ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шипове – симптоми, причини и лечение. Лекар обяснява всичко за заболяването!

Шипове – какво помага при това заболяване?

Шипове – какви са симптомите и как се лекува това заболяване?

„След 50-ата си година половината от хората имат артрозно изменени стави или така наречените шипове. Това е заболяване, при което се стига до износване на хрущяла в ставата. При това положение организмът се стреми да увеличи площта на ставата, реагира със защитни механизми, които довеждат до образуването на “израстъци”. На медицински език се наричат остеофити, а при рентгеновото изследване се виждат като шипове. Затова и народът ги нарича по този начин”, обяснява доц. Румен Кастелов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в университетската болница “Св. Анна” (бивша Окръжна) в София.

Симптоми и оплаквания:

Най-вече включват болка при движение и ходене, обездвижване и деформация на засегнатите стави. Обикновено заболяването засяга коленните стави, гръбначният стълб (врата и кръста), глезените и стъпалото. В първите стадии на болестта се наблюдава увреждане на хрущялите на ставите, а след това и на самите кости.

шипове
Шипове – какво помага?

Причини:

Основните причини за износването на ставите и появата на шипове са дългогодишно практикуване на активен спорт, вродени и нелекувани деформации на скелета, изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза) и лошо зараснали фрактури на костите и стари травми. Други фактори, които засилват болестта могат да бъдат простудни заболявания и нарушаване на обмяната на веществата, вероятно наднормено тегло през целия живот.

 

Риск от заболяване:

При определени професии рискът от заболяване значително нараства, като например артрозата на коленната става при майстори, на които се налага да вдигат тежести, носачи, щангисти, миньори (46%). При фаянсаджиите и каменоделците тя дори е призната за професионално заболяване. Същото важи за артрозата на лакътните стави при строителни работници, които непрекъсната работят с ръцете си.

Възможни последици и усложнения:

Артрозата представлява деструктивно ставно заболяване със загуба на ставен хрущял и промени в съседната костна тъкан. В хода на заболяването настъпва деструкция на ставния хрущял, като по него се образуват ерозии и пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове.

Артрозата протича със ставни болки при движение, които при покой намаляват. С напредване на болестта се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намален тонус. При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.

Профилактика:

Редовно движение, което равномерно натоварва всички стави, например плуване, каране на колело, бягане на дълги разстояния. Също така редовната ежедневна десетминутна гимнастика поддържа подвижността.

Нужда от лекарска помощ:

Когато оплакванията ви засягат сериозно.

 

Самолечение при шипове

  • сутрин отделяйте време за „фазата на загря­ване“
  • през деня си осигурявайте паузи, през които ставите вида могат да почиват
  • избягвайте продължителни едностранчиви пози и движения
  • намалете излишното тегло
  • подходящи видове спорт: плуване, каране на колело
  • обувките с меки подметки предпазват стави­те на краката
  • при артроза на тазобедрената става използ­вайте бастун от здравата страна
  • в ортопедичните магазини се продават „ката­пултиращи седла“, които улесняват ставане­то от стола
  • също така има и надстройки за тоалетната чиния от синтетичен материал

 

Конвенционално лечение

Шиповете не се лекуват. Те причиняват силна болка, когато притискат нервни влакна и нервни коренчета. Лечението на шиповете е насочено към овладяване на болката, но повечето от лекарствата са доста агресивни и причиняват странични явления. Само редовното и съобразено движение може да забави напредването на артрозата. Само по то­зи начин ставният хрущял получава необходими­те хранителни вещества.

Физиотерапия

Подходящи са топлинната терапия, процедури­те с високочестотен ток, инфрачервени лъчи, ултразвук, компреси, масажи, лечебна гимнасти­ка .

Лечение с медикаменти

Мехлемите могат да намалят бол­ките. Нестероидните противоревматични средства правят бол­ките поносими, особено преди упражненията. При артрозите кортизонът практически нико­га не е необходим.

Хрущялопредпазващи средства (Хондропротективи като Arteparon, Arumalon, Dona):

Ефективността на съставните вещества на тези препарати никога не е доказвана еднознач­но. При пет процента от лекуваните се появя­ват нежелани действия. Те варират от леки ре­акции на мястото на инжектирането до смърт­ни случаи вследствие на алергичен шок спрямо чужди белтъчни съставки или смърт след вътреставна инжекция. По мнението на Федерална­та здравна служба в Германия подобни тежки странични действия не съответстват на и без това съмнителната полза.

Операции:

Операциите за корекция на деформациите мо­гат да запазят за още дълго време функционал­ната годност на ставите. Постоянно болезнените и вследствие на това ограничаващи подвижността тазобедрени ста­ви при по-възрастните хора могат без протака­не да бъдат подменени с изкуствени.

 

Ние можем да ви препоръчаме една рецепта от народната медицина против шипове:

Вземате 5 яйца, по възможност пресни и домашни. Заливат се със сок от прясно изцедени лимони. Яйцата и сока се слагат в съдинка, така че сока да покрие яйцата. Престояват така, като всеки ден леко се разклащат. В крайна сметка сока от лимоните ще стопи черупките на яйцата. Остават яйцата в ципите си, те се вадят много внимателно и се хвърлят. Лимона с разтопените черупки се пие по една лъжица в хладка вода преди храна като се бърка преди прием. Можете да го подслаждате. Прави се 10 дни, почива се 10 дни и после отново.

ВНИМАНИЕ! При гастрити и язви ще има неприятна реакция от  лимона на гладно!

Други полезни съвети:

При болки в ставите се препоръчва да не се консумират червено месо, пушени и солени продукти, хранителни концентрати и сладкиши. Яжте по-малко домати, картофи, портокали, сливи. Включете в храната си плодови салати, зелени зеленчуци, мазна риба (сьомга, скумрия), зехтин (омега-3 мастните киселини, които се съдържат, имат терапевтично действие). Използвайте повече джинджифил като подправка. Придържайте се към нискокалорична диета с високо съдържание на мазнини.

„Нанобелт“

Магнитният колан „Нанобелт“ помага при болки в гърба и кръста. Достатъчно здрав, на достъпна цена и гарантирано действа! Какво пишат нашите читатели за него, можете да прочетете ТУК

„Спонди Гард“

Друг продукт, който действа бързо и премахва болката за минути, е „СПОНДИ ГАРД“. Гелът е специално създаден за бързо облекчаване на болката при шипове, ревматизъм и възпалени нерви. Повече за него можете да прочетете ТУК

спонди гард
СПОНДИ ГАРД помага при шипове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *