ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ИНСПРА / INSPRA

Съдържа еплеренон, лактозен монохидрат, микрокристална целулоза, натриева кроскармелоза, хипромелоза, натриев лаурилсулфат, талк, магнезиев стеарат, опадри жълто, титаниев диоксид, макрогол 400, полисорбат 80, жълт и червен железен оксид

Предназначение

Таблетките ИНСПРА се назначават като средство против прогресията на сърдечна недостатъчност след преживян сърдечен удар. Обикновено се включва в комплексна терапия с други медикаменти при сърдечна недостатъчност.

Как се приема

Необходимата за конкретен пациент доза се определя от лекуващия, но терапията винаги започва с минималната от 25 мг дневно. В рамките на месец тя може плавно да нараства до 50 мг на ден. Приемът е веднъж на ден, без връзка с храненията. Таблетката се поглъща цяла, с вода, обикновено в комбинация с бета-блокери.

При някои пациентски групи се препоръчва минималната дневна доза от 25 мг; отнася се за хора в напреднала възраст, с чернодробни и бъбречни заболявания. В тези случаи е необходимо периодично изследване за калиевите нива в кръвта.

Ако е пропуснат прием, таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не се допуска повишаване на еднократната доза с цел компенсация. Предозирането изисква бърза медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ИНСПРА може да причини алергични реакции, някои от тях живото застрашаващи като отоци на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане, отоци на крайниците; загуба на съзнание, обриви; жълтеница. При подобни симптоми приемът на лекарството се прекратява; необходима е незабавна медицинска помощ.

Други сериозни странични ефекти са болка в гърдите, ускорено сърцебиене, затруднения в дишането, намален обем на урината.

Сред споменаваните нежелани ефекти са още гадене и повръщане, замайване и главоболие, световъртеж, мускулни крампи, диария, метеоризъм. Има информация още за болки в корема и гърба, при уриниране; обезводняване, проблеми със съня, общо неразположение, възпаление на гърлото.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ИНСПРА не трябва да се прилага при алергия към някой от компонентите на медикамента.

Медикаментът е противопоказан при хиперкалиемия, при тежко бъбречно или чернодробно заболяване

При бременност или кърмене безопасността на приема се обсъжда предварително с лекар.

Лечението с този продукт може да причини замайване и това да е проблем за шофиращите.

Взаимодействие с други медикаменти

Медикаментът ИНСПРА не трябва да се приема едновременно с калий-съхраняващи диуретици, лекарства против гъбични инфекции като кетоконазол, продукти при вирусни заболявания и СПИН от рода на ритонавир, кларитромицин или друг противобактериален антибиотик, антидепресанти.

С внимание следва да се прецени безопасно съвместяване с диуретици, литий, лекарства за екзема и псориазис от рода на такролимус или циклоспорин, както и при терапия против отхвърляне на трансплантирани органи.

Индивидуално се преценява режим на безопасен прием и размер на дневни дози, ако пациентът се нуждае от лекарства за високо кръвно и сърдечни заболявания, противосъсирващи, лекарства за бъбречни заболявания, болести на простатата, калиеви добавки, литий, продукти с жълт кантарион, нестероидни противовъзпалителни, лекарства против мускулни спазми, противоепилептични, глюкокортикоиди, продукти за химиотерапия при онкологични заболявания.

________

Усреднена цена в аптеките – 89 лв за 30 таблетки по 25 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *