ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диабетът е точно зад ъгъла: Какво трябва да знаят всички, които ядат много хляб?

Вярно ли е, че черният хляб е по-здравословен от белия? Истина ли са ужасните истории, че хлябът не трябва да се яде с месо?

Прекомерната консумация на хляб е вредна, без значение дали имате здравословен проблем

И трябва ли да се страхуваме от глутена? Отговорите на тези и други въпроси ще научите от Алексей Парамонов, гастроентеролог и кандидат на медицинските науки.

Ние мислим: Хлябът поддържа усещането за ситост, затова не трябва да го премахваме от диетата

Алексей Парамонов, гастроентеролог

Всъщност: Ако имате наднормено тегло и не искате да го увеличите, хлябът трябва да бъде ограничен. Той е доста висококалоричен продукт. Но основното е, че се приготвя (в повечето случаи) от бяло брашно, което много бързо се превръща в глюкоза. Хлябът има висок гликемичен индекс, така че допринася за повишаване на кръвната захар, хиперинсулинемия, увеличаване на теглото и натрупване на мазнини в черния дроб. Това означава ли, че не трябва да се консумира? При наднормено тегло – най-вероятно е така.

Хлябът се възприема като допълнение към основното хранене, но той често съдържа повече калории и леки въглехидрати от самото основно ястие! Мярката е важна във всичко – както за онова, което правим, така и за онова, с което се храним. Лек излишък от дневния прием на калории поради парче хляб се сумира в продължение на месеци и години в килограми и наднормено тегло, и това сериозно повишава риска от диабет тип 2.

Ние мислим: Черният хляб е по-здравословен от белия

Всъщност: По хранителна стойност – състав, съдържание на въглехидрати и съдържание на калории – двата вида хляб се различават много малко. Мит е, че при диабет можете да замените белия хляб с черен хляб и да очаквате добри резултати. Единствената разлика е, че източникът на въглехидрати, в така наречения черен хляб, е ръженото брашно. То е по-кисело, и при хора, страдащи от рефлукс на стомашна киселина в хранопровода (киселини, ГЕРБ), той провокира обостряне на заболяването.

Ние мислим: По-добре е да ядем хляб без глутен, защото глутенът е вреден

Всъщност, хлябът без глутен е хляб, приготвен от оризово или царевично брашно. Царевичните тортили са неразделна част от кухнята на много народи по света. Много са вкусни. Но от гледна точка на медицината, те не се различават от обичайния бял, черен или пълнозърнест хляб. Разликата е само една: те не съдържат глутен – протеин, който може да причини чревно възпаление при предразположени хора. Чревното увреждане с глутен се нарича целиакия (целиакия ентеропатия) и се среща при около 1% от хората. Днес често може да се прочетат различни противоречиви твърдения от така наречените „интернет-експерти“ за „пропускливите черва“ и токсичния глутен. И, едва ли не, че всеки трябва да се откаже от продуктите с глутен. Безглутеновата диета е за онзи 1 процент от хората, които наистина не могат без нея. Преди това трябва да се докаже, че е налице глутенова непоносимост. Не бива да се използва неинформативен кръвен тест за глутенови (IgG4) антитела за тази цел. Всъщност, целиакия се диагностицира по съвсем различен начин. Ако нямате такава диагноза, няма значение от какъв вид брашно се прави хлябът, който консумирате.

Ние мислим: Хлябът с дрожди (мая) предизвиква образуването на газове. По-добре е да го премахнем от диетата

Всъщност: Натрупването на газ може да се случи ако консумирате какъвто и да е хляб, дори и от така популярния напоследък „жив хляб“. Неговите „леки въглехидрати“ (на хляба), извличани от чревните бактерии, които могат да направят от тях газ и млечна киселина – са естествено слабително средство. Това явление обаче не се среща при всеки, а при наличието на синдром на бактериален растеж в тънките черва, който е свързан със захарен диабет, затлъстяване и постоянно преяждане с преобладаване на въглехидрати в диетата. Дрождите (маята) не участват в този процес. Освен това, те карат тестото да бухне, но неизбежно умират по време на печене. В „хляб без мая“ се използва същата мая, но под формата на „жива закваска“. Възниква въпросът: дали това е грешка на производителя или умишлена измама на потребителите? Няма отговор на този въпрос.

Ние мислим: По-добре е да не ядем хляб с месо. Такава комбинация затруднява храносмилането

Всъщност: Не е задължително. „Разделното хранене“ е ненаучна практика. Храносмилането се осигурява главно от ензимите на панкреаса и те се разпределят заедно и работят за преработката на хляб (амилаза) и обработка на месо (трипсин и липаза), като амилазата не зависи от обработката на трипсин и липаза.

Ние мислим: По-добре е да се откажем прясно изпечения хляб. Той е труден за храносмилане и може да причини дискомфорт в червата

Всъщност: Прясно изпеченият хляб отнема повече време, за да се обработи от храносмилателната система. Известни са случаи на чревна непроходимост при хора, които са изяли голямо количество прясно изпечен хляб. Също така, прясно изпеченият хляб може да провокира рефлукс. Ако обаче се приеме разумно количество от него, няма да има вреда.

Разбира се, повечето хора си мислят, че хлябът причинява повече от една вреда. Но трябва да разберете, че това е кулинарно средство, което е нужно да използвате правилно и с мярка. Злоупотребата с какъвто и да е продукт е изпълнена с рискове. Разумната консумация носи разнообразие в кухнята и живота. Пресният ароматен хляб в къщата е страхотна уютна традиция. Ако сте наясно с опасността от прекомерната му консумация, ще можете да избегнете негативните последици.

Източник: newsland.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *