ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Джоузеф Меркола: Походка и деменция – каква е връзката?

Изследователите са открили, че анализът на походката може да се използва като бърз начин за определяне вида на деменция при хората

деменция
Походката може да издава наличието на деменция

Както при децата с аутизъм, заболеваемостта от Алцхаймер сред по-възрастните хора е достигнала мащабите на епидемия.

Болестта на Алцхаймер, която е най-честата форма на деменция, в крайна сметка води до невъзможност човек да изпълнява дори най-основните функции на тялото, включително ходенето.

Анализът на походката може да бъде много полезен за клиницистите, които се опитват да диагностицират в ранен етап деменцията, както и да съставят навременен план за лечение.

Как анализът на походката помага за диагностициране на типа деменция?

Изследване, публикувано в списанието Alzheimer’s & Dementia, показва, че пациентите с болестта на Алцхаймер и деменция с телца на Леви – две състояния, които е трудно да се разграничат в ранните етапи, имат ясно изразени модели на походка, свързани с почти незабележимите, но уникални неврологични разлики между тях.

Като водещ изследовател, Риона Макард, научен сътрудник от Медицинското училище в Нюкасълския университет, отбелязва: „Начинът, по който вървим, може да отразява промените в мисленето и паметта, които подчертават проблеми в мозъка, като деменция например.

Важно е да се отбележи, че деменцията с телцата на Леви може да бъде признак на болестта на Паркинсон, и колкото по-рано се постави правилната диагноза, толкова по-скоро пациентът ще може да получи подходящо лечение.

След анализ на 16 различни характеристики на походката при 110 участници, 29 от които нямат неврологични проблеми, 36 имат диагноза на болестта на Алцхаймер, а 45 – деменция с телца на Леви, учените установяват, че при последните дължината и асиметрията на стъпките се променя повече, отколкото при хората с Болест на Алцхаймер.

Неравномерността на моделите на ходене поставя пациентите с деменция на Леви в повишен риск от падания. Въпреки че походката на пациентите с болестта на Алцхаймер е по-равна и симетрична, тя е още по-нарушена по отношение на темповете и променливостта на стъпките, отколкото при здравата контролна група.

Според Science Daily:

Учените откриха, че анализирайки променливостта на дължината и асиметрията на крачката, може точно да се идентифицират 60 процента от всички подтипове на деменция, което по-рано беше невъзможно …

Това е първата значима стъпка, която ще направи походката клиничен биомаркер за различни подтипове на заболяването и може да доведе до подобрени планове за лечение на пациентите. По-нататъшната работа ще бъде насочена към идентифициране на това как тези характеристики подобрява съвременните диагностични процедури и оценка на тяхната приложимост като техника за скрининг.

Други характерни признаци на деменция и болестта на Алцхаймер

Освен промени в походката, други ранни признаци на Алцхаймер включват:

– Загуба на памет, която разстройва ежедневието (например повтаряне на един и същ въпрос).

– Трудности при планирането и решаването на проблеми.

– Проблеми с познати задачи, като например навигация до известно място.

– Объркване във времето и/или мястото – например липсата на спомени за това как сте стигнали до мястото, на което се намирате.

– Проблеми със зрението и трудност при оценка на пространствените отношения или разстояния.

– Проблеми при разговори и/или речник, например, невъзможност да запомните името на известен обект или дадена дума.

– Нарушаване на преценката – например по финансови въпроси или пренебрегване на личната хигиена.

Отказ от социални контакти.

– Промени в настроението и личността – примерите включват повишено объркване, подозрение, депресия, плахост и тревожност.

Стратегии за превенция на начина на живот

Важно е да се разбере, че деменцията, включително болестта на Алцхаймер, е до голяма степен предотвратима болест, основана на избора на начин на живот, който подобрява функцията на митохондриите, подчертава доктор Меркола.

Дейл Бредесен

През 2014 г. Дейл Бредесен публикува статия, която демонстрира възможността за избор на начин на живот за профилактика и лечение на Алцхаймер. Променяйки 36 параметъра на здравословния начин на живот, той успя да обърне болестта на Алцхаймер при 9 от 10 пациенти.

Това включва упражнения, кетогенна диета, оптимизиране нивата на витамин D и други хормони, подобряване на съня, медитация, детоксикация и елиминиране на глутен и преработени храни от диетата.

Хранителни стратегии

Доктор Меркола съветва да избягваме преработените храни от всякакъв вид, тъй като съдържат редица вредни за мозъка съставки, включително рафинирана захар, преработена фруктоза, зърна (в частност глутен), растителни масла, ГМО съставки и пестициди като глифозат.

В идеалния случай поддържайте нивото на добавената захар до минимум, а общата фруктоза под 25 грама или не повече от 15 грама на ден, ако вече имате резистентност към инсулин/лептин или някакви други свързани нарушения.

Повечето ще се възползват и от безглутенова диета, тъй като глутенът прави червата по-пропускливи, което позволява на протеините да навлизат в кръвообращението, където повишават чувствителността на имунната система и стимулират възпалението и автоимунитета, като и двете играят роля в развитието на болестта на Алцхаймер.

Тъй като ограничавате рафинираните въглехидрати, заменете загубените калории със здравословни мазнини. Противно на общоприетото схващане, идеалното гориво за мозъка не е глюкозата, а кетоните, които се произвеждат, когато тялото превръща мазнините в енергия.

Доктор Джоузеф Меркола

Здравословните мазнини включват авокадо, масло, яйчни жълтъци от щастливи кокошки, кокосови орехи и кокосово масло, месо и сурови ядки като бразилски орех и макадамия.

Ограничете или направо откажете всички трансмазнини или хидрогенирани мазнини, които са модифицирани, за да се удължи срока на годност. Това включва маргарин и други по-евтини растителни масла.

Избягвайки преработените храни, вие също така подобрявате микробиома на червата, което е важна част от превенцията на деменция

За да подобрите храненето допълнително, не забравяйте да ядете традиционно ферментирали и култивирани храни, заедно с висококачествен пробиотик. Ако е възможно избягвайте антибиотиците, антибактериалните храни и флуорираната вода.

Определени хранителни вещества също са от особено значение. Сред тях са: омега-3 мазнини от морски произход, холин, фосфатидилсерин, ацетил-L-карнитин, витамини В12 и D.

Проучванията показват също, че магнезиевият треонат има способността да подмладява застаряващия мозък.

Сулфорафанът е друго хранително вещество (намира се в броколите и други кръстоцветни зеленчуци), за което е доказано, че помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, отчасти чрез инхибиране на образуването и натрупването на бета-амилоид, а отчасти чрез намаляване на оксидативния стрес и невроинфламацията.

И накрая, периодичното гладуване е мощен инструмент, който помага на тялото да запомни как да изгаря мазнините и да възстанови резистентността към инсулин/лептин, което е основният фактор, причиняващ болестта на Алцхаймер.

Друг фактор, на който трябва да се обърне внимание, е стресът

Изследователите са открили, че стресът активира нервните и ендокринните пътища, които имат отрицателен ефект върху невродегенеративните заболявания.

По същия начин, лишаването от сън може да увреди мозъка и да ускори появата на болестта на Алцхаймер, като пречи на способността на мозъка да отстранява токсините и отпадъците. Затова не пропускайте да си набавите качествен сън през цялото време.

Умственото стимулиране също е важно, особено научаването на нещо ново, като например да се овладее нов инструмент или да се научи чужд език. Изследователите подозират, че като предизвиквате мозъка си, го правите по-малко податлив на лезии, свързани с болестта на Алцхаймер.

Избягвайте токсините

И накрая, избягвайте излагането на токсични вещества и решавайте проблема с токсичността, който вече имате. Амалгамните пломби са един от основните източници на токсичност от тежки метали.

Алуминият е друг опасен метал, който уврежда здравето на нервната система. Общите източници на алуминий включват антиперспиранти, готварски принадлежности с незалепващо дъно и помощни вещества, които се слагат във ваксините.

По-малко известни токсични ефекти са електромагнитното излъчване от мобилните телефони и други безжични технологии. Затова ползвайте по-малко интернет и говорете по телефона само по работа. Живият контакт с вашите приятели, близки и роднини е за предпочитане пред онлайн обуването с малко или напълно непознати хора.

Източник: www.mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *