirot University тестваха ефективността на свежия сок от лайм като средство за спиране на тютюнопушенето, в сравнение с никотинова дъвка.

Лаймът ще ви помогне да се откажете от пушенето

В 6-месечния експеримент са взели участие 100 пушачи на възраст 18 и повече години, които искат да се откажат от тютюнопушенето. 47 участници са използвали сок от лайм, 53 – никотинова дъвка. Намаляване на нуждите от тютюнопушене е регистрирано при издишване на въглероден оксид (СО) след 9-12 седмици от експеримента. Зависимостта от тютюнопушенето се измерва с помощта на визуална аналогова скала.

Опитът показва, че разликата в методите се появява едва през четвъртата седмица: тези, които приемат никотинова дъвка по-често се въздържат от тютюнопушене (58,5% срещу 38,3% от пушачите, приемали лайм).

Пушачите, които приемали лайм, съобщават за по-силно желание да пушат, но разликата между двете групи не е значителна.

Авторите на изследването заключават: „Пресният сок от лайм може да се използва като средство за отказване от тютюнопушенето, въпреки че не потиска желанието да се пуши толкова ефективно, колкото никотиновата дъвка.“

Лаймът е достъпна и безобидна алтернатива на никотиновата дъвка. Този плод има редица положителни „странични ефекти“, например алкализира тъканите (пушачите имат високо ниво на киселинност в организма).

Освен това, има антибактериални свойства срещу E. coli и холера вибрио (патоген, който причинява холера). Това е особено ценно за пушачите, които имат отслабена имунна система.

Други природни средства за тези, които искат да се откажат от тютюнопушенето са:

  • Акупунктура.
    Физически упражнения.
    Хипноза.
    Черен пипер.
    Психологическа подкрепа.
    Масаж (включително и самомасаж).
    Златен корен (Rhodiola rosea).
    Жълт кантарион (помага да се отървете от никотиновата зависимост, но взаимодейства с други лекарства, така че трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да го приемате).

Промените в начина на живот са от изключителна важност

Модификациите на начина на живот могат значително да повлияят на способността ви да се откажете от тютюнопушенето. Някои полезни съвети включват:

  • Изобилие от пресни плодове и зеленчуци в диетата.
    Избягвайте захарта и кофеина, тъй като и двете могат да повишат киселинността в кръвта и да повишат симптомите на отнемане.
    Практикувайте техники за дълбоко дишане или медитация.
    Упражнения за намаляване на стреса и насърчаване на релаксация.
    Игнорирайте напълно задействащите случки, които предизвикват желание да пушите, например, да пиете алкохол, да спорите със съпруга си или да отидете на парти.
    Уверете се, че пиете много вода всеки ден.
    Лягайте преди полунощ всяка вечер.

Дехидратацията е свързана с повишено желание да пушите, така че пиенето на повече вода може да помогне да се предотврати вредния навик. Получаването на достатъчно сън ви позволява да се борите по-добре със стресовите и често неизбежни ситуации, които ви провокират да си запалите поредната цигара.

И още:

Списанието Nature Cures твърди, че семената на кардамона са едно от най- добрите средства за подтискане на желанието да се пуши. Това до голяма степен може да се дължи на директния ефект, който кардамонът има, докато се дъвчи, в устата на пушача: той е пикантен, като същевременно има антидепресантни свойства, които са едновременно стабилизиращи и стимулиращи. В ароматерапията етеричното масло от кардамон се използва за борба с мудността, апатията и липсата на мотивация. Човешката обонятелна система много добре свързва аромат и емоция, така че миризмата и естествените масла на кардамона са изключително полезни, когато трябва да се отвлече вниманието от желанието за цигара.

Джинджифилът има много успокояващи ефекти върху организма, включително и  храносмилателна подкрепа, която високо се оценява при отказване от тютюнопушенето. Физическото отнемане на тютюна често идва с гадене и разстроен стомах. По-важното е, че джинджифилът увеличава паметта и фокуса –  двете важни неща, които ще са ви нужни, когато сте в разгара на оттеглянето. Добре е да се знае, че и джинджифилът, както и кардамона, е ефикасен само под формата на етерично масло, което да се използва като ароматерапия.

Независимо дали ще използвате традиционни или алтернативни методи за отказване от тютюнопушенето, има много опции, които ще ви помогнат да преминете през това предизвикателство успешно. Нужно е само да имате желание, дисциплина и… мъничко инат.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *