ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДИГЛИКАЛ / DIGLICAL

Съдържа гликлазид, лактоза монохидрат, безводен силициев диоксид,
прежелатинизирано царевично нишесте, талк, магнезиев стеарат

Предназначение

ДИГЛИКАЛ е лекарствен продукт за гликемичен контрол. Назначава се при диабет 2 в случаите, когато неинсулинов пациент не е в състояние да контролира стойностите на кръвната си захар само чрез диета, редукция на теглото и подходяща физическа активност. По лекарско назначение.

Как се приема

Таблетките ДИГЛИКАЛ се поглъщат цели, с малко вода, половин час преди хранене. Общата дневна доза се назначава индивидуално в граници от 40 до 320 мг. За определяне на точната й стойност лекуващият въвежда първоначални дози от 40 до 80 мг, след което плавно ги увеличава до постигане на оптималното. При необходимост от по-висока дневна доза общото количество за деня се разделя за два приема; еднократният може да е не повече от 160 мг.

При пациенти над 65 години терапията с този продукт трябва да се провежда с особена прецизност заради вероятността от хипогликемия.

При пропуснат прием поредната доза се взема преди следващото хранене; няма нужда от компенсиране на пропуснатото чрез увеличаване на дозата. Предозирането причинява хипогликемия; подобно състояние изисква медицинска намеса.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е приемът на този продукт да причини състояние на хипогликемия; симптомите са силно потене, пребледняване, глад. Не са изключени отклонения в чернодробната функция, които се установяват чрез анализ на кръвни проби. Много рядко се развиват чернодробна недостатъчност или хепатит.

Медикаментът може да се приема по време на хранене, ако причинява гадене и повръщане, запек, диария. Възможни са също кожни раздразнения, зачервяване и сърбеж, обриви.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се назначава при алергия към някоя от съставките или при свръхчувствителност към сулфанилурейни продукти.

ДИГЛИКАЛ не е подходящ за лечение на ювенилен диабет, както и при диабет с кетоза и ацидоза. Диабетици не бива да го вземат, ако са преживели травма, тежка инфекция или хирургична интервенция. Да не се прилага при пациенти в диабетна кома или предкома.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Лекарството не е подходящо за пациенти с остра бъбречна или чернодробна недостатъчност.

При терапия с този продукт задължително се контролират нивата на кръвната захар, за да не се допусне състояние на хипогликемия или хипергликемия.

Взаимодействие с други медикаменти

Лечението с този продукт се съобразява с други медикаменти, които пациентът трябва да приема и които усилват или отслабват ефекта от ДИГЛИКАЛ. С усилващо действие са сулфонамиди, салицилати, фенилбутазон, МАО-инхибитори, АСЕ-инфибитори, кумарини, бетаблоктери, някои антибиотици, миконазал, хлорамфеникол и др.

Въздействието на ДИГЛИКАЛ отслабва при паралелен прием с диуретици, перорални контрацептиви, кортикостероиди, тироидни хормони, даназол и др.

_______

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 60 таблетки по 80 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *