Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При кои заболявания слушането на музика помага?

Лечение с музика – какво трябва да знаем?

Музиката може да промени настроението, да има стимулиращ или седативен ефект и да влияе върху физиологични процеси, като пулс и дишане.

Видимите ползи за здравето чрез музиката при пациенти в болниците за ветераните след Втората световна война доведе до провеждане на проучвания и официалното й обявяване като допълваща техника за лечение. Музиканти са наети да работят в болниците.

Няма известни потенциално вредни или токсични ефекти, различни от риска, че слушането на твърде силна музика допринася за загубата на слуха.

Музикотерапевтите помагат на своите пациенти за постигане на редица цели, включително подобряване на комуникацията, академичните способности, концентрацията на вниманието и двигателните умения. Терапевтите могат също да подпомогнат болния чрез поведенческа терапия и управление на болката.

лечение с музика
Музиката лекува

Да се научим да свирим на инструмент е отлична музикална дейност за разработване на моторни (двигателни) умения при лица с изоставане в развитието, мозъчни наранявания или други моторни увреждания. Това също е упражнение за контрол на импулсите и усвояване на работата в група.

Креативното (творческо) движение е друга дейност, която може да помогне за подобряване на координацията, както и на силата, баланса и походката. Импровизацията улеснява невербалното изразяване на емоции. Тя също така насърчава социализацията и комуникацията в изразяването на чувствата.

Пеенето развива артикулацията, ритъма и контрола над дъха.

Помненето на текста и мелодията в последователни упражнения е подходящо за жертви на инсулт, както и за други пациенти, чиито когнитивни (познавателни) способности са увредени.

Композицията на думите и музиката е начин за подпомагане на пациента да работи върху страховете и негативните си чувства. Слушането на музика е отличен начин да се практикува активното участие и да се упражнява паметта.

То може да помогне на пациента да изясни спомени и емоции, които трябва да признае и може би дори да говори за тях. Пеенето с дискусии е подобен метод, който се използва при някои пациенти за насърчаване на диалога.

Направляваното въображение с музика е много популярна техника, разработена от музикотерапевта Хелън Вони. Слушането на музика се използва като метод за предизвикване на емоции, картини и символи – това е мост към опознаването и изразяването на чувствата.

Болката, тревожността и депресията са големи проблеми при неизлечимо болните пациенти, независимо дали са в хоспис или не. Музиката може да предостави известно облекчение от болката чрез освобождаването на ендорфини и насърчаване на спокойствието.

Музиката може да помогне за регулирането на учестено дишане на пациент, който е тревожен, и да успокои ума му.

Проектът „Чаша за отдих“ със седалище в болницата „Сейнт Патрик“ в град Мисула, Монтана, е организация, която подкрепя и се грижи за умиращи пациенти чрез използването на музика.

В практиката си те я наричат музикотанатология, която е разработена от Тереза Шрьодер-Шекер. Практикуващите в тази програма имат за цел да облекчават страданието чрез музика, съобразена с конкретния пациент.

Лекарите са единодушни относно това, че музиката е полезна за пациентите, въпреки че степента на нейното въздействие върху физическото благосъстояние не е достатъчно добре проучена в медицинската общност.

Приемането на музикотерапията като допълващо лечение се увеличава и се дължи на нарастващия интерес на все повече и различни пациенти.

Проучванията показват, че слушането на музика може да намали тревожността, болката и времето за възстановяване.

източник:woman.ru,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *