ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РАПОНЕР / RAPONER

Съдържа ропинирол, хипромелоза, кроскармелоза натрий, малтодекстрин, лактоза монохидрат, хидрогенирано рициново масло, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, пигментна смес, лактоза монохидрат, жълт и черен железен оксид, монохидрат

Предназначение

РАПОНЕР е медикамент за лечение болестта на Паркинсон. Определян е като допаминов агонист – вещество, което попълва дефицита на допамин в зони на главния мозък и така помага да се овладее симптоматиката на заболяването.

Как се приема

Таблетките РАПОНЕР с удължено освобождаване се приемат веднъж дневно; поглъщат се цели, с чаша вода. Терапията започва с минимална доза от 2 мг на ден в продължение на една седмица или за по-дълъг срок, ако лекуващият прецени това за целесъобразно. Най-рано след 7 дни може да се удвои дневната доза: приемът става 4 мг дневно, приемани по едно и също време на деня. Размерът на дневната доза може да нараства до постигане на оптималното, но не повече от 24 мг на ден. При лечение на паркинсоизъм лекарството може да се приема едновременно с леводопа.

При пропуснат прием за един или повече дни е необходима консултация с лекар за продължение на терапията. Пропуснат прием не бива да се компенсира с по-висока от обичайната доза. Предозирането може да причини симптоми от рода на гадене и повръщане, умора, сънливост, замайване, халюцинации, припадъци; необходима е медицинска помощ.

Не трябва да се прекратява приемът самоволно, тъй като са възможни рецидиви на заболяването в по-тежка форма.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщавани странични ефекти в първите дни от приема на лекарството са гадене, сънливост, загуба на съзнание. Съобщава се също за отоци на крайниците, халюцинации, повръщане, виене на свят, болки в корема, стомашни киселини, запек, внезапно заспиване без сънливост.

В редки случаи се наблюдава необичайна сънливост, делириум, параноя и заблуди, замайване и загуба на съзнание.

Сред опасните странични ефекти са отклоненията във функциите на черния дроб и алергични реакции – обриви, оток на лицето, езика и гърлото, дихателни затруднения, припадъци. Не са изключени прояви на агресивно поведение. Рязкото спиране на приема може да провокира синдром на отнемане, изразен н случая с депресия, безпокойство, усещане на умора, болка и изпотяване.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РАПОНЕР не се прилага при алергия към съставки от продукта.

Противопоказан при тежки бъбречни и чернодробни заболявания.

Преценява се индивидуално дали лечението с този медикамент е безопасно за пациент, който страда от сърдечно заболяване, психично заболяване или има непоносимост към лактоза.

Не се препоръчва при бременност и кърмене. По изключение се допуска по време на бременност, ако приемът не е живото застрашаващ за майката или бебето.

Не се прилага за деца или подрастващи под 18 години.

Пациентът на РАПОНЕР не бива да шофира, ако медикаментът му причинява зрителни проблеми, влошена концентрация и внимание, халюцинации и припадъци.

Взаимодействие с други медикаменти

Специално внимание е необподимо при определянето на дневни дози и схеми на прием, ако пациентът трябва да взема и други лекарства: антидепресанти от типа на флувоксамин; сулпирид и други продукти са психични заболявания; препарати за хормонозаместителна терапия; метоклопрамид – срещу киселини и гадене; антибиотици – ципрофлоксацин, еноксацин; други медикаменти за лечение на паркинсонизъм.

Ако пациентът трябва да приема антагонисти на витамин К, лекуващият следва периодично да контролира показателите на кръвната му картина.

Усреднена цена в аптеките – 35 лв за 21 таблетки по 8 мг (налични са таблетки от 2, 4 и 8 мг)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *