ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЦЕФЗИЛ / CEFZIL

Съдържа цефпрозил, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, магнезиев стеарат, antifoam С емулсия, бяло багрило Opadry YS-1-7003

Предназначение

ЦЕФЗИЛ е широкоспектърен, полусинтетичен антибиотик от група цефалоспорини. Ефективен при бактериални инфекции с причинител патогени, чувствителни към антибиотика. Подходящ е за лечение на възпаления в дихателната система – включително бронхит, пневмония, синузит, тонзилит и фарингит; при ушни възпаления в детска възраст; при инфекции на меки тъкани – неусложнени; при цистит и други възпалителни процеси на пикочните пътища.

Как се приема

Приемът на антибиотика става в дози и с продължителност, определени от лекуващия в зависимост от здравословния проблем, възрастта и състоянието на пациента. Таблетките ЦЕФЗИЛ от 500 мг са предназначени за деца над 12 години и възрастни; популацията от 6 месеца до 12 години получава назначение за прием на медикамента под формата на суспензия. Лекарството се приема без връзка с храненията.

Терапията с този продукт продължава стандартно 7 до 10 дни.

Приемът при бронхит и пневмония е една таблетка от 500 мг на 12 часа. По преценка на лекуващия такава може да е и схемата при лечение на синузит; възможен е и вариант 250 мг на 12 часа.

При фарингит и тонзилит, както и при инфекции на пикочните пътища се препоръчват 500 мг на 24 часа.

Лечението на инфекции по меките тъкани може да премине по схема 250 мг на 12 часа или 500 – на 24.

Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност или, ако часът за следващия е твърде близо, се изчаква. Пропуснатият прием не се компенсира чрез удвояване на поредната доза. При превишена доза е наложителна консултация с лекар.

Възможно е очакваното подобрение да настъпи много бързо. Това не означава, че приемът може да се прекрати по-рано от разпоредения срок. Отказът може да провокира рецидив с усложнения.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ЦЕФЗИЛ често става причина за вторични гъбични инфекции, гадене и повръщане, промени на кръвни показатели, отклонения в чернодробните функции, виене на свят, коремни болки и диария.

По-редки са оплаквания от рода на нервност и главоболие, промени в качеството на съня, обриви, копривна треска.

Има информация също и за алергични реакции с оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, забавено кръвосъсирване, колит, повишена температура, обрив с мехури по кожата и лигавиците, силен сърбеж, пожълтяване на кожата и склерите. Съобщавано е още и за обезцветяване на зъбите и хепатит.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЦЕФЗИЛ не трябва да се прилага при алергия към една или повече съставки на продукта, както и към друг продукт от група цефалоспорини.

Пациенти, при които антибиотикът може да се приложи само след точна преценка за възможен риск, са хора със стомашни проблеми, заболявания на бъбреците и черния дроб, колит.

Медикаментът не трябва да се взема, ако на пациента предстоят лабораторни изследвания. При предстояща хирургична интервенция лекуващият следва да бъде информиран, че пациентът се лекува с този продукт.

При бременност и кърмене медикаментът се приема само по лекарско назначение и в краен случай.

Взаимодействие с други медикаменти

Лечението със ЦЕФЗИЛ допуска паралелната употреба на други медикаменти; лекуващият обаче трябва да прецени в кои случаи следва да се коригират приеманите дози поради риск от промяна на въздействието или интензивни странични ефекти. Това важи особено за антикоагуланти, витамини или други антибиотици.

Специално внимание е необходимо при пациенти, които едновременно с този медикамент приемат диуретици – заради въздействието им върху бъбречните функции.

________

Усреднена цена в аптеките – 22 лв за 10 таблетки по 500 мг, или 14 лв за 10 таблетки по 250 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *