Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува бъбречна киста?

20 на сто от болните с поликистоза развиват бъбречнокаменна болест

Моята сестра редовно се преглежда при нефролог заради киста в единия бъбрек. Засега всичко е наред, но мен ме притес­няват усложненията. Как се провежда лечението на кистозна болест на бъбреиите? А може ли човек с такова заболяване да спортува?

Камен А. – по електронната поща

Различните кистозни болести прогреси­рат с различна скорост. Понякога дълго Време протичат без усложне­ния, т.е. доброкачеспгн вено. В други случаи достатъчно бързо се развиват различни ус­ложнения – както вътре в бъбреците, така-и из­вън тях. Тогава болните се изпращат за лечение в болница.

Към най-разпростра­нените усложнения на поликистоза на бъбреци­те спадат кръвотечени­ята, инфектирането на кистите, образуването на камъни в бъбреците, увеличаване броя на ерит­роцитите.

Причини за кръво­течение в кистите или около тях могат да бъ­дат високото кръвно налягане, физическото натоварване или травма в коремната кухина. Не е изключено да се появят кръв в урината и болки. В този случай се изискват допълнителни изследва­ния – ултразвукова ди­агностика, компютърна томография или ангиография. Ако усложне­нието се потвърди, се прибягва до операция.

Инфекцията на пи­кочните пътища става причина за инфектиране на бъбречните кисти, ко­ето предполага лечение с антимикробни препа­рати. При 20 на сто от болните с поликистоза се развива бъбречнокаменна болест, а причината е нарушената обмяна на ве­ществата и нарушеното оттичане на урината.

Увеличаването на чер­вените кръвни телца се свързва с прекаленото производство на един от хормоните – еритропния.

Що се отнася до за­ниманията със спорт, естествено, че всеки болен с поликистоза на бъбреците трябва да ограничи натоварването. Практикуването на да­ден вид спорт зависи от степента на увреждане на бъбреците и другите органи.

ПОЛИКИСТОЗАТА НА БЪБРЕЦИТЕ Е ВРОДЕНО ЗАБОЛЯВАНЕ При тази болест се образуват кисти, които след това се увеличават и притискат околните тъкани.

При поликистоза се образуват множество кистички с различна го­лемина и най-често за­пълват целите бъбреци. Външно такъв бъбрек при­лича на грозд – големите кисти от по 6-7 см се редуват с мънички – кол­кото лещени зрънца.

Поликистозните бъ­бреци могат да достиг­нат големи размери и голямо тегло – 1-2 кг и повече – по принцип всеки бъбрек тежи не повече от 120 до 160 г.

Най-често болестта възниква в периода меж­ду 20-40 години, но може да се появи и при деца, и при възрастни хора.

Поликистозата на бъбреците често се съпровожда с кисти в другите органи – поли­кистоза на черния дроб, задстомашната жлеза, яйчниците, щитовидна­та жлеза.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Как се лекува бъбречна киста?

  1. stoyan каза:

    човек как дасе свсрзвам сис теб казахаме че дедетоми има киста ваф бебрека акоможе дасе говорим сис теб ето товами номера 0892718846

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *