Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ОРМУС / ORMUS

Съдържа езомепразол, захарни сфери, хипромелоза, 35 % емулсия диметикон, полисорбат 80, манитол, диацетилирани моноглицериди, талк, кополимер от метаакрилова киселина-етил акрилат (1:1), 30 % дисперсия на кополимер от метаакрилова киселина и етил акрилат, натриев лаурилсулфат и полисорбат 80; триетил цитра, стеарил макроглицериди, железни оксиди черен и жълт, шелак, желатин, титанов диоксид

Предназначение

ОРМУС е инхибитор на протонната помпа – приемът му намалява киселинността на стомашния сок, като потиска продукцията на солна киселина. Прилага се при лечението на възрастни пациенти с гастро-езофагеален рефлукс или връщане на киселини от стомаха в хранопровода; язва на стомаха и дванадесетопръстника с причинител хеликобактер пилори; медикаментозни язви на стомаха; при тумор на панкреаса, провокиращ повишена продукция на киселина.

Използва се и при лечението на деца над 12 години, които са развили гастро-езофагеална рефлуксна болест, или язва от хеликобактер пилори. Във втория случай приемът на ОРМУС е комплексен с антибиотици.

Предлага се под формата на твърди капсули от 20 и от 40 мг.

Как се приема

Капсулите ОРМУС могат да се вземат без връзка с храненията. Гълтат се цели, с чаша негазирана вода. Ако пациентът по някаква причина не може да преглътне капсулата, съдържанието й се разтваря във вода и разтворът се изпива в рамките на 30 минути. Дневната доза и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар.

Най-често пациентите над 18 години приемат при рефлуксна болест с увреден хранопровод по една капсула от 40 мг дневно в продължение на четири седмици. Ако хранопроводът не е увреден, дозата е 20 мг дневно; толкова се препоръчва и като поддържащо лечение след оздравяването – за срок по преценка на лекуващия. Възможно е да бъде препоръчана редуцирана доза, ако потребителят има чернодробно заболяване.

Същата пациентска група лекува язва от хеликобактер пилори с капсула от 20 мг два пъти дневно, в продължение на една седмица; едновременно с това се приемат антибиотици от типа на кларитромицин или амоксицилин. Ако язвата е провокирана от прием на медикаменти, препоръката е за една капсула от 20 мг дневно за 4 до 8 седмици.

Ако пациентът приема трайно нестероидни противовъзпалителни, може да се прилага профилактика от по 20 мг ОРМУС веднъж на ден.

При тумор на панкреаса (синдром на Цьолингер-Елисън) приемът е два пъти дневно по 40 мг или повече, но не над максимума от 2х80 мг; срокът се определя индивидуално от лекуващия.

Деца и подрастващи на 12-18 години се лекуват с този медикамент при рефлуксна болест и при язва на стомаха, причинена от хеликобактер пилори. Терапията следва аналогични дози и срокове, както при възрастни пациенти.

Ако се пропусне прием в обичайното време, капсулата ОРМУС се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия прием. Тогава отново се взема обичайната доза; не бива да се приема по-голямо количество с цел компенсиране на пропуснатото. Приемът на висока доза изисква незабавна консултация с лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Макар и рядко, приемът на медикамента може да причини тежки алергични реакции с оток на лицето, гърлото и езика; затруднено дишане и преглъщане, дишане с хрипове. Регистрирани са случаи със сериозни обриви, обриви с мехури по кожата и лигавиците. При пожълтяване на кожата и лигавиците се коментират чернодробни проблеми.

Често проявявани странични ефекти са главоболие, гадене и повръщане, подуване на корема и болки, диария или запек; възможно е да се развият доброкачествени полипи в стомаха.

С по-малка честота са прояви от рода на отоци по крайниците, безсъние или сънливост, замайване, виене на свят, пресъхване на устата, внезапни счупвания на бедрена кост, кости на китката или гръбнака, промени в кръвни показатели, свързани с черния дроб.

В редки случаи настъпват промени в стойностите на белите кръвни клетки и/или тромбоцитите. Възможни са депресивни състояния, промени във вкусовите усещания, ниски стойности на натрия в кръвта с последващи състояния на отпадналост и крампи. Споменавани са зрителни проблеми, алопеция, фоточувствителност, болки в ставите и мускулни болки, слебост и усилено потене.

Има и единични прояви на халюцинация, агресия, липса на бели кръвни клетки, мускулна слабост, увеличен бюст при мъже, лющене на кожата паралелно с висока температура и ставни болки.

При продължителен прием не са изключени нарушения в солевия баланс, възпаление на дебелото черво. Необходимо е периодично проследяване за стойностите на магнезий, калий и калций в кръвта.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този продукт не се назначава при алергия към някоя от съставките му, както и към други инхибитори на протонната помпа.

Безопасността на прилагане се преценява индивидуално, ако пациент страда от чернодробно или бъбречно заболяване.

Терапията с ОРМУС трябва да се прекрати незабавно, ако причинява вътрешни кръвоизливи – с повръщане на кръв или черни фекалии. Същото е при постоянни болки в стомаха и необяснимо отслабване.

Рискът от костни фрактури нараства, ако продуктът се приема повече от година.

Не трябва да се прилага при лечението на деца под 12 години.

Не се използва при кърмене; по време на бременност лекуващият преценява дали е допустим безопасен прием по изключение.

Ако терапията с този медикамент причинява влошаване на зрението и/или замайване, пациентът не бива да шофира или да работи с тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

ОРМУС е несъвместим с продукти, съдържащи нелфинавир – продукт, прилаган при лечението на ХИВ-позитивни.

Специално внимание и внасяне на корекции в терапевтичните планове е необходимо, ако се налага пациентът да приема паралелно продукти от рода на атазанавир, клопидогрел, кетоконазол и други противогъбични препарати, ерлотиниб, антидепресанти, диазепам, фенитоин, варфарин, циластазол, метотрексат, дигоксин, такролимус, рифампицин, продукти с жълт кантарион.

_

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за 28 капсули от 20 мг, или 9 лв за 10 от 40 мг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *