Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се появява виене на свят, когато се изправяте?

Виене на свят, притъмняване пред очите, загуба на равновесие – едва ли има човек, който да не е изпитвал някои от тези неприятни усещания, без значение на колко години е

виене на свят
Виене на свят и световъртеж – каква е разликата?

Замайването е симптом, който може да се прояви при различни заболявания и състояния. То не подминава както по-младите хора, така и онези, които скоро са навършили 60 години. Виене на свят е симптом, който се появява дори и при заболявания, за които е трудно да се предположи, че може да са причина за замайване. Например при проблеми с щитовидната жлеза. Ако забележите периодично виене на свят, има смисъл да се консултирате с невролог, който да назначи необходимите изследвания, за да може по-лесно да се постави диагноза.

Виене на свят на пръв поглед може да изглежда като доста безобиден симптом. Но това състояние причинява много проблеми и дискомфорт. А световъртежът, започнал на улицата, дори може да бъде опасен за живота. Човек може да загуби съзнание, да падне, да се удари или дори да бъде по това време на пътното платно.

Кои са основните причини за виене на свят?

1. Възраст

Експертите смятат, че хората над 60 години изпитват виене на свят много по-често от другите. Каква е причината?

С течение на годините се появяват нарушения във функционирането на вестибуларния апарат и проприоцепторите (които са отговорни за движението на долните крайници). Наред с други неща, замаяност може да провокирана от такива заболявания, свързани с възрастта, като например артрит, глаукома, катаракта, диабетна ретинопатия.

2. Обезводняването на тялото

Замайването може да се дължи на дехидратация. Последното се случва, когато човек не пие достатъчно вода. Ситуацията може да влоши физическата активност. Трябва да знаете, че в тялото на възрастен мъж се съдържа 60% вода, а на възрастна жена – 55%. Какво означава това? Ако тежите от 50 до 80 кг, трябва да пиете поне 2 литра вода на ден. Ако теглото ви е в диапазона от 80 до 100 кг, тогава пийте минимум 2,5-3 литра вода на ден.

3. Прием на определени лекарства

Ако лекарят ви е предписал успокоителни или лекарства за повишаване (или понижаване) на налягането, трябва да знаете, че приемането им може да провокира състояние като виене на свят. Ако проследите връзката между началният период, в който сте започнали да взимате нови лекарства и появата на замаяност, трябва да обсъдите този проблем с Вашия лекар. Най-вероятно назначеният медикамент не ви понася и лекарят може да избере алтернативно лекарство.

4. Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза може да причини редица здравословни усложнения. В случай, когато щитовидната жлеза произвежда прекомерно количество хормон на щитовидната жлеза, се появява хипертиреоидизъм. И когато този хормон не се произвежда достатъчно, възниква хипотиреоидизъм. Замайването е един от симптомите, при които човек вероятно има затруднения със състоянието на щитовидната жлеза. Ако в допълнение към виенето на свят човек забележи потиснато настроение, апатия, повишен косопад, прекомерен апетит или, обратно – хапвате прекалено малко и рядко, има смисъл да си запазите час при ендокринолог.

5. Ниско кръвно налягане

Замайването може да бъде сигнал, че човек има ниско кръвно налягане. Това състояние се нарича хипотония. Когато налягането падне под 105/70, пациентът чувства слабост, загуба на сила, звън в ушите. Симптоми като главоболие и гадене и виене на свят могат да съпътстват това състояние.

Замайване и световъртеж: какво може да се направи и има ли разлика между двете състояния?

По правило виене на свят и световъртеж са термини, които често се използват като синоними, но от медицинска гледна точка е добре да се разграничат.

Замаяност – това е усещане за нестабилност и загуба на връзка с околните предмети. Болест на движението: това е замаяност, причинена от прекомерно стимулиране на вестибуларния апарат, трептене пред очите, психологически причини; придружени от гадене, повръщане и анорексия. Болестта при движение се проявява по време на пътуване по вода и не спира докато човек не стигне до твърда земя.

Замайване и световъртеж: как да си помогнете?

Световъртежът е състояние, при което човек има чувството, че всичко се върти около него (обективен световъртеж) или че той се върти (субективен световъртеж). По правило световъртежът е придружен от падане или загуба на равновесие.

Причини за световъртеж

Световъртежът е свързан с участието на вестибуларната система и може да бъде:

– централен (засягане на вестибуларните ядра в мозъчния ствол и мозъчната кора) или

– периферен (с участието на лабиринта на вестибуларния апарат или вестибуларния нерв).

Изведнъж се оказва, че в някои ежедневни ситуации балансът се губи. Това може да се дължи на нарушение на полукръговите канали на вътрешното ухо, нервните пътища, които произхождат от тях или от очите. Лошо храносмилане, ушни инфекции или мигрена също могат да причинят виене на свят.

Но световъртеж – обикновено се проявява при шофиране – замаяността става по-интензивна и хронична, придружена от други симптоми.

Причините, които могат да причинят световъртеж са многобройни: отит на средното ухо, вестибуларен неврит, внезапно замайване с повръщане и нестабилност, синдром на Мениер (при внезапно замайване пациентът може дори да падне на земята), съдови нарушения (периодична исхемия), неврологични, офталмологични, прием на някои лекарства (стрептомицин), истерия, паническа атака, злоупотреба с алкохол, тумори и др. Пристъпите на световъртеж са придружени от силно повръщане, шум в ушите, нистагъм (неволни чести движения на очите) и нестабилност.

Световъртежът често се причинява от възпаление на равновесния орган във вътрешното ухо, но може да бъде и следствие от честа болест на движението и болест на Мениер, при които пристъпите на замаяност се придружават от шум в ушите и частична глухота.

В редки случаи световъртежът се причинява от доброкачествен тумор на слуховия нерв

При възрастните хора може да е следствие от инсулт. Световъртежът също може да бъде симптом на хипертония, атеросклероза и заболяване на ухото.

Друга възможна причина за световъртеж са промените в централната нервна система. Сериозни заболявания като мозъчни тумори или по-доброкачествени такива, като ниска кръвна захар, която не осигурява достатъчно енергия за мозъка, могат да причинят виене на свят.

Симптомите на периферния световъртеж се подобряват със затварянето на очите

Замайването може да бъде придружено от гадене, повръщане, изпотяване, бледност, хипотония, шум в ушите с намалена преходна и едностранна загуба на слуха, неволни хоризонтални движения на очите (нистагъм) и нарушена походка, страх от падане от височина.

В зависимост от симптомите, опитен терапевт ще може да определи дали проблемът е в сензорните стимули или на нивото на контрол на движението (загуба на нервен или мускулен контрол от тялото).

Замайване и световъртеж могат да бъдат първите симптоми на атеросклероза, при които притокът на кръв и кислород към някои области на мозъка намалява. Медикаментите и някои специфични хранителни алергени също могат да повлияят на мозъчното възприемане на сетивни стимули или контрол на движението. Освен ако причината не е очевидна, тези симптоми трябва да бъдат оценени от специалист.

Внимавайте за здравето си. Ако регистрирате някои от описаните симптоми, има смисъл да потърсите компетентно мнение, да се постави точна диагноза и да се предпише необходимото лечение.

Източник: biohimik.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *