ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Анорексия – една от болестите на новото време

Анорексия нервоза, често наричана просто анорексия, е вид хранително разстройство. По-важното е, че тя е и психическо разстройство. Човек с анорексия често първоначално започва диета за отслабване. Приблизително 95% засегнатите от анорексия са жени, но мъжете също може да развият анорексия. Анорексията най-често се появява при тинейджърите. Учените смятат, че около 0,5% – 3,7% от жените страдат от това заболяване в някакъв момент от живота си.

Симптомите на анорексията са: храната се ограничава до минимум, ако изобщо се приема такава, храната се накъсва на малки парчета, за да изглежда така сякаш човек е ял по-малко, постоянно се измерва теглото и се оглежда тялото, неспокойство, използват се хапчета за подтискане на апетита, хората с анорексия се опитват да предизвикват повръщане след всяко хранене, носят широки дрехи за да прикрият загубата на тегло. Хората страдащи от анорексия имат изкривено тяло, чувстват се депресирани, губят интерес към други хора, имат резки промени в настроението. Освен всички изброени симптоми на анорексията до тук, признаци на анорексия може да са и чувство за студ през цялото време, червени и пурпурни ръце и крака, запек, подпухнало лице и глезени, замаяност и виене на свят, постоянна умора, лош сън и забавен пубертет, тъй като анорексията влияе върху хормоните. Уврежданията, които може да причини анорексията след време са безплодие, остеопороза и увреждане на сърцето. Необходимо е хората с анорексия да получат нужното лечение тъй като анорексията може да доведе до здравословни проблеми, застрашаващи живота като глад, дехидратация, инфекции и сърдечна недостатъчност. Тези хора са изложени и на повишен риск от психични проблеми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Анорексия – една от болестите на новото време

  1. Pingback: Вече има и 5-годишни българчета с анорексия! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *