ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РИНОСТОП / RHINOSTOP

Съдържа ксилометазолин хидрохлорид, натриев хлорид, дисодиум ЕДТА, НСl, триетаноламин, бензалкониев хлорид, вода

Предназначение

Капките за нос РИНОСТОП са деконгестант с активна съставка ксилометазолин. Прилагат се при остър ринит, синузит, при комплексна терапия за възпаление на средното ухо; при масиран оток на лигавицата в носоглътката. При употреба разтворът свива кръвоносните съдове в лигавицата на носа, премахва отока и улеснява дишането. Редуцира се и отделянето на секрети. Ефектът настъпва 2-3 минути след апликацията и продължава до 10-12 часа.

Капките се предлагат в два варианта с различна концентрация на активния компонент: при 0.05% за деца до 12 години, при 0.1% за деца над 12 години и за възрастни.

Как се приема

Капките РИНОСТОП се поставят не по-често от 2-3 пъти в денонощието, през 8-часов интервал. Продължителността на терапия не трябва да превишава 10 дни; ако е необходимо продължение, то се прави след няколкодневна пауза и по лекарска препоръка.

За капките с концентрация 0.05% : при деца на 2-6 години – по 1-2 капки в ноздра, 1-3 пъти дневно; за деца на 6-12 години – по 2-4 капки в ноздра, 2-3 пъти на ден.

За капките с концентрация 0.1% : по 1-2 капки в ноздра, 2-3 пъти дневно.

При пропусната апликация капките се поставят при първа възможност или се изчаква времето за следващата; не се практикува увеличаване на обичайната доза с цел компенсиране. Превишаването на препоръчаните дози може да причини забавен пулс, понижаване на температурата, главоболие и замайване, повишаване на кръвното налягане, дихателни затруднения, конвулсии, кома. Разпознаването на подобни симптоми изисква лекарска намеса.

Възможни нежелани симптоми

Прилагането на капките може да предизвика алергична реакция, изразена в кожен сърбеж, зачервяване и обрив; дихателни затруднения, оток на лицето и гърлото, проблеми с говора и преглъщането. В такъв случай трябва незабавно да се търси медицинска помощ.

Често коментирани странични ефекти от РИНОСТОП са парене в носа, сухота на лигавицата, главоболие, гадене.

В редки случаи пациенти съобщават за учестен пулс, аритмия, зрителни затруднения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РИНОСТОП не се прилага при алергия към някой от компонентите на разтвора.

Медикаментът е противопоказан при глаукома, атрофичен ринит, хирургични интервенции през носа.

При някои пациенти с хронични заболявания е необходима предварителна преценка за възможния риск при лечение с този продукт. Това засяга хората с хипертония, сърдечни заболявания, диабет, хипертиреоидизъм, аплазия на простатата, тумор на надбъбречната жлеза.

Не се използва по време на кърмене; при бременност е допустимо само в случаи на крайна необходимост по лекарска преценка.

Взаимодействие с други медикаменти

РИНОСТОП може да се прилага паралелно с други продукти само след анализ от лекуващия за възможни взаимодействия с негативни последици. В редки случаи капките могат да повлияят върху ефекта от продукти за перорален прием, каквито са МАО-инхибиторите. Ефектът от подобно взаимодействие може да бъде хипертонична криза.

Избягва се и паралелен прием с три- и тетрациклични антидепресанти.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 10 мл 0.1%, или 3 лв за 10 мл 0.05%

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *