ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВАЛЦИТ / VALCYTE

Съдържа валганцикловир, повидон К30, кросповидон, микрокристална целулоза, стеаринова киселина, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400, червен железен оксид, полисорбат

Предназначение

ВАЛЦИТ блокира развитието на вирусен тип – цитомегаловирус, в здрави клетки. Въпросният патоген може да причини тежки усложнения на някои заболявания в условията на отслабена имунна система; коментират се и състояния с животозастрашаващ характер.

Медикаментът под формата на перорални таблетки се прилага в случаи, когато пациент със СПИН развива офталмологична инфекция. Препоръчва се и ако на пациент е трансплантиран орган от донор, заразен с цитомегаловирус.

Как се приема

Дневната доза таблетки трябва да се поглъщат цели по време на хранене.

При пациенти с трансплантиран орган приемът трябва да започне до 10 дни след присаждането – дневната доза е две таблетки. Този прием продължава общо 100 дни след операцията.

ХИВ-позитивни пациенти с цитомегаловирусен ретинит трябва да приемат два пъти дневно по две таблетки в продължение на три седмици. След такова въвеждащо лечение може да се продължи с поддържащо – 2 таблетки веднъж дневно за срок, определен от лекуващия.

Ако пациентът пропусне прием, той трябва да вземе таблетките при първа възможност или да изчака следващия. Не трябва да се компенсира възможният пропуск с по-висока доза. Предозирането може да има сериозни последици за здравето, затова в подобни случаи трябва незабавно да се направи медицинска консултация.

Приемът не може да се прекратява по инициатива на пациента

Възможни нежелани ефекти

Лечението с този медикамент може да предизвика алергични реакции: зачервяване и обрив, уртикарии; отоци на крайниците; оток на лицето, устните и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни затруднения.

Най-често коментираните странични ефекти в случая са промени в кръвната картина, дихателни затруднения, диария. Чести са и смущения като главоболие, замайване, безсъние, боцкане и мравучкане по кожата, загуба на чувствителност на крайниците, гърчове; болки и подуване на окото, отлепяне на ретината; кашлица, болки в ушите; затруднени функции на бъбреците и черния дроб, гадене и повръщане, гъбични инфекции, болки в мускулите и ставите и др. съобщава се за депресивни състояния.

По-редки са смущенията във функционирането на сърдечно-съдовата система; промени в кръвното налягане, зрителни смущения, влошено функциониране на костния мозък, алопеция, кръв в урината и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВАЛЦИТ не трябва да се назначава при алергия към някой от компонентите на медикамента, както и към други противовирусни продукти: ганцикловир, ацикловир, валацикловир.

Не се препоръчва за лечение на деца.

Противопоказан при кърмене. Допуска се при бременност като крайна терапевтична мярка по лекарско назначение и под контрол.

Преценява се индивидуално дали терапията с ВАЛЦИТ е безопасна за пациента, ако той е на химио- или лъчева терапия; ако има отклонения в показатели на кръвната картина; ако е с бъбречно заболяване.

Не се препоръчва шофиране, ако лечението с този продукт причинява замайване, влошено зрение или слух, тремор, умора.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява дали съвместяването на ВАЛЦИТ с други медикаменти изисква промени в дневните дози или режима на прием. Това се отнася за продукти като тези за лечение на СПИН, някои антибиотици, специфични препарати за пациенти с трансплантирани органи, противовирусни, противогъбични, лекарства против паразити и белодробни инфекции.

______

Усреднена цена в аптеките – 1400 лв за 60 таблетки по 450 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *