ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПАРОКСАТ / PAROXAT

Съдържа пароксетин, двуосновен калциев фосфат дихидрат, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400, полисорбат 80

Предназначение

ПАРОКСАТ е селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин. Това означава, че приемът му съдейства за повишаване нивото на серотонин в главния мозък – така може да се лекуват пациенти с депресии, обсесивно-компулсивни разстройства, както и други разновидности от рода на паническо разстройство, социално тревожно, посттравматично стресово, генерализирано тревожно разстройство.

Как се приема

Приемът на ПАРОКСАТ трябва да бъде назначен и контролиран от лекар. Дневната доза се взема наведнъж – сутрин, по време на хранене, с малко вода. Таблетките се поглъщат цели – не се дъвчат или стриват. Продължителността на приема и начинът за прекратяването му се препоръчват от лекуващия.

Лечението на паническо разстройство започва с доза от 10 мг ПАРОКСАТ, т.е. половин таблетка; за всички останали разстройства и за депресия началната доза е 20 мг. Терапията при паническо разстройство продължава с препоръчителна дневна доза от 40 мг или повече, но не над 60 мг.

40 мг на ден приемат и страдащите от обсесивно-компулсивно разстройство; дневната им доза може да бъде увеличена до 60 мг.

Депресия, социално тревожно разстройство, посттравматично стресово разстройство и генерализирано тревожно разстройство се лекуват с по 20 мг ПАРОКСАТ дневно; тази доза може да нараства до 50 мг на ден.

За хора в напреднала възраст над 65 години максималната дневна доза е 40 мг. За пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания обикновено се препоръчват редуцирани дози.

Пропусната доза за деня може да се взема до вечерта на същия ден; ако пациентът си спомни за пропуска през нощта – изчаква времето за следващия прием и взема обичайната доза. При предозиране са възможни смущения, които изискват консултация с лекар. Пациентът може да се оплаква от висока температура и схващане, стягане на мускулите.

Ефектът от приема на този продукт може да се почувства след няколко седмици, срокът е индивидуален. Продуктът е за продължителен прием, обикновено лечението продължава месеци. Спирането на приема не бива да става рязко, изведнъж, заради рисковете от синдрома на отнемане. Необходимо е плавно намаляване на дневния прием с по 10 мг на седмица.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти при лечение с ПАРОКСАТ са замайване и загуба на равновесие; мравучкане, парене, необичайни и натрапчиви шумове в ушите, безпокойство, главоболие, трудности при заспиването и кошмари.

По-рядко се коментират симптоми като нервност, диария, гадене и интензивно потене, неравномерен и ускорен пулс, раздразнителност, тремор, обърканост, зрителни нарушения.

Някои симптоми изискват незабавна лекарска намеса като поява на синини по тялото, кървене в изпражненията или повръщане на кръв; спиране на уринирането, невъзможност да се стои или седи спокойно на едно място; мускулни схващания, гърчове.

Терапията с ПАРОКСАТ може да причини алергични реакции в тежка форма като обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дихателни затруднения, дишане с хрипове. Сред тежките странични ефекти са още и т.н. серотонинов синдром (обърканост и тревожност, потене, спазми на мускулите, сърцебиене, халюцинации) и остра глаукома със замъглено виждане и болка в очите.

Възможни са натрапчиви мисли за самонараняване или суицид, особено у по-млади пациенти. Сред страничните ефекти са още гадене, нарушения в сексуалното общуване, промени в кръвното налягане, отклонения в показатели на кръвната картина, сърбеж и обърканост; при диабетици – загуба на контрол върху стойностите на кръвната захар; синдром на неспокойните крака; деперсонализация, смущения в месечния цикъл, чернодробни отклонения, задържане на течности, обриви с мехури; трайна и болезнена ерекция.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някой от компонентите му.

Преди да се разреши конкретно приложението на ПАРОКСАТ, пациентът следва да информира лекуващия за някои свои заболявания като страдания на сърцето, черния дроб и бъбреците; епилепсия, припадъци и гърчове; маниакални епизоди; диабет; болести с вътрешни кръвоизливи; глаукома.

Не се прилага при пациенти деца или подрастващи под 18 години.

Избягва се при бременност, освен в крайни случаи – тогава следва да се проследява здравето на новороденото, особено сърдечните му функции. Не се препоръчва при кърмене.

Ако пациент се лекува с ПАРОКСАТ и това му причинява замайване, обърканост, виене на свят, зрителни смущения – той не бива да шофира или да работи с тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

ПАРОКСАТ е несъвместим с МАО-инхибитори, антипсихотици – тиоридазин или пимозид.

Необходима е конкретна преценка за безопасно съвместяване на ПАРОКСАТ с нестероидни противовъзпалителни, болкоуспокоителни, лекарства против мигрена, триптофан, някои анестетици, литий, лекарства за ХИВ-позитивни, лекарства при гърчове и епилепсия, лекарства за паркинсонизъм, продукти за разреждане на кръвта, при хипертония и неравномерен сърдечен ритъм, статини, някои антибиотици, тамоксифен и др.

______

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *