ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НИТРОКОР / NITROCOR  

Съдържа глицерилов тринитрат, картофено нишесте, стеаринова киселина, микрокристална целулоза, аспартам, безводен силициев диоксид, кроскарамелоза натрий

Предназначение

НИТРОКОР се приема в случаите на сърдечна болка – т.е. прилага се за овладяване на остри пристъпи от ангина пекторис. Медикаментът трябва да подейства в рамките на не повече от пет минути. Ако това не се случи, ще е необходима лекарнска намеса за корекция на терапията.

Как се приема

Приемът на НИТРОКОР се назначава от лекар;  пациентът трябва да следва неговите указания за начина на прилагане.

Медикаментът е под формата на сублингвална таблетка; т.е. таблетката се слага под езика и не трябва да се мести до пълното й разтваряне. Не трябва да се сдъвква или да се мести в устната кухина. Взема се при първите симптоми на пристъп или предварително – ако пациентът разпознава признаците на приближаващо обостряне.

При по-сериозна сърдечна атака може да се вземе едновременно и втора таблетка, като пациентът я разположи на друго място в устата. Ако след прием на две таблетки последователно симптоматиката не се повлиява, вероятно се касае за сърдечен инфаркт.

При лечение с този медикамент не се изключват случаи на предозиране, за които се налага да бъде потърсена спешна медицинска помощ. Симптомите на подобно състояние са спадане на кръвното налягане, висока температура, виене на свят, тахикардия, слабост и главоболие, объркване, конвулсии, синкоп. Съобщавано е и за последващи усложнения от типа на цианоза и хитипнея или учестено дишане.

Възможни нежелани ефекти

Най-често пациенти, лекувани с този продукт, се оплакват от главоболие, замъглено зрение, ниско кръвно, замайване, слабост, тахикардия.

По-рядко се коментират смущения като брадикардия, цианоза и зачервяване на лицета, обриви, пресъхване на устата, гадене и повръщане. Описвани са и случаи на ексфолиативен дерматит.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НИТРОКОР не се назначава при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Продуктът е противопоказан при много ниско кръвно, остра недостатъчност на кръвообращението, хипертрофична кардиомиопатия, хипертиреоидизъм.

Продуктът не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Рискови пациенти са хора с различни сърдечни заболявания, включително преживелите инфаркт на миокарда. За тях се преценява персонално дали лечението с медикамента е безопасно.

Не се препоръчва при бременност и кърмене освен в случаи на крайна необходимост и само под лекарски контрол.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на НИТРОКОР с други медикаменти може да провокира промени в терапевтичните ефекти на всеки продукт. Действието на НИТРОКОР например се усилва в комбинация с АСЕ инхибитори, вазодилататори, калциеви антагонисти, трициклични антидепресанти, МАО инхибитори, транквилизатори, опиоидни аналгетици и алкохол.

Задължителна е предварителна оценка на възможните изменения на въздействието при съвместен прием с  нестероидни противовъзпалителни, алпростадил, кортикостероиди, сънотворни, леводопа, баклофен, естрогени, прогестерон, перорални контрацептиви.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за 40 таблетки по 500 мкг

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *