ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Меган Роси съветва как да премахнем пикочната киселина от тялото

Натрупването на пикочна киселина в ставите е опасен процес. Той води до развитие на подагра – заболяване, известно от древни времена

пикочната киселина
Пикочната киселина създава сериозни проблеми със здравето на ставите

В този случай не можете да се справите без помощта на лекар. Но е възможно да подпомогнете лечението, както и превантивно да се предпазите от заболяването подагра. Ето списък на зеленчуци, които според доктор Меган Роси успешно премахват пикочната киселина от тялото.

Д-р Меган Роси редовно споделя проницателни съвети и рецепти за лечение на различни инфекциозни заболявания, както и сериозни и полезни съвети за живота. Може да я последвате в Инстаграм: theguthealthdoctor.

Д-р Меган Роси

Повишеното образуване на пикочна киселина е изпълнено със здравословни проблеми и сериозни рискове. Развива се така наречената хиперурикемия. Причините за повишеното съдържание на това химично съединение в кръвта са различни: при подагра; при прекомерна консумация на пуринови азотни основи с храна, в комбинация със заседнал начин на живот. Има доказателства, че повишената фруктоза в храната също води до натрупване на пикочна киселина.

5 зеленчука в помощ при подагра

При този проблем основното правило е, от една страна, да се включат в диетата храни, които допринасят за намаляване на пикочната киселина, а от друга – да се сведе до минимум консумацията на храни, стимулиращи нейното образуване.

Болките в ставите са често срещано оплакване. Може да се наложи да намалите образуването на пикочната киселина. Лечението ще бъде предписано от лекар. Но медицинската намеса трябва да бъде придружена от хранителна корекция.

Има зеленчуци, които вършат отлична работа за понижаване на пикочната киселина.

Зеленчуци, които могат да понижат пикочната киселина

Човек е програмиран по такъв начин, че в повечето случаи се сеща за правилното хранене само когато здравето му започне да се влошава. Как се образува и натрупва пикочна киселина в организма ? Определени храни предизвикват повишено производство на пурин. Те включват аншоа, колбаси, червено месо, всички карантии (черен дроб, бъбреци,воденички, сърца и т.н.), газирани напитки и други.

По време на реакцията на разлагане на пурините се образува пикочна киселина. Това химично съединение се транспортира в кръвта, пренася се и се натрупва в ставите. Този процес причинява възпаление, което води до дискомфорт и болка.

По правило ставите на палците на долните крайници, пръстите на горните крайници и ставите на колената са обект на възпаление.

Какви продукти трябва да бъдат включени в менюто ви при възпаление на ставите?

Артишок

Артишокът успешно се справя със задачата за понижаване на пикочната киселина. Зеленчукът има диуретичен ефект и помага за извеждане на токсините и излишните течности от тялото.

В допълнение, това растение съдържа редица микроелементи, витамини, антиоксиданти. Зеленчукът е богат на фибри, протеини и мастни киселини.

Артишокът, за да не се загубят ценните му свойства, трябва да се приготви правилно. За предпочитане е да се консумира варен: в този случай зеленчуковият бульон може да се пие, а самият артишок се подправя със сос, направен от зехтин и ябълков оцет.

Лук

За какво е полезен лукът? Този зеленчук също позволява да се намали показателят на пикочната киселина в организма. Лукът ще помогне да се отървете от хиперурикемия (повишен показател за пикочна киселина в кръвта). Но това не е всичко. Популярният зеленчук помага да се намали и нивото на триглицеридите в кръвта. Как да готвим лук, за да извлечете максимума от ястието?

Метод на готвене:

Вземете глава лук със среден размер, обелете и нарежете на две части. Сложете в тенджера с вода. Варете, докато зеленчукът омекне. Изсипете зеленчуковия бульон в съд и добавете ½ лимонов сок в бульона. Пийте през целия ден.

Тиква

Тиквата е изключително здравословна. Тя има мощен диуретичен ефект. Активирайки екскрецията на урина, този продукт благоприятства отделянето на пикочна киселина.

Тиквата помага да се премахнат токсините и шлаките, които се натрупват в организма. Има много рецепти за приготвяне на тиква. Тя се вари, пече се във фурната (например с ябълки и мед). Тиквените семки заслужават специално внимание. Те са просто богат склад на ценни вещества.

Целина

Растението помага за нормализиране на pH-баланса на кръвта, така че тялото естествено да премахва пикочната киселина.

Зеленчукът пречиства кръвта, премахва токсините и помага в борбата с наднорменото тегло. Как да се приготви целината? Може да се вари и да се пие пресен сок от нея.

Моркови

пикочната киселина
Морковите са добър избор за справяне с проблемите, които пикочната киселина създава

Този полезен в много отношения зеленчук има тенденция и към понижаване на пикочната киселина. Има много рецепти за готвене на ястия от моркови. Просто трябва да изберете нещо по ваш вкус.

Метод за приготвяне на здравословен сок от моркови : обелете два средно големи моркова и едно цвекло. Сложете зеленчуците в блендер, нарежете и добавете към получената маса преварена вода.

Зеленчукът благоприятства образуването на алкална среда (подобно на целината, което е добро напомняне, че може да се ползват и заедно). Това дава възможност на тялото да се освободи от пурините и кристалите на пикочната киселина, които се натрупват в ставите.

Важно е да запомните!

За положителен ефект е препоръчително да се сведе до минимум консумацията на червено месо, карантии, колбаси, бира, аншоа, сардини и морски дарове.

Експертите смятат, че витамин С също допринася за намаляване на пикочната киселина. Затова се препоръчва да включите в менюто плодове и зеленчуци, богати на витамин С.

Имайте предвид и това!

Заедно с вашата диета, излишните килограми също могат да повишат нивата на пикочна киселина. Мастните клетки правят повече пикочна киселина от мускулните клетки. Освен това, носенето на излишни килограми затруднява бъбреците да филтрират пикочната киселина. Отслабването твърде бързо също може да повлияе на нивата на пикочна киселина. Това също е добре да се знае.

Ако сте с наднормено тегло, най-добре е да избягвате моно диетите, както и прекалено драстичните и ограничителни режими. Консултирайте се с диетолог за здравословна диета и план за отслабване, които можете да следвате. Вашият лекар може да препоръча цел за постигане на здравословно тегло за вашия тип тяло.

Не забравяйте и да балансирате нивата на инсулина

Проверете нивото на кръвната си захар, когато посещавате вашия лекар. Това е важно, дори ако нямате захарен диабет.

Възрастни с диабет тип 2 може да имат твърде много инсулин в кръвта си. Този хормон е необходим за преместване на захарта от кръвта в клетките, където може да захранват всяка телесна функция. Въпреки това, прекалено много инсулин води до излишък на пикочна киселина в организма, както и до увеличаване на теглото.

Хората със състояние, наречено преддиабет, също могат да имат високи нива на инсулин и по-висок риск за диабет тип 2.

Вашият лекар по всяка вероятност ще иска да провери нивото на инсулин в серума, в допълнение към нивото на кръвната захар, ако се подозира инсулинова резистентност.

Източник: healthline.com

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Д-р Меган Роси съветва как да премахнем пикочната киселина от тялото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *